Szinte a teljes lakbért kifizeti egy olasz kisváros, ha odaköltözünk

Az egy euróért árult olaszországi házak csábítási ideje már lejárt, egy Nápoly közelében található település vezetése más tervet eszelt ki az elnéptelenedés ellen.

A Campania régióban, Avellino megyében található Teoráról van szó, ahol 1980-ban egy súlyos földrengés következtében több tucatnyi otthon vált lakhatatlanná. Jó néhányat közülük a mai napig nem sikerült helyrepofozni, ezért sokan elköltöztek a bájos városkából. A lakosság száma drámai csökkenést mutat, ám Teora vezetése nem hagyja annyiban a dolgot, és szeretné megfordítani a tendenciát – írja az Insider.

Az ajánlat szerint jelentős összeggel száll be az önkormányzat, ha valaki lakást vagy házat bérel a kisvárosban. Konkrét példát említve, kétszáz eurós havi bérleti díj esetén százötvenet Teora áll, ha pedig házat venne az új életet kezdő, akkor ötezer euró vissza nem térítendő támogatásban részesül. Egy száz négyzetméteres házra nagyjából harmincezer euróért (kb. tízmillió forintért) le lehet csapni, ha ebből levonjuk a város hozzájárulását, akkor huszonötezerért (bő nyolcmillió forintért) már teorai háztulajdonosnak mondhatjuk magunkat.

"Nem hiszem, hogy az egy euróért kínált ingatlanok arra ösztönzik az embereket, hogy a városban telepedjenek le. Általában csak nyaralók vásárolják meg ezeket, és csupán néhány hónapot töltenek ott" – mondta Stefano Fiori, a település polgármestere, majd hozzátette: teljesen másként alakul a történet, ha úgy költöznének ide, hogy a gyermekük itt jár iskolába.

Éppen ezért szigorítottak a szabályokon: az új lakosnak három évig a városkában kell élnie, a családban pedig legalább egy gyereknek kell lennie.

Egyébként az önkormányzat fizeti a tanulók iskolai étkeztetését, a városba költözők mentesülnek a helyi adóktól is.

Még nagyjából száz eladó ház van a piacon, többségük jó állapotban és bebútorozva, érdemes tehát gyorsan dönteni.

Ez is érdekelhet:

Egyeurós házak tulajdonosai mesélik el, milyen az olasz álom a valóságban

Egy euróért házat venni a világ egyik legvágyottabb országában olyan dealnek hangzik, amit senki nem akarna kihagyni. Meg persze olyannak, amiben nagyon sok az apró betűs rész. Friss olaszház-tulajdonosok mesélnek, mi történt azután, hogy megvették egy euróért az olasz álmot.

teora | lakbér | olaszország | onkormányzat | fizet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom