Close
London városa már nyolcszáz éve bérel két rejtélyes földdarabot a koronától

London városa már nyolcszáz éve bérel két rejtélyes földdarabot a koronától

London városa minden évben kifizeti a brit koronának a bérleti díjat két telekingatlan után. Azt azonban jó ideje senki sem tudja, hogy ez a két terület pontosan hol található.

A bérleti díj kifizetése Anglia legrégebbi nyilvántartott hivatalos ceremóniáján, az évente megrendezett Ceremony of Quit Rents keretében zajlik a londoni legfelsőbb királyi bíróság, a Royal Courts of Justice épületében. A ceremónia során a város képviselője átad a királynő remembrance tisztségű segítőjének

egy sarlóra hasonlító, hajlított pengéjű kést, egy fejszét, hat óriáspatkót, valamint hatvanegy szöget.

A Royal Courts of Justice

A remembrance  egy olyan közjogi jellegű, pénzügyekre szakosodott tisztség  a ködös Albionban, amit már a 12. század óta betöltenek. A megbízottnak kell számon tartania azt, hogy kinek van bérletfizetési kötelezettsége a korona felé, továbbá emlékeztette a bérlőket is efeljegyzések formájában a tartozásokra, illetve a kifizetések időszakos letudására.

A Ceremony of Quit Rents 1958 októberében

Az illeték megfizetésével azonban a földet birtokló polgár is jól járt, ugyanis mentesülhetett bizonyos kötelezettségek teljesítése alól. Például hiába is bírt valaki vadászati joggal az általa bérbe vett területen, azzal, hogy a magasabb rendű földhatóságnak, azaz a koronának bérleti díjat fizetett, mentesült a külső joggyakorlás alól.

A középkori alapítású Castle Combe, amelynek a történelmi központjában 1600 óta nem épült új ház

Miután a remembrance átveszi London városának képviselőjétől a különleges illetékcsomagot, megvizsgálja azok minőségét. A hagyomány szerint

a baltának élesnek kell lennie, a késnek pedig tompának. Mindkettőt egy mogyoróvessző átvágásával teszik próbára.

Ha a balta elszabja az ágat, a kés viszont nem, akkor a királynő képviselője az évszázados hagyomány szerint azt mondja, hogy good service, vagyis jó szolgálat volt. Majd ezek után megszámolja a szögeket, és ha mind a hatvanegy megvan, akkor egy good number  (jó számok) keretében fejezi ki azt, hogy letudták erre az évre az ingatlan bérlését.

A szokatlan bérleti díj

A két birtok holléte a homályba veszett

Középkori feljegyzések szerint a mooors, azaz a mocsárvidék néven szereplő egyik birtokot 1211 óta bérli London városa, a terület pontos helye viszont idővel a homályba veszett. Ennek egyik oka az, hogy a környező lápokat már rég lecsapolták, majd beépítették, így ez a elnevezés nem nyújt sok segítséget a terület beazonosításából.

Egyes feljegyzések szerint a birtok Shropshire ceremoniális megyében található.

Ezt azonban hivatalosan sosem támasztották alá. Az 1980-as években az egyik volt londoni polgármester le akarta végre-valahára tudni az ügyet, így megjelölte a híres mocsárvidéket a térképen – azonban a sejtése nem nyert bizonyítást, és a brit köztudatban sem terjedt el.

Shropshire vidéke

A másik ingatlan a Temzéhez közel, a Covent Garden, a St. Paul-székesegyház és a Waterloo Bridge által körülölelt területen lehetett

a korabeli leírások alapján. A második birtok külön eredettörténettel is bír. A brit történelmi emlékezet szerint a Royal Courts of Justice épülete közelében rendeztek egy középkori lovagi tornát. A lovagok segítséget kértek a páncéljuk megjavításához, így felajánlották a munka elvállalójának azt, hogy kibérelheti az akkor még kietlen területet, hogy egy kovácsműhelyt hozhasson létre.

A Covent Garden

Egy másik elképzelés szerint egy patkolókovács kapta meg a jogot, hogy műhelyt alapítson a területen, miután megpatkolta a templomosok harci méneit. Ezt a történetszálat támasztaná alá az, hogy a megnevezett terület közelében található a Temple Church, és így a bérleti díj egyik része is magától értetődő lenne – a hatvanegy szög és a hat óriáspatkó ugyanis kézenfekvő fizettség volt egy patkolókovácsnak.

És ha már Anglia:

(Forrás: Atlasobscura)

FOLYTASD EZZEL
Ezt a légitársaságot kerüljük, ha csak tudjuk
Nagyot újít a spirituális utazók egyik kedvenc úti célja
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom