Close
Siralmas, mennyien mentek tavaly a Louvre-ba, a Pompidou-ba és a Musée d’Orsay-be

Siralmas, mennyien mentek tavaly a Louvre-ba, a Pompidou-ba és a Musée d’Orsay-be

És a francia múzeumok látogatottsága úgy általában elég elszomorító volt 2021-ben.

A koronavírus-járvány miatti lezárások és a külföldi turisták elmaradása következtében tavaly is jóval alacsonyabb volt a legjelentősebb francia múzeumok látogatottsága, mint a járvány kezdetét megelőző évben, 2019-ben, de 2020-hoz képest valamelyest javult a helyzet.

A párizsi Louvre 2021. január 1. és május 19. között zárva volt, az év második felében 2,8 millió látogatót fogadott, ami százezerrel több, mint 2020-ban, de hetven százalékkal kevesebb, mint 2019-ben, amikor is 9,6 millióan keresték fel a világ legnagyobb múzeumát.

A visszaesés a bevételekben is érezteti hatását, a múzeumnak a jegyekből származó bevételkiesése nyolcvan millió euró volt tavaly 2019-hez képest. A francia állam azonban száztíz millió eurós támogatást nyújtott a Louvre-nak, hetven millió eurót a bevételkiesés kompenzálására, negyven millió eurót pedig a gazdasági helyreállítási program keretében. Ez utóbbit 2022-ben további hatmillió euróval egészíti ki – közölte a Louvre.

A múzeum közleményéből az is kiderül, hogy az év vége kifejezetten sikeres volt, miután októberben és novemberben többen keresték fel a kiállításokat, mint egész nyáron. Hasonlóan 2020-hoz, a látogatók többsége (61 százaléka) francia volt, csaknem kétharmaduk a fővárosi régióból érkezett.

Az elmúlt években a világ egyik legjelentősebb múzeumában a látogatók alig 20-25 százaléka volt francia, az amerikaiak és a kínaiak érkeztek a legnagyobb számban nyaranta a Louvre-ba, ez utóbbiak viszont a járvány miatt tavaly teljesen elmaradtak.

A külföldi érdeklődők hiányát a Versailles-i Kastély is megérezte, 2019-hez képest 73 százalékkal, 2 millió főre esett vissza a látogatottság, és a korábbi 65 millió eurós bevételhez képest tavaly kevesebb mint 20 millió euró folyt be a jegyeladásból.

Hasonló tendencia figyelhető meg az Orsay Múzeum esetében, amelynek tavaly 1,4 millió látogatója volt. Ez 30 százalékkal több, mint 2020-ban, de hetvenegy százalékkal kevesebb, mint a járvány előtti évben. A kortárs művészeti gyűjteményéről ismert Pompidou Központot tavaly másfél millióan keresték fel, ami 64 százalékos emelkedés 2020-hoz képest, de 54 százalékos csökkenés a 2019-es látogatottsággal összehasonlítva.

Az őshonos kultúrák civilizációit és művészeti örökségét bemutató Quai Branly Múzeumban 616 ezren jártak tavaly a hét hónapi nyitvatartás alatt, ami harminc százalékos emelkedést jelent 2020-hoz képest, de 50 százalékos visszaesést 2019 után, amikor is a múzeum 12 hónapon át fogadta az érdeklődőket.

A járvány alatt a múzeumok viszont jelentősen fejlesztették digitális kínálatukat. A Louvre internetes oldalait a járvány miatti első lezárás idején naponta 400 ezren keresték fel, miközben korábban tizedennyi volt a portálok látogatottsága. A múzeumhoz kapcsolódó közösségi oldalak folyamatosan fejlődnek, az Instagramon 4,8 millió követője van a Louvre-nak, ami 9 százalékkal több, mint 2020-ban.

A francia állami múzeumok központja (CMN) internetes felületeinek látogatottsága tavaly 41 százalékkal nőt, és a központ a Facebook után tavaly óta a TikTok és a LinkedIn platformokon is folyamatosan tesz közzé tartalmakat.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Utazz Finnországba a Toldi moziban! Jönnek a Finn Filmnapok
Február közepétől csak az oltottak kaphatnak védettségit Magyarországon
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom