Close
Egészséges maradhat tested és lelked is, ha beiktatod ezt a hobbit

Egészséges maradhat tested és lelked is, ha beiktatod ezt a hobbit

Van egy olyan tevékenység a sporton kívül, amihez nem kell különösebb ügyesség, testi adottságok, kimagasló kreativitás, mégis frissen tartja a szellemet, ezáltal közvetve erősíti magát az immunrendszert is. Ez pedig nem más, mint a kertészkedés. Rendben, a mozgást is magába foglalja, de másképp, mint egy labdajáték vagy a futás.

A Princetoni Egyetem átfogó, 2020-as kutatásban olyan boldogságérzettel kapcsolatos aktivitásokkal vetették össze a kertészkedést, mint a pihenés és a sport, az étterembe járás, a tanulás vagy a biciklizés. A mintát az úgynevezett “ikervárosokban”, Minneapoliszban és Saint Paulban vették, ahol a vizsgált emberek egyharmada állította, hogy heti legalább kilencven percet tölt kertészkedéssel. Ebbe beletartozik a locsolás, metszés, igazítás is, másfél óra mégis meglepően magas és örömteli szám.

A kutatás vezetői is elcsodálkoztak ezen, ráadásul nem várt eredmény volt, hogy a díszkertészkedés helyett a zöldségtermesztés, palántázás, fűszerkertek gondozása került az első helyre.

Vagyis fontosabb a saját kis paradicsomok nevelgetése, a veteményes szépítgetése, mint egy tuja vagy rózsalugas telepítése.

A felmérésből kiderül, hogy a kertészkedés – csakúgy, mint az olvasás – többnyire magányos tevékenység, és az emberek órákat is szívesen töltenek a kertben, telken, kertésztárs nélkül. Természetesen sokan kertészkednek a párjukkal, családukkal.

Anyagi helyzettől függetlenül nyilatkoztak pozitívan a természetközeli tevékenységről, a szerényebb körülmények között élők és a magasabb bevétellel rendelkezők egyaránt szeretik a kertet csinosítani, és alkalmasint esetleg elfogyasztani az ott termett zöldségeket, gyümölcsöket. Egyértelművé vált viszont, hogy a hölgyek körében népszerűbb a kertészkedés.

Boldogságot és szabadságérzetet ad tehát akár a városi kertészkedés is, és a tanulmányból arra következtetnek, hogy ezt az eddig alulreprezentált témát is érdemes elővenni, ha életminőséget, általános lelkiállapotot, boldogságot kutatnak.

Legtöbbünk kiegyensúlyozottabbá válik a saját lakóhelye szépítésétől, és ebbe beletartozik a kert, az udvar is. Tehát, kesztyűket fel, metszőollók a kézbe, a kerti munka boldoggá tesz és nemesít! Sosem késő elkezdeni, és aki olyan szerencsés, hogy legalább egy kis kertje van, tényleg érdemes, ha időt és energiát fektet a gondozására. Tudományosan igazolt, hogy megtérül.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Ezért szívja ki belőlünk az életet a mikromenedzselés
Ezek voltak az év leginspirálóbb hazai projektjei
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom