Öt speciális fagylalt, amit lehet, hogy még sosem kóstoltál

Akinek a fagylalt a vallása, egy gombóc pisztáciáért vagy egy számára kedves bolti jégkrémért akár kilométereket is utazik, bármelyik évszakban. Ha már túl megszokott a főzött olasz, vagy annyira nem izgalmas a nagyon gyümölcsös sorbet, akkor mutatunk néhány egészen menő fagyikülönlegességet, a Fülöp-szigetekről vagy éppen Indiából. Nem csodálkoznánk, ha a thaiföldi feltekerős fagyitekercsek után a többi jeges desszert is befutna itthon. 

Kulfi – India

Nem egy gyorsan készítendő hideg édesség, de megéri a pepecs munka, hogy az Észak-Indiából származó kulfi elérje az optimális állagot. Csak nagyon jó minőségű, zsíros tejből lesz az igazi, amit hosszú órákon keresztül kell főzni és konyhai szakzsargon szerint redukálni, míg a tej körülbelül harmadára vissza nem esik, és nem kapja meg azt a csodás, harmonikus karamellás ízt, amiért annyira érdemes elkészíteni. Az utcán a pálcikás verziót árulják, de kis tálba, sőt, gyümölcsbe is halmozzák a fűszerezett tejes kulfit. Kardamom, pisztácia, kesudió, mandula, rózsavíz, sáfrány, mangó kerül bele/hozzá.

Patbingsu – Dél-Korea

Csodálkozásra semmi ok, az ázsiai konyhák, különösen a japán és a dél-koreai elég sűrűn használja az úgynevezett adzuki babot, desszertek készítéséhez is. A magas fehérjetartalmű babfélének van egy gesztenyés beütése, remek az állaga, és a patbingsu nevű fagyinak is jól áll. Minél mélyebb tálban érkezik, annál jobb, és olyan különlegességek társulhatnak mellé, mint a matcha, a mangó, a lágy, édesebb krémsajtok.

Spaghettieis – Németország

Az olaszok zömét a hideg rázza a német gegtől, hiszen egy tál spegettit formál, a paradicsomos sugó dublőrjei az erdei gyümölcsök. Pedig a legendák szerint a Mannheimben dolgozó Dario Fontanella ötlötte ki az innovációt: miért ne lehetne vaníliafagyit átpasszírozni egy krumplinyomón? Ezután került rá a piros gyümölcsszósz, parmezánként pedig a fehércsoki forgács.

A spaghettieist tejszínhabdombra építik fel, és mára már csokoládés is létezik, ami a nero di seppiát, vagyis a tintával festett tésztát idézi meg.

Halo Halo – Fülöp-szigetek

A lila jamgyökér adja a trópusi szigetvilág fagyikülönlegessének vibráló színét. A halo halo úgy működik, mint egy smoothie bowl, a legtöbb helyen testreszabható, miket válogatnánk mellé. Gyümölcsöt, magvakat, tápiókagyöngyöt, krémsajtot, müzlit, kukoricapelyhet öntenek egybe a jeges krémekkel, ebből lesz a színpompás desszert. Az extra lila szín csak akkor érkezett meg a tálba, amikor a második világháború után független lett a szigetvilág, és szerettek volna valami igazán jellemzőt kitalálni az édességükhöz. Sikerült.

Coupe Colonel – Franciaország

Éppen a franciák maradnának le a fagylaltkészítésről? Digestivként, Y pohárban szolgálják fel a coupe colonel névre keresztelt felnőtt sorbet-jellegű citromfagyit, amelyhez egy feles vodkát lódítanak, és egy mentalevéllel díszítik. Édes-savanyú, hízelgő, de mégis ütős desszert a colonel, nemcsak étkezések után, hanem nagy lakomákkor egyes fogások között is felszolgálhatnak.

A háborút követő plakátokon orosz cigarettát ajánlottak mellé, hogy egy laza csuklómozdulattal egy kis hamut is kapjanak a gombócok.

Ezt a pöccintést kihagynánk persze, de a francia sorbet bármikor jöhet!

Ez is érdekelhet:
Háromdimenziós koktélokkal könnyebben elviselhető egy forró nyári este

Beültünk a budapesti Blue Fox The Barba, hogy a hely legújabb nyári menüjével felfrissüljünk kicsit.

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

desszert | ice cream | patbingsu | coupe colonel | spaghettieis | fagyi

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés