Close
Ennél szebb dolog aligha történhet egy festői kőfejtővel

Ennél szebb dolog aligha történhet egy festői kőfejtővel

A kínai Csinjün megyében több ezer elhagyott kőfejtő található, melyek közül kilenc átalakítására a pekingi székhelyű DnA_Design and Architecture kapott megbízást.

A tervezők a régió műemlékeinek és sziklavéseteinek gazdag történelméből merítettek ihletet, és arra törekedtek, hogy kiemeljék a kőfejtők karakterét. „Ez egy ökológiai projekt, melynek célja, hogy javítson a megzavart természeti egyensúlyon”.

“Ezeknek az elhagyatott kőfejtőknek az újrahasznosítása összeköti a helyieket ezer éves történelmükkel és örökségükkel. Mindez minimális intervenciót, mikrorenovációt igényel“mondta a stúdió.

Mindegyik bányának egyedi formája és mintázata van, ami annak az eredménye, hogy nagyrészt kézzel ásták ki.

Eddig háromnak a felújítása készült el, melyek könyvtárként, színházként és találkozóhelyként születtek újjá.

A 8-as kőfejtő névre keresztelt térben a meglévő kőplatformokat megtartották, és új betonlépcsőkkel, valamint acélból és préselt bambuszból készült ülőfelületekkel egészítették ki. Az eredeti nagy lépcsőkbe könyvszekrényeket építettek, természetes módon védett tereket teremtve az olvasáshoz.

A 9-es kőfejtő kiváló akusztikájának hála kiválóan alkalmas színházi előadások bemutatására, ezt kőszínpaddal és süllyesztett ülésekkel toldották meg, a 10-es számúban pedig a kőbányászat folyamatát ismerhetik meg a látogatók. Mindhárom helyszínen mesterséges világítás emeli ki a sziklák különleges formáit.

A többi kőfejtő átalakítása mellett a tervek között szerepel egy információs központ kialakítása is, amely az új terek között található, festői útvonalra épül majd.

Már a képek láttán is félelmetesnek tűnik Kína talán legkülönlegesebb helye, ez a város a sziklák alatt pedig kétségtelenül Európa egyik legizgalmasabb úti célja.

(Forrás: Dezeen, képek: Wang Ziling/DnA_Design and Architecture/Dezeen)

FOLYTASD EZZEL
Ezt a légitársaságot kerüljük, ha csak tudjuk
Nagyot újít a spirituális utazók egyik kedvenc úti célja
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom