Megnyílt a Magyarországon valaha bemutatott legszélesebb körű Dalí-kiállítás

A Komplex épülete Salvador Dalínak, a szürrealizmus mesterének ad otthont 2023. március 24. és június 30. között.

Salvador Dalít senkinek sem kell bemutatni, ő a 20. század modern művészetének egyik leghíresebb alakja. Univerzuma próbára teszi a valóságérzékelést és kitolja a racionális gondolkodás határait. A katalán származású szürrealista művész elsősorban festőként ismert, de valójában rendkívül sokrétű alkotó volt a szó legigazibb értelmében:

teljes pályafutása alatt kísérletezett más művészeti ágak, sőt alkalmazott művészetek területén is, a filmkészítéstől kezdve az irodalmon át a jelmeztervezésig. A most induló kiállítás a művésznek ezt a talán kevésbé ismert, de nem kevésbé izgalmas arcát mutatja be, miközben betekintést enged Dalí képzeletébe, annak egyszerre zseniális és őrült világába.

A Komplexben látható gyűjtemény a Magyarországon valaha bemutatott legszélesebb körű felhozatala Dalí alkotásainak, összesen 204 műtárgy látható a tárlaton. A tárgyak a párizsi székhelyű Dalí Universe, a világ egyik legnagyobb Dalí kollekcióját kezelő magángyűjtemény jóvoltából érkezhettek hazánkba. A Dalí Universe alapítója Beniamino Levi, aki galériatulajdonosként és műgyűjtőként az 1960-as évektől Salvador Dalí 1989-ben bekövetkezett haláláig együtt dolgozott vele, miközben munkakapcsolatuk az évtizedek során közeli barátsággá is alakult. Beniamino Levit lenyűgözte Dalí azon képessége, ahogyan a különböző médiumokat használta alkotásai során és ő bátorította Dalít, hogy pályájának korai szakaszában készült szobrai után újra kiterjessze művészetét a harmadik dimenzióba. Dalít ámulatba ejtette az átalakulás ezen formája, és eredeti maketteket és terveket készített, amelyekből szürreális szobrok és tárgyak születtek meg.

A tárlaton egymás mellett láthatóak bronzból, aranyból és üvegpasztából készült szobrok, illetve négy különösen magas értékű, gyémántokkal kirakott szobor is. A bronz- és aranyszobrok az úgynevezett viaszveszejtéses technológiával készültek, mely lehetővé teszi, hogy a művész által készített eredeti modell után az öntőformából több szobor is kikerüljön, természetesen limitált számban, számozott példányokkal. A Budapesten bemutatott bronzszobrok közül kiemelkedő a nőiesség új dimenzióit bemutató „Space Venus”, míg a „Dance of Time III” a mester híres olvadó óráit idézi. A „Csiga és az angyal” és a „Szürrealista angyal” pedig feltárják Dalí kapcsolatát az egyházzal és a spiritualitással.

A híres francia Cristallerie Daum manufaktúrával Dalí 1968-tól dolgozott együtt, mert az üvegpasztát tökéletes médiumnak találta az átalakulás kifejezéséhez és a szürrealista valóság megjelenítéséhez. Az itt készült szobrok, mint az “Anyaság” vagy a “Gitár” színei és formái áttetszőségükben lenyűgözőek.

A legnemesebb fém tisztasága inspirálta Dalí arany tárgyait, többek között az 1960-as évek végén tervezett érméit, melyeken az ő saját és imádott felesége és múzsája, Gala arcképe is megjelenik.

A kiállításon bemutatott metszet és litográfiagyűjtemény Dalí illusztrátori munkásságát hozza közel a nézőkhöz, a számozott példányokon olyan irodalmi remekművekhez készített rajzai jelennek meg a falakon, mint az Alíz csodaországban vagy az Isteni színjáték.

A Dalí által tervezett bútorok, különösen a híres, Mae West ajkai után formázott kanapé felidézi, hogy Salvador Dalí mennyire sokoldalú művész volt, aki a körülötte élő emberektől merített ihletet, és új látásmódot adott a világnak.

Dalí módszerei megkérdőjelezik a néző racionalitás-fogalmát, feszegetik képzeletének határait. Az olvadó órák, a mankók, fiókok, a nőiesség és az általa használt szimbolika mind Dalí ikonikus stílusának részét képezik.

A kiállított műtárgyakról több információ a magyar és angol nyelvű audio guide segítségével érhető el, a kiállítás utolsó állomásán pedig a látogatók egy egyedülálló VR élmény során valóban beléphetnek Dalí képzeletének labirintusába, és egy szemkápráztató utazásra indulhatnak a legismertebb remekművek világában.

(Fotók: Csatlós Norbert, közreműködő izraeli streetart művész: Benzi Brofman)

kiállítás | graffiti | dalí | művészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom