Close
Templomból lett minimalista kávézó, ahová egészen különleges érzés betérni

Templomból lett minimalista kávézó, ahová egészen különleges érzés betérni

A MEE Stúdió olyan belső teret álmodott meg az egykori koppenhágai templomnak, amelyben a fa és a réz dominál.

A Nikolaj Kunsthal művészeti galéria kávézója és butikja egy régi templomban található, Koppenhága központjában. A helyi önkormányzat által fenntartott galériának az MEE Studio egy élénk és funkcionális teret tervezett, amelyben a meleg színárnyalatok jelennek meg több féle anyaghasználattal.

Úgy tudni, a tereket az 1980-as évek óta különféle célokra használták,

a felújítási munkálatokat az ad-hoc elektromos vezetékek maradványai, a befalazott boltívek, az elzárt ablakok és önkényesen kialakított világítás nehezítette. Ráadásul azokban a helyiségekben, ahová a kávézó került, még vízellátás sem volt.

Az építészek végül helyreállították a nagy ajtó- és ablaknyílásokat, a falakat lemeszelték és speciális vakolattal javították a terek akusztikáját. A kávézó közepén egy hosszú bárpult kapott helyet, amely jegypénztárként is funkcionál.

A tölgyfa kulcsfontosságú szerepet kapott az enteriőrben,

hiszen a pulton kívül a padok, az asztalok és a polcok is ebből készültek, utalva a templomok padjaira, melyek kissé vaskosak és nehezek, ugyanakkor olyan kiegészítőket társított hozzájuk, amelyek kortárs hangulatot is adnak.

A többi koppenhágai hagyományos épülethez hasonlóan a Szent Nikolaj-templom teteje is hagyományos réztetővel készül,

amely az idők során gazdag zöld patinává öregedett. Ezt szerették volna megidézni a belső terekben, például a konyha munkalapjain és a mosogatón.

A kávézó és az üzlet fehér falait nemcsak a réz és a fa, hanem a Raf Simons divattervező által megálmodott bordó textília is csodálatos kontrasztba helyezi. Ezt a szövetet a padok és székek párnáihoz és háttámláihoz használták fel és ami visszaköszön a templomtorony lépcsőjén is.

Az egyedi bútorok mellett a teret gondosan kiválasztott műalkotások is díszítették. A kiállított darabok mindegyike Koppenhága városához kötődik.

(Forrás: Dezzen, fotók: Paolo Galgani)

nagy sztori | építészet | dizájn | design | koppenhága

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram