Ennél szebb dolog aligha történhet egy festői kőfejtővel

A kínai Csinjün megyében több ezer elhagyott kőfejtő található, melyek közül kilenc átalakítására a pekingi székhelyű DnA_Design and Architecture kapott megbízást.

A tervezők a régió műemlékeinek és sziklavéseteinek gazdag történelméből merítettek ihletet, és arra törekedtek, hogy kiemeljék a kőfejtők karakterét. „Ez egy ökológiai projekt, melynek célja, hogy javítson a megzavart természeti egyensúlyon".

"Ezeknek az elhagyatott kőfejtőknek az újrahasznosítása összeköti a helyieket ezer éves történelmükkel és örökségükkel. Mindez minimális intervenciót, mikrorenovációt igényel“mondta a stúdió.

Mindegyik bányának egyedi formája és mintázata van, ami annak az eredménye, hogy nagyrészt kézzel ásták ki.

Eddig háromnak a felújítása készült el, melyek könyvtárként, színházként és találkozóhelyként születtek újjá.

A 8-as kőfejtő névre keresztelt térben a meglévő kőplatformokat megtartották, és új betonlépcsőkkel, valamint acélból és préselt bambuszból készült ülőfelületekkel egészítették ki. Az eredeti nagy lépcsőkbe könyvszekrényeket építettek, természetes módon védett tereket teremtve az olvasáshoz.

A 9-es kőfejtő kiváló akusztikájának hála kiválóan alkalmas színházi előadások bemutatására, ezt kőszínpaddal és süllyesztett ülésekkel toldották meg, a 10-es számúban pedig a kőbányászat folyamatát ismerhetik meg a látogatók. Mindhárom helyszínen mesterséges világítás emeli ki a sziklák különleges formáit.

A többi kőfejtő átalakítása mellett a tervek között szerepel egy információs központ kialakítása is, amely az új terek között található, festői útvonalra épül majd.

Már a képek láttán is félelmetesnek tűnik Kína talán legkülönlegesebb helye, ez a város a sziklák alatt pedig kétségtelenül Európa egyik legizgalmasabb úti célja.

(Forrás: Dezeen, képek: Wang Ziling/DnA_Design and Architecture/Dezeen)

kína | könyvtár | kulturális központ | kőbánya | kőfejtő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom