Close
Ha éjjel buliztál a központban, a legjobb hely, ahol másnap kiheverheted: a Központ!

Ha éjjel buliztál a központban, a legjobb hely, ahol másnap kiheverheted: a Központ!

Budapest esti buliszívének sok-sok éve kérdés nélkül egyik legkultikusabb koszorúere a Központ, ahol a nap végi levezető italok könnyen torkollnak nagy világmegfejtésekbe, majd intenzív DJ-szettekbe és koncertekbe. Igen, erről az oldaláról piszok jól ismerjük, most viszont megnéztük onnan is, hogy áll a Központnak az a bizonyos nappali fény. Röviden: nagyon jól. Hosszabban? Mondjuk is!

Vannak Budapesten azok az utcák, terek és sarkok, melyeket az isten is az éjszakai fényeknek teremtett, és bevalljuk, a Madách teret és környékét mi abszolút ide tettük: naplemente után indul be itt igazán a felkapcsolódó esti fényekkel a minden is, hogy a belvárosi értelmiségtől a külföldi bulituristákig megteljenek a bárok és kocsmák kint és bent zsizsegő partiélettel.

Emiatt mindig kicsit olyannak éreztük ezt a környéket nappali fényben, mint mikor walk-of-shame-másnaposan ébred az ember valahol a városban, még az előző este párnanyomos sminkjével és a délelőtthöz nagyon nem illő partiszettjében, hogy lehetőleg lehajtott fejjel és kötelezően napszemüvegben jusson haza a leggyorsabban és a legészrevétlenebbül.

Úgy gondoltuk, hogy éppen ezért a Központ is leginkább csak az estében kínál igazán izgalmasat, hogy ez a kultikus hely is inkább rápihenő üzemmódban van napközben, hogy felkészüljön a következő estére.

Nem is tévedhettünk volna nagyobbat, a Központ ugyanis pontosan az a hely, ahol egy Központos estét a legpazarabbul ki lehet heverni délelőtt.

A srácok nagyon sok éves éjszakai életes tapasztalata érződik minden egyes reggelis és brunch-fogásban, ugyanis olyan változatos szortimentet kínálnak, ahol mindegy, hogy nagyon másnapos vagy, esetleg kicsit húz a fejed, vagy épp teljesen kipihent vagy, egészen biztos találsz valamit, ami regenerál, visszahoz, istenien eltelít vagy épp frissítően energetizál.

A konyhát elsősorban izgalmasan nemzetközi, keleties, török és ázsiai ízek jellemzik, nagyon nem a minden sarkon elérhető Eggs Benedictek.

Ilyen isteni két fogás például a cilbir és a menemen: az első egy klasszikus török reggeli buggyantott tojással, sűrű joghurttal és török paprikapehellyel ízesített, barnított vajjal, na meg rengeteg egzotikus zöldfűszerrel, a menemen pedig egy mediterrán jegyeket is felvonultató, friss és könnyű tojásos lecsó.

Ha a toastok felé kacsintanánk, a Központ itt is azonnal visszakacsint, méghozzá pár nagyon ínycsiklandó tétellel: az egyik a banh mi, egy vietnámi klasszikus street food, ami attól különleges, hogy keveredik benne a nyugati (majonéz, májpástétom, bagett) és a közel-keleti konyha (savanyított zöldségek, szójaszószos, fűszeres csirkecomb, koriander) minden zsenialitása – extra pluszpont még, hogy csirkés és gombás vegán verzióban is kérhetjük.

A klasszikusabb toastokba is vittek pár nyálösszefutós csavart a Központban: a grillsajtos toastot a rengeteg cheddar mellett házi snidlinges majonézzel és bio salátakeverékkel lapátolhatjuk magunkba, az avokádó toast pedig extra szűz olivaolajjal és limelével érkezik olyan feltétekkel, melyek az avokádó diós ízét húzzák alá: hónapos retek, retekcsíra, koriander és gránátalma, mindezek pedig zseniálisan finom kovászos kenyéren.

De a lazacos bagellel sem lehet mellélőni, amit szintén izgalmasan újragondoltak: a klasszikusnak számító krémsajtot, füstölt lazacot és friss zöldségeket a Központban egy nagyon különleges, kapribogyós-mustáros dresszing egészíti ki.

A szuperegészséges és energetizáló reggeli pedig mennybe megy a smoothie bowllal: vibráló, friss gyümölcsök (eper, banán, kiwi), hozzáadott cukor nélkül, de hozzáadott energetizáló váó-élménnyel.

Italok terén is ugyanilyen magasra tették a lécet a Központban, a kínálatban egymásnak adják a stafétát az egészséges, friss és házi különlegességek. A kávék mind Casino Mocca pörkölésből készülnek, szóval a minőség tízpontos, de a kávék mellett rápróbálhatunk a nagyon izgi matcha, chai és kurkuma latte jeges és meleg változataira is, valamint a nyár egyik legforróbb italát, az espresso tonicot szintén lehet kávé helyett matcha teával kérni, ami ritkaságnak számít Budapesten.

A hűsítők közt olyan pazar tételek közt válogathatunk, mint a házi csipkebogyó, mate és rooibos cold brew tea, valamint a friss limonádéból is többféle változat vár, melyekbe frissen facsart citrusmix kerül.

De nagyon nem egyszerű a dolgunk akkor sem, mikor a kamillás-grapefruitos, a piros gyümölcsös fahéjas, a mangós mentás, a mate-csipkebogyós és a pink grapefruit-kamilla limonádé közül kell választani, ugyanis egytől-egyig zseniális és hűsítő ízbombák a harminc pluszos nyári hőségben.

Szóval ha délelőtti regenerálódás, akkor bizony irány a Központ, ahol külön fantasztikus, hogy a reggeliket egész nap lehet kérni. A srácok a tervek szerint szeptemberben nagyon izgalmas, új tételekkel csavarják meg a mostani kínálatot, és néhány a mostaniakból biztosan ki is kerül,

úgyhogy szerintünk érdemes még az utolsó augusztusi, forró napokon kiülni a nyitott ablakos, tágas bárba, és az elképesztően finom étel- és italtételek mellett élvezni az ébredő várost és a zsúfoltságmentes regenerálódást Budapest szívében.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Kőrösi Tamás)

madách tér | központ | reggeli | brunch | budapest

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram