Close
Kihúzták az egymillió eurós Picasso-tombolát

Kihúzták az egymillió eurós Picasso-tombolát

Claudia Borgogno fiától kapta karácsonyra a későbbi nyertes szelvényt.

Tavaly ősszel hirdették meg Franciaországban azt a jótékony célú akciót, melyen egyvalaki Pablo Picasso Nautar Morte (Csendélet) című festményével lehet gazdagabb, ha megvásárolja a száz euróba kerülő tikettet, és kihúzzák a nevét a sorsoláson. Végül több mint ötvenezer jegyet adtak el, a sorsolást szerdán tartották Párizsban.

Az 1921-ben készült alkotás Picasso realista és kubista áramlatokat szintetizáló korszakában született, és eddig David Nahmad műgyűjtő tulajdonaként a párizsi Picasso-múzeumban pihent.

Egy újság és egy abszintos üveg geometriai kompozíciója szerepel a 20. századi avantgárd egyik legjelentősebb festőjének 22,9×45,7 cm-es képén, amelyet szakértők egymillió euró értékűre becsülnek.

A szervezők az akció bevételének jelentős hányadát a Care in Africa nevű segélyszervezetnek utalják át, David Nahmad egymillió eurót megtart magának. Nahmad szerint egyébként a festmény legalább két-háromszor annyit ér, mint amennyire a szakértők beárazták (annak idején 900 ezret fizetett érte).

Az ötvennyolc esztendős boldog nyertes nagy rajongója Picassónak, egyetlen szóval írta le, amikor megtudta, hogy övé az alkotás: hihetetlen. Az északnyugat olaszországi Ventimigliában élő könyvelő ajándékba kapta a sorsjegyet fiától, aki kettőt vásárolt belőle decemberben. Az egyiket édesanyjának adta. “Valószínűleg életem legjobb döntése volt” – mondta a befektetésről Lorenzo Naso.

A sorsolást eredetileg márciusban tartották volna, ám a koronavírus-járvány miatt elnapolták. Lorenzo Naso elárulta, nem tudott az új időpontról, és nem is figyelte az élő közvetítést. A szervezők telefonhívása sokként érte, édesanyja pedig azt hitte, viccel vele, amikor elmondta neki, hogy kihúzták a szelvényét.

A szelvényeket száznál is több országban értékesítették, a legtöbbet Franciaországban, az Egyesült Államokban, Svájcban és Olaszországban adták el. Legutóbb 2013-ban rendeztek hasonló tombolát, akkor egy huszonöt éves pennsylvaniai tűzoltómunkás volt a szerencsés nyertes.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: The Guardian, fotók: Uncrate, Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Elárverezik az egyik legjobb állapotban lévő Botticelli-festményt
Kutyáikkal érkezhettek Amerikába az első emberek
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom