Close
Környezetbarát luxuscsomagolás robbant be a pezsgőpiacra

Környezetbarát luxuscsomagolás robbant be a pezsgőpiacra

A James Cropper papírgyártó Colourform technológiáját kihasználva fenntartható, ugyanakkor luxusminőségű csomagolást dolgozott ki a Ruinart pezsgőház.

A fenntartható luxus érdekében tett jelentős előrelépést a Ruinart pezsgőház, miután díszdobozait újrahasznosítható, úgynevezett “második bőrre” cserélte.

Az innovatív csomagolás papírból készül, tökéletesen leköveti a pezsgősüveg íveit, miközben annak beltartalmát megvédi a fénytől és a nedvességtől.

A Second Skin csomagolás kétéves kutató-fejlesztő tevékenység eredményeként jött létre. Fő alapanyaga a papírból előállított cellulózrost, a Colourform. A James Cropper papírgyártó által a műanyag csomagolások újrahasznosítható és vonzó alternatívájaként 2017-ben indított Colourform a szépségipar számára már nem ismeretlen, de több változtatásra volt szükség ahhoz, hogy a pezsgők csomagolásához is adaptálni tudják. A papír ugyanis hajlamos a fényáteresztésre, a hosszan tartó fényterhelés azonban ront a pezsgő minőségén. Éppen ezért új technikát fejlesztettek ki, a cellulózkeveréket természetes fémoxiddal dúsították, ezért a fény nem tud áthatolni rajta. A második kihívás az volt, hogy alkalmassá tegyék a Second Skint arra is, hogy ellenálló legyen a víznek, alkalmassá váljon az akár több órán keresztül tartó hűtésre is.

A Ruinart pezsgősüvegjei alapján digitális modellezéssel készítették el az öntőformákat, amelyeket folyékony cellulózkeverékbe mártanak, majd összenyomják, hogy háromdimenziós forma jöjjön létre. A Second Skin tökéletesen körbeéri az üvegeket, és egy gomb segítségével ki- és bepattinthatóvá válik, így könnyen ráhelyezhető, illetve levehető a palackokról.

A Second Skin lenyűgöző fenntarthatósági eredményekkel rendelkezik: cellulózának száz százaléka FSC- vagy PEFC-tanúsítvánnyal rendelkező erdőkből származik, míg a gyártási folyamat vízének kilencvenegy százaléka tiszta, azaz a felhasználást követően visszatérhet a folyóba. A maradék kilenc százalék fele a szárítási folyamat során elpárolog, a másik fele a végtermék részeként marad meg.

A korábbi ajándékdobozokhoz képest a Second Skin előállítása során hatvan százalékkal kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, a műanyagmentes megoldásnak köszönhetően pedig az anyag komposztálhatóvá és újrafelhasználhatóvá is vált.

Frédéric Dufour, a Ruinart pezsgőház elnöke egy nyilatkozatában úgy fogalmazott: a projekt megtestesíti mindazt az erőfeszítést, amit a vállalat fenntarthatóságának fejlesztésére tesznek napról napra, legyen szó a termékek fejlesztéséről, forgalmazásáról, vagy a szőlő gondozásáról. Ráadásul a Second Skin megjelenése valóban luxushatást kelt, hiszen felülete kellemes tapintású, és megidézi a fine dining éttermek azon hagyományát, hogy a pezsgő palackját felszolgáláskor egy fehér kendővel tekerik körbe.

A Ruinart szokatlan módon nem szabadalmaztatta formatervezését, bíznak ugyanis abban, hogy számos más gyártó csatlakozik majd hozzájuk, és forradalmat indíthatnak el innovációjukkal az ipari gyakorlatban.

Egyre több híresség és civil szervezet hallatja hangját a globális felmelegedés, a környezetszennyezés vagy az óceáni műanyaghulladék kapcsán. És szerencsére napról napra nő azoknak a száma is, akik tesznek a probléma ellen – elég, ha csak az Ocean Cleanup projektre gondolunk. Itt írtunk egy páratlanul környezetbarát cipőről, amely kizárólag organikus alapanyagokból készült.

környezetbarát | csomagolás | ruinart | nagy sztori | pezsgő

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Minden percben a sós óceánt szívhatjuk magunkba ebben a gyönyörű chilei villában

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom