Close
Megnyílt a Magyarországon valaha bemutatott legszélesebb körű Dalí-kiállítás

Megnyílt a Magyarországon valaha bemutatott legszélesebb körű Dalí-kiállítás

A Komplex épülete Salvador Dalínak, a szürrealizmus mesterének ad otthont 2023. március 24. és június 30. között.

Salvador Dalít senkinek sem kell bemutatni, ő a 20. század modern művészetének egyik leghíresebb alakja. Univerzuma próbára teszi a valóságérzékelést és kitolja a racionális gondolkodás határait. A katalán származású szürrealista művész elsősorban festőként ismert, de valójában rendkívül sokrétű alkotó volt a szó legigazibb értelmében:

teljes pályafutása alatt kísérletezett más művészeti ágak, sőt alkalmazott művészetek területén is, a filmkészítéstől kezdve az irodalmon át a jelmeztervezésig. A most induló kiállítás a művésznek ezt a talán kevésbé ismert, de nem kevésbé izgalmas arcát mutatja be, miközben betekintést enged Dalí képzeletébe, annak egyszerre zseniális és őrült világába.

A Komplexben látható gyűjtemény a Magyarországon valaha bemutatott legszélesebb körű felhozatala Dalí alkotásainak, összesen 204 műtárgy látható a tárlaton. A tárgyak a párizsi székhelyű Dalí Universe, a világ egyik legnagyobb Dalí kollekcióját kezelő magángyűjtemény jóvoltából érkezhettek hazánkba. A Dalí Universe alapítója Beniamino Levi, aki galériatulajdonosként és műgyűjtőként az 1960-as évektől Salvador Dalí 1989-ben bekövetkezett haláláig együtt dolgozott vele, miközben munkakapcsolatuk az évtizedek során közeli barátsággá is alakult. Beniamino Levit lenyűgözte Dalí azon képessége, ahogyan a különböző médiumokat használta alkotásai során és ő bátorította Dalít, hogy pályájának korai szakaszában készült szobrai után újra kiterjessze művészetét a harmadik dimenzióba. Dalít ámulatba ejtette az átalakulás ezen formája, és eredeti maketteket és terveket készített, amelyekből szürreális szobrok és tárgyak születtek meg.

A tárlaton egymás mellett láthatóak bronzból, aranyból és üvegpasztából készült szobrok, illetve négy különösen magas értékű, gyémántokkal kirakott szobor is. A bronz- és aranyszobrok az úgynevezett viaszveszejtéses technológiával készültek, mely lehetővé teszi, hogy a művész által készített eredeti modell után az öntőformából több szobor is kikerüljön, természetesen limitált számban, számozott példányokkal. A Budapesten bemutatott bronzszobrok közül kiemelkedő a nőiesség új dimenzióit bemutató „Space Venus”, míg a „Dance of Time III” a mester híres olvadó óráit idézi. A „Csiga és az angyal” és a „Szürrealista angyal” pedig feltárják Dalí kapcsolatát az egyházzal és a spiritualitással.

A híres francia Cristallerie Daum manufaktúrával Dalí 1968-tól dolgozott együtt, mert az üvegpasztát tökéletes médiumnak találta az átalakulás kifejezéséhez és a szürrealista valóság megjelenítéséhez. Az itt készült szobrok, mint az “Anyaság” vagy a “Gitár” színei és formái áttetszőségükben lenyűgözőek.

A legnemesebb fém tisztasága inspirálta Dalí arany tárgyait, többek között az 1960-as évek végén tervezett érméit, melyeken az ő saját és imádott felesége és múzsája, Gala arcképe is megjelenik.

A kiállításon bemutatott metszet és litográfiagyűjtemény Dalí illusztrátori munkásságát hozza közel a nézőkhöz, a számozott példányokon olyan irodalmi remekművekhez készített rajzai jelennek meg a falakon, mint az Alíz csodaországban vagy az Isteni színjáték.

A Dalí által tervezett bútorok, különösen a híres, Mae West ajkai után formázott kanapé felidézi, hogy Salvador Dalí mennyire sokoldalú művész volt, aki a körülötte élő emberektől merített ihletet, és új látásmódot adott a világnak.

Dalí módszerei megkérdőjelezik a néző racionalitás-fogalmát, feszegetik képzeletének határait. Az olvadó órák, a mankók, fiókok, a nőiesség és az általa használt szimbolika mind Dalí ikonikus stílusának részét képezik.

A kiállított műtárgyakról több információ a magyar és angol nyelvű audio guide segítségével érhető el, a kiállítás utolsó állomásán pedig a látogatók egy egyedülálló VR élmény során valóban beléphetnek Dalí képzeletének labirintusába, és egy szemkápráztató utazásra indulhatnak a legismertebb remekművek világában.

(Fotók: Csatlós Norbert, közreműködő izraeli streetart művész: Benzi Brofman)

graffiti | dalí | művészet | kiállítás

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram