Close
Ennél a dolognál nem történt jobb a sörös univerzumban

Ennél a dolognál nem történt jobb a sörös univerzumban

Szerintünk az IPA a legjobb dolog, ami a kisüzemi sörös világban, meg úgy általában a sörös világban történt az elmúlt húsz évben. Vannak már trendibb típusok, de a hazai sörkészítők első és második hulláma sokat köszönhet ennek az angol italnak. Mutatunk öt remek példányt!

Az India Pale Ale neve azokból az időkből származik, amikor India még a brit birodalom gyarmatának számított. Az Angliából útnak indított söröket alaposan meg kellett komlózni, hogy kibírják a hosszú hajóutat és ne romoljanak meg.

A végeredmény egy erősen keserű, közepesen testes ital lett, amit a kézműves sörös forradalom fedezett fel újra magának, és tette az elmúlt tíz év világszerte legnépszerűbb sörfajtájává.

Hogy más is átélhesse a high end minőségű sörök és azon belül az IPA-k okozta örömcunamit, felkerestük az egyik leghaladóbb, legepikebb hazai forgalmazót, hogy ajánljanak nekünk öt finomságot. A Beerside a hazai sörös cégek Manchester Cityje, hozzájuk igazolt a sörök Kun Agüerója, Kevin de Bruyne-je és David Silvája, a vállalkozás Guardioláját pedig úgy hívják, hogy Cserniczky Botond. A hazai kisüzemi sörös eseményeken jól ismert arcnak számító fiatalember poétikusan ifjú kora ellenére kiváló szelektor, aki szívesen mesélt nekünk kedvenc IPA-iról.

Tempest Brave New World

A Brave New World a Tempest Brew Co. egyedülálló gondolata a klasszikus amerikai IPA műfajáról. A helyi skót árpa biztosítja a sör malátaprofiljának gerincét, amely kellemes balanszba fogja ezt a keserédes IPA-t, amit telepakoltak észak-amerikai komlókkal.

Ebben a nedűben a C-kvartett játszik: Citra, Chinook, Columbus és Centennial, amelyek a masszív hidegkomlózásból adódóan mély fenyőgyantás és citrusos ízvilággal felteszi a pontot a i-re.

Ez egy ideális, klasszik IPA, nem véletlenül a főzde egyik legsikeresebb, többszörös díjnyertes söre.

A főzőmester és tulajdonos szavaival élve, ha csak egy sört főzhetnének a világon, akkor ez lenne az.

Põhjala Uus Maailm

Eme gyöngyszem a Põhjala egy klasszis, komlótúltengéses Kalifornia-inspirálta Session IPA-ja, zabpehellyel főzve az extra selymes ízjegyekért. A nevéhez hűen (Uus Maailm = új világ) az új nemes komlóduó (Galaxy, Mosaic) egyedülálló blendjével komlózva/hidegkomlózva. Búzával, árpamalátával és malátázatlan zabbal főzik, a még izgalmasabb malátaprofil érdekében.

Megjelenésében halvány arany, felhős, zavart, épp egy szolid, fehér habkoronával. Tiszta és száraz, illatában már-már a pohárból kiemelkedő, intenzíven gyümölcsös puncstál – trópusi ananász és passiógyümölcs kombinálva érett lédús őszibarackkal és a fehér szőlőmusttal. Kiváló az egyensúly a kortyérzetben. Friss, citrusos (citrom, lime) ízjegyek ötvözve pont annyi keserűséggel, amely balanszba hozza a kortyot. Remek Session sör, amely szó szerint itatja magát.

Omnipollo Zodiak IPA

Az egyik legfelkapottabbnak számító, svéd műhely, az Omnipollo-ház IPA-ja. Gondosan blendelt gabonás felhangokkal, kellemes, frissítő citrusos, hidegkomlós ízjegyekkel, Simcoe, Citra és Centennial komlókkal főzve.

Ködös, zavart narancsszínű, krémes testtel, illatában száraz, könnyed, szállingózó virágos/édeskés/gyantás jegyekkel.

Kortyolva intenzíven elárasztják a nyelv ízlelőbimbóit különböző citrusfélék jegyei enyhe gyantás komlójegyekkel, majd egy rövid, gyors, ámde ízletes fanyarkás csavarral bolondítva lecseng. A jellegzetes amerikai komlók ízjegyei a korty legvégéig izgalmasan kísérnek. Kitűnő választás, ha a fogyasztója egy karakánabb – de még a ló jobbik oldalán lévő, igazi, lédús, gazdag IPA-t akar élvezni.

Dugges High Five

A High Five a Dugges éllovas amerikai IPA-ja már 2007 óta. Hogy miért high five? Mert ezt a nedűt ötfajta magas alfasav-tartalmú komlóval főzik, amely egy rendkívülien eltalált grapefruitos, trópusi gyümölcsös, fenyőgyantás komlókeserűséget eredményez. Bár némi változáson ment keresztül az idő múlásával,a Dugges szeretett volna egy amerikai IPA-t főzni.

Azt akarták, hogy olyan aromaprofillal rendelkezzen, amelytől minden komlókedvelő fogyasztó elalél. Ennek elérése érdekében öt különböző magas alfasavval megáldott amerikai komlóval ugrottak neki a receptnek, majd alaposan hidegkomlózták. Ekkor találták ki a nevét. Kezdetben ez a sör alkoholtartalma elérte a 7,5%-ot, de annak érdekében, hogy egy kicsit könnyedebb és fogyaszthatóbb legyen, 6,5%-ra csökkentették.

Miközben a komló még mindig ugyanúgy hozza az elsöprő ízkavalkádot, a srácok többszörösére növelték a komló mennyiségét. Mert az idők változnak. Ezt akkor érezhetjük át a leginkább, ha volt szerencsénk 2007-ben is megkóstolni, mert akkoriban a komló csak egy ínyenc tockost adott. Most viszont többet ad, sokkal többet.

Mikkeller Mastodon: Mother Puncher

A Mikkeller eme műve a híres Mastodon progresszív metálbanda tiszteletére jött létre. Egy Farmhouse IPA gondosan balanszolva a Brettanomyces élesztőgomba jellegzetes jegyeivel, és az édes/fanyar passiógyümölcs zavarba ejtően izgalmas ízeivel.

A végeredmény egy gyümölcsös, funky és finom ízorgia, ajánljuk a savanyú/fanyar ízeket kedvelő sörszeretőknek, haladó beergeekeknek, és nem utolsósorban Mastodon-rajongóknak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Tóth István)

mastodon | pöhjala | india pale ale | omnipollo | mikeller

FOLYTASD EZZEL

Ez a három ital segít elaludni és sokat javíthat az alvásod minőségén is

Lesújtó képet festenek Magyarországról ezek az adatok

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram