Close
Szinte a teljes lakbért kifizeti egy olasz kisváros, ha odaköltözünk

Szinte a teljes lakbért kifizeti egy olasz kisváros, ha odaköltözünk

Az egy euróért árult olaszországi házak csábítási ideje már lejárt, egy Nápoly közelében található település vezetése más tervet eszelt ki az elnéptelenedés ellen.

A Campania régióban, Avellino megyében található Teoráról van szó, ahol 1980-ban egy súlyos földrengés következtében több tucatnyi otthon vált lakhatatlanná. Jó néhányat közülük a mai napig nem sikerült helyrepofozni, ezért sokan elköltöztek a bájos városkából. A lakosság száma drámai csökkenést mutat, ám Teora vezetése nem hagyja annyiban a dolgot, és szeretné megfordítani a tendenciát – írja az Insider.

Az ajánlat szerint jelentős összeggel száll be az önkormányzat, ha valaki lakást vagy házat bérel a kisvárosban. Konkrét példát említve, kétszáz eurós havi bérleti díj esetén százötvenet Teora áll, ha pedig házat venne az új életet kezdő, akkor ötezer euró vissza nem térítendő támogatásban részesül. Egy száz négyzetméteres házra nagyjából harmincezer euróért (kb. tízmillió forintért) le lehet csapni, ha ebből levonjuk a város hozzájárulását, akkor huszonötezerért (bő nyolcmillió forintért) már teorai háztulajdonosnak mondhatjuk magunkat.

“Nem hiszem, hogy az egy euróért kínált ingatlanok arra ösztönzik az embereket, hogy a városban telepedjenek le. Általában csak nyaralók vásárolják meg ezeket, és csupán néhány hónapot töltenek ott” – mondta Stefano Fiori, a település polgármestere, majd hozzátette: teljesen másként alakul a történet, ha úgy költöznének ide, hogy a gyermekük itt jár iskolába.

Éppen ezért szigorítottak a szabályokon: az új lakosnak három évig a városkában kell élnie, a családban pedig legalább egy gyereknek kell lennie.

Egyébként az önkormányzat fizeti a tanulók iskolai étkeztetését, a városba költözők mentesülnek a helyi adóktól is.

Még nagyjából száz eladó ház van a piacon, többségük jó állapotban és bebútorozva, érdemes tehát gyorsan dönteni.

Ez is érdekelhet:

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom