Close
Ennél a dolognál nem történt jobb a sörös univerzumban

Ennél a dolognál nem történt jobb a sörös univerzumban

Szerintünk az IPA a legjobb dolog, ami a kisüzemi sörös világban, meg úgy általában a sörös világban történt az elmúlt húsz évben. Vannak már trendibb típusok, de a hazai sörkészítők első és második hulláma sokat köszönhet ennek az angol italnak. Mutatunk öt remek példányt!

Az India Pale Ale neve azokból az időkből származik, amikor India még a brit birodalom gyarmatának számított. Az Angliából útnak indított söröket alaposan meg kellett komlózni, hogy kibírják a hosszú hajóutat és ne romoljanak meg.

A végeredmény egy erősen keserű, közepesen testes ital lett, amit a kézműves sörös forradalom fedezett fel újra magának, és tette az elmúlt tíz év világszerte legnépszerűbb sörfajtájává.

Hogy más is átélhesse a high end minőségű sörök és azon belül az IPA-k okozta örömcunamit, felkerestük az egyik leghaladóbb, legepikebb hazai forgalmazót, hogy ajánljanak nekünk öt finomságot. A Beerside a hazai sörös cégek Manchester Cityje, hozzájuk igazolt a sörök Kun Agüerója, Kevin de Bruyne-je és David Silvája, a vállalkozás Guardioláját pedig úgy hívják, hogy Cserniczky Botond. A hazai kisüzemi sörös eseményeken jól ismert arcnak számító fiatalember poétikusan ifjú kora ellenére kiváló szelektor, aki szívesen mesélt nekünk kedvenc IPA-iról.

Tempest Brave New World

A Brave New World a Tempest Brew Co. egyedülálló gondolata a klasszikus amerikai IPA műfajáról. A helyi skót árpa biztosítja a sör malátaprofiljának gerincét, amely kellemes balanszba fogja ezt a keserédes IPA-t, amit telepakoltak észak-amerikai komlókkal.

Ebben a nedűben a C-kvartett játszik: Citra, Chinook, Columbus és Centennial, amelyek a masszív hidegkomlózásból adódóan mély fenyőgyantás és citrusos ízvilággal felteszi a pontot a i-re.

Ez egy ideális, klasszik IPA, nem véletlenül a főzde egyik legsikeresebb, többszörös díjnyertes söre.

A főzőmester és tulajdonos szavaival élve, ha csak egy sört főzhetnének a világon, akkor ez lenne az.

Põhjala Uus Maailm

Eme gyöngyszem a Põhjala egy klasszis, komlótúltengéses Kalifornia-inspirálta Session IPA-ja, zabpehellyel főzve az extra selymes ízjegyekért. A nevéhez hűen (Uus Maailm = új világ) az új nemes komlóduó (Galaxy, Mosaic) egyedülálló blendjével komlózva/hidegkomlózva. Búzával, árpamalátával és malátázatlan zabbal főzik, a még izgalmasabb malátaprofil érdekében.

Megjelenésében halvány arany, felhős, zavart, épp egy szolid, fehér habkoronával. Tiszta és száraz, illatában már-már a pohárból kiemelkedő, intenzíven gyümölcsös puncstál – trópusi ananász és passiógyümölcs kombinálva érett lédús őszibarackkal és a fehér szőlőmusttal. Kiváló az egyensúly a kortyérzetben. Friss, citrusos (citrom, lime) ízjegyek ötvözve pont annyi keserűséggel, amely balanszba hozza a kortyot. Remek Session sör, amely szó szerint itatja magát.

Omnipollo Zodiak IPA

Az egyik legfelkapottabbnak számító, svéd műhely, az Omnipollo-ház IPA-ja. Gondosan blendelt gabonás felhangokkal, kellemes, frissítő citrusos, hidegkomlós ízjegyekkel, Simcoe, Citra és Centennial komlókkal főzve.

Ködös, zavart narancsszínű, krémes testtel, illatában száraz, könnyed, szállingózó virágos/édeskés/gyantás jegyekkel.

Kortyolva intenzíven elárasztják a nyelv ízlelőbimbóit különböző citrusfélék jegyei enyhe gyantás komlójegyekkel, majd egy rövid, gyors, ámde ízletes fanyarkás csavarral bolondítva lecseng. A jellegzetes amerikai komlók ízjegyei a korty legvégéig izgalmasan kísérnek. Kitűnő választás, ha a fogyasztója egy karakánabb – de még a ló jobbik oldalán lévő, igazi, lédús, gazdag IPA-t akar élvezni.

Dugges High Five

A High Five a Dugges éllovas amerikai IPA-ja már 2007 óta. Hogy miért high five? Mert ezt a nedűt ötfajta magas alfasav-tartalmú komlóval főzik, amely egy rendkívülien eltalált grapefruitos, trópusi gyümölcsös, fenyőgyantás komlókeserűséget eredményez. Bár némi változáson ment keresztül az idő múlásával,a Dugges szeretett volna egy amerikai IPA-t főzni.

Azt akarták, hogy olyan aromaprofillal rendelkezzen, amelytől minden komlókedvelő fogyasztó elalél. Ennek elérése érdekében öt különböző magas alfasavval megáldott amerikai komlóval ugrottak neki a receptnek, majd alaposan hidegkomlózták. Ekkor találták ki a nevét. Kezdetben ez a sör alkoholtartalma elérte a 7,5%-ot, de annak érdekében, hogy egy kicsit könnyedebb és fogyaszthatóbb legyen, 6,5%-ra csökkentették.

Miközben a komló még mindig ugyanúgy hozza az elsöprő ízkavalkádot, a srácok többszörösére növelték a komló mennyiségét. Mert az idők változnak. Ezt akkor érezhetjük át a leginkább, ha volt szerencsénk 2007-ben is megkóstolni, mert akkoriban a komló csak egy ínyenc tockost adott. Most viszont többet ad, sokkal többet.

Mikkeller Mastodon: Mother Puncher

A Mikkeller eme műve a híres Mastodon progresszív metálbanda tiszteletére jött létre. Egy Farmhouse IPA gondosan balanszolva a Brettanomyces élesztőgomba jellegzetes jegyeivel, és az édes/fanyar passiógyümölcs zavarba ejtően izgalmas ízeivel.

A végeredmény egy gyümölcsös, funky és finom ízorgia, ajánljuk a savanyú/fanyar ízeket kedvelő sörszeretőknek, haladó beergeekeknek, és nem utolsósorban Mastodon-rajongóknak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Tóth István)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom