Close
Korlátoznák a fejenként megvásárolható hús és tejtermék mennyiségét a franciák

Korlátoznák a fejenként megvásárolható hús és tejtermék mennyiségét a franciák

Az már korábban is bebizonyosodott, hogy a franciák radikálisan gondolkodnak a környezetvédelemről, most pedig ezt erősítette meg az Európai Beruházási Bank 2022/23-as, uniós klímaváltozási felmérése is.

Eszerint a francia válaszadók többsége (57 százaléka) támogatná a lakossági szén-dioxid-kvóta bevezetését, vagyis azt, hogy az emberek fejenként meghatározott számú kreditet kapjanak minden évben, és ebből gazdálkodják ki az olyan, nagy szén-dioxid-kibocsátású termékek árát, mint például a repülőjegyek vagy a hús.

Az élelmiszer különösen érzékeny pont a klímatudatos franciák szerint: tízből hatan hajlandóak lennének többet fizetni a helyben és fenntarthatóbb módon előállított élelmiszerekért, és

a válaszadók 57 százaléka még azt is támogatná, ha korlátoznák a megvásárolható hús- és tejtermékek mennyiségét.

Az olaszok azonban még őket is lekörözték, mert itt a válaszadók kétharmada támogatná ezt az ötletet, azzal pedig 85 százalékuk ért egyet, hogy az élelmiszercímkéken is feltüntessék az adott termék karbonlábnyomát. Az emberek 64 százaléka lenne hajlandó valamivel többet fizetni a helyi élelmiszerekért.

Ami más európai országok változtatási hajlandóságát illeti: egy másik kutatás szerint a németek 43 százaléka el tudja képzelni, hogy ritkábban repüljön, de kevesebb mint egyharmaduk változtatna az étrendjén, és

csak 13 százalékuk mondana le az autójáról.

A brit válaszadók 36 százaléka lenne hajlandó heti két-három étkezésre korlátozni a tej- és húsfogyasztását, és csak 12 százalékuk lenne hajlandó teljesen kihagyni a hús- és tejtermékeket az étrendjéből. Csaknem 60 százalékuk viszont gond nélkül el tudná engedni az egyszer használatos műanyagtermékeket, és 20 százalék mondana le az autójáról, 14 százalék pedig ezt már meg is tette ezt. Az embereknek ugyanakkor csak a negyede fizetne plusz díjat a repülőjegyekért.

Korábban az is kiderült, hogy mennyire klímatudatosak a magyarok az európai átlaghoz képest, és az eredmény egészen meglepő.

(Forrás: Euronews, képek: Unsplash, Getty Images)

klímaváltozás | tejtermék | lemondás | klímatudatosság | Európa

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Környezetvédők zártak le egy teljes autópályát: az aktivisták tüntetése az egész utat blokkolta Hollandiában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram