Akinek a fagylalt a vallása, egy gombóc pisztáciáért vagy egy számára kedves bolti jégkrémért akár kilométereket is utazik, bármelyik évszakban. Ha már túl megszokott a főzött olasz, vagy annyira nem izgalmas a nagyon gyümölcsös sorbet, akkor mutatunk néhány egészen menő fagyikülönlegességet, a Fülöp-szigetekről vagy éppen Indiából. Nem csodálkoznánk, ha a thaiföldi feltekerős fagyitekercsek után a többi jeges desszert is befutna itthon.
Kulfi – India
Nem egy gyorsan készítendő hideg édesség, de megéri a pepecs munka, hogy az Észak-Indiából származó kulfi elérje az optimális állagot. Csak nagyon jó minőségű, zsíros tejből lesz az igazi, amit hosszú órákon keresztül kell főzni és konyhai szakzsargon szerint redukálni, míg a tej körülbelül harmadára vissza nem esik, és nem kapja meg azt a csodás, harmonikus karamellás ízt, amiért annyira érdemes elkészíteni. Az utcán a pálcikás verziót árulják, de kis tálba, sőt, gyümölcsbe is halmozzák a fűszerezett tejes kulfit. Kardamom, pisztácia, kesudió, mandula, rózsavíz, sáfrány, mangó kerül bele/hozzá.
Patbingsu – Dél-Korea
Csodálkozásra semmi ok, az ázsiai konyhák, különösen a japán és a dél-koreai elég sűrűn használja az úgynevezett adzuki babot, desszertek készítéséhez is. A magas fehérjetartalmű babfélének van egy gesztenyés beütése, remek az állaga, és a patbingsu nevű fagyinak is jól áll. Minél mélyebb tálban érkezik, annál jobb, és olyan különlegességek társulhatnak mellé, mint a matcha, a mangó, a lágy, édesebb krémsajtok.
Spaghettieis – Németország
Az olaszok zömét a hideg rázza a német gegtől, hiszen egy tál spegettit formál, a paradicsomos sugó dublőrjei az erdei gyümölcsök. Pedig a legendák szerint a Mannheimben dolgozó Dario Fontanella ötlötte ki az innovációt: miért ne lehetne vaníliafagyit átpasszírozni egy krumplinyomón? Ezután került rá a piros gyümölcsszósz, parmezánként pedig a fehércsoki forgács.
A spaghettieist tejszínhabdombra építik fel, és mára már csokoládés is létezik, ami a nero di seppiát, vagyis a tintával festett tésztát idézi meg.
Halo Halo – Fülöp-szigetek
A lila jamgyökér adja a trópusi szigetvilág fagyikülönlegessének vibráló színét. A halo halo úgy működik, mint egy smoothie bowl, a legtöbb helyen testreszabható, miket válogatnánk mellé. Gyümölcsöt, magvakat, tápiókagyöngyöt, krémsajtot, müzlit, kukoricapelyhet öntenek egybe a jeges krémekkel, ebből lesz a színpompás desszert. Az extra lila szín csak akkor érkezett meg a tálba, amikor a második világháború után független lett a szigetvilág, és szerettek volna valami igazán jellemzőt kitalálni az édességükhöz. Sikerült.
Coupe Colonel – Franciaország
Éppen a franciák maradnának le a fagylaltkészítésről? Digestivként, Y pohárban szolgálják fel a coupe colonel névre keresztelt felnőtt sorbet-jellegű citromfagyit, amelyhez egy feles vodkát lódítanak, és egy mentalevéllel díszítik. Édes-savanyú, hízelgő, de mégis ütős desszert a colonel, nemcsak étkezések után, hanem nagy lakomákkor egyes fogások között is felszolgálhatnak.
A háborút követő plakátokon orosz cigarettát ajánlottak mellé, hogy egy laza csuklómozdulattal egy kis hamut is kapjanak a gombócok.
Ezt a pöccintést kihagynánk persze, de a francia sorbet bármikor jöhet!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Unsplash, Getty Images)
coupe colonel | kulfi | fagylalt | spaghettieis | patbingsu
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!