Close
Ennél szebb dolog aligha történhet egy festői kőfejtővel

Ennél szebb dolog aligha történhet egy festői kőfejtővel

A kínai Csinjün megyében több ezer elhagyott kőfejtő található, melyek közül kilenc átalakítására a pekingi székhelyű DnA_Design and Architecture kapott megbízást.

A tervezők a régió műemlékeinek és sziklavéseteinek gazdag történelméből merítettek ihletet, és arra törekedtek, hogy kiemeljék a kőfejtők karakterét. „Ez egy ökológiai projekt, melynek célja, hogy javítson a megzavart természeti egyensúlyon”.

“Ezeknek az elhagyatott kőfejtőknek az újrahasznosítása összeköti a helyieket ezer éves történelmükkel és örökségükkel. Mindez minimális intervenciót, mikrorenovációt igényel“mondta a stúdió.

Mindegyik bányának egyedi formája és mintázata van, ami annak az eredménye, hogy nagyrészt kézzel ásták ki.

Eddig háromnak a felújítása készült el, melyek könyvtárként, színházként és találkozóhelyként születtek újjá.

A 8-as kőfejtő névre keresztelt térben a meglévő kőplatformokat megtartották, és új betonlépcsőkkel, valamint acélból és préselt bambuszból készült ülőfelületekkel egészítették ki. Az eredeti nagy lépcsőkbe könyvszekrényeket építettek, természetes módon védett tereket teremtve az olvasáshoz.

A 9-es kőfejtő kiváló akusztikájának hála kiválóan alkalmas színházi előadások bemutatására, ezt kőszínpaddal és süllyesztett ülésekkel toldották meg, a 10-es számúban pedig a kőbányászat folyamatát ismerhetik meg a látogatók. Mindhárom helyszínen mesterséges világítás emeli ki a sziklák különleges formáit.

A többi kőfejtő átalakítása mellett a tervek között szerepel egy információs központ kialakítása is, amely az új terek között található, festői útvonalra épül majd.

Már a képek láttán is félelmetesnek tűnik Kína talán legkülönlegesebb helye, ez a város a sziklák alatt pedig kétségtelenül Európa egyik legizgalmasabb úti célja.

(Forrás: Dezeen, képek: Wang Ziling/DnA_Design and Architecture/Dezeen)

kőbánya | könyvtár | kőfejtő | kulturális központ | kína

FOLYTASD EZZEL

Ezekben az európai országokban nincsenek biztonságban a házak

Hamarosan megszűnik a vonatközlekedés Ausztriába

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram