Egészséges maradhat tested és lelked is, ha beiktatod ezt a hobbit

Van egy olyan tevékenység a sporton kívül, amihez nem kell különösebb ügyesség, testi adottságok, kimagasló kreativitás, mégis frissen tartja a szellemet, ezáltal közvetve erősíti magát az immunrendszert is. Ez pedig nem más, mint a kertészkedés. Rendben, a mozgást is magába foglalja, de másképp, mint egy labdajáték vagy a futás.

A Princetoni Egyetem átfogó, 2020-as kutatásban olyan boldogságérzettel kapcsolatos aktivitásokkal vetették össze a kertészkedést, mint a pihenés és a sport, az étterembe járás, a tanulás vagy a biciklizés. A mintát az úgynevezett "ikervárosokban", Minneapoliszban és Saint Paulban vették, ahol a vizsgált emberek egyharmada állította, hogy heti legalább kilencven percet tölt kertészkedéssel. Ebbe beletartozik a locsolás, metszés, igazítás is, másfél óra mégis meglepően magas és örömteli szám.

A kutatás vezetői is elcsodálkoztak ezen, ráadásul nem várt eredmény volt, hogy a díszkertészkedés helyett a zöldségtermesztés, palántázás, fűszerkertek gondozása került az első helyre.

Vagyis fontosabb a saját kis paradicsomok nevelgetése, a veteményes szépítgetése, mint egy tuja vagy rózsalugas telepítése.

A felmérésből kiderül, hogy a kertészkedés – csakúgy, mint az olvasás – többnyire magányos tevékenység, és az emberek órákat is szívesen töltenek a kertben, telken, kertésztárs nélkül. Természetesen sokan kertészkednek a párjukkal, családukkal.

Anyagi helyzettől függetlenül nyilatkoztak pozitívan a természetközeli tevékenységről, a szerényebb körülmények között élők és a magasabb bevétellel rendelkezők egyaránt szeretik a kertet csinosítani, és alkalmasint esetleg elfogyasztani az ott termett zöldségeket, gyümölcsöket. Egyértelművé vált viszont, hogy a hölgyek körében népszerűbb a kertészkedés.

Boldogságot és szabadságérzetet ad tehát akár a városi kertészkedés is, és a tanulmányból arra következtetnek, hogy ezt az eddig alulreprezentált témát is érdemes elővenni, ha életminőséget, általános lelkiállapotot, boldogságot kutatnak.

Legtöbbünk kiegyensúlyozottabbá válik a saját lakóhelye szépítésétől, és ebbe beletartozik a kert, az udvar is. Tehát, kesztyűket fel, metszőollók a kézbe, a kerti munka boldoggá tesz és nemesít! Sosem késő elkezdeni, és aki olyan szerencsés, hogy legalább egy kis kertje van, tényleg érdemes, ha időt és energiát fektet a gondozására. Tudományosan igazolt, hogy megtérül.

Ez is érdekelhet:

Jobban kapcsolódunk a természethez, mint gondolnánk

Lassan kezd beszivárogni a mindennapokba az ökotudatosság.

(Fotók: Unsplash)

kertészkedés | ültetés | virágok | mindfulness | növények

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom