Close
Itt van minden, amit a koronavírus új, szuperfertőző variánsáról és tüneteiről tudni kell

Itt van minden, amit a koronavírus új, szuperfertőző variánsáról és tüneteiről tudni kell

Az omikron új szubvariánsát, az Arcturust elsőként Indiában észlelték, azóta pedig több mint harminc országban bukkant fel.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO figyelemmel kíséri az omikron új alváltozatának terjedését, mely Indiából indult és jelenleg a világ több mint harminc országában van jelen. A Tokiói Egyetem tudósai szerint körülbelül 1,17-1,27-szer fertőzőbb lehet, mint a Kraken, az utolsó fő omikron-alvariáns, így

valószínűleg ez lesz a következő domináns törzs.

Az Arcturus súlyosságát a WHO alacsonynak tartja, azonban a korábbi változatokhoz képest fertőzőbbnek tűnik. Ráadásul olyan tüneteket produkál, amiket a koronavírussal való összefüggésben eddig kevésbé tapasztaltunk. Ilyen például a vörös, viszkető szem, amelyet az emberek gyakran tapasztalnak a tavaszi allergiák, így többek között a szénanátha miatt is.

Ha azonban ehhez magas láz társul, a szezonális allergia kizárható.

Az új tünetek mellett az Arcturus-fertőzöttek zömében a korábbi Covid-tüneteket tapasztalják, így köhögés, torokkaparás, orrfolyás, fáradtság, izületi fájdalmak és fejfájás jelentkezik gyakran.

(Forrás: Euronews, fotó: Getty)

covid-19 | koronavírus | járvány | világjárvány | tünet

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Drónok csapódtak az M3-as autópályára, lezárták a szakaszt a nyomozók

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram