Close
Funkos projektjével érkezik a Müpába a világ egyik legjobb jazzénekese

Funkos projektjével érkezik a Müpába a világ egyik legjobb jazzénekese

Elling fogalom, aki már évek óta a kortárs jazz élő legendái közé tartozik, július ötödikén pedig a Müpában lép fel. 

A New York Times szerint Elling korunk kiemelkedő férfi énekese, a Guardian szerint egyfajta szuperképességekkel megáldott Sinatra. Tizenötször jelölték Grammy díjra, amit kétszer meg is nyert. Szinte nincs olyan díj, amit ne zsebelt volna be, és nincs olyan fontos előadó, akivel ne dolgozott volna együtt. Huszonöt éve van a pályán, tizenhat albuma jelent meg eddig, és ugyan mindegyik a jazz égisze alá tartozott, mégsem volt közöttük két egyforma. Legújabb albuma, a Superblue egy pörgős, funkos utazás lett, amit július ötödikén mindannyian meghallgathatunk, mivel akkor ad koncertet a Müpában.

A 90-es évek óta nincs még egy olyan jazzénekes a pályán, aki annyira dinamikus, bátor vagy érdekes lett volna, mint Elling.

Washington Post

– Ön mindig rengeteg projektben és kollaborációban vesz részt és rengeteg műfajban alkot. Legújabb albuma, a Superblue a kritika szerint száz százalékban funk album. Hogy jött létre ez a lemez?

– Charlie Hunterrel, az album társproducerével már majdnem harminc éve ismerjük egymást. Mindig is kedveltük egymást, és vártuk az alkalmat, hogy együtt tudjunk dolgozni. Aztán beütött a járvány, és mindannyian otthon ragadtunk, Kiderült, hogy számunkra ez egy ideális időszak, hogy együtt dolgozzunk – együtt, de távol egymástól. Ő és a két srác a Butcher Brown együttesből be tudtak vonulni egy virginiai stúdióba, és felvettek egy rakás dalt. Aztán ezeket elküldték nekem, én pedig Chicagóban megírtam a dallamokat, a szöveget, és rendbe raktam az egészet. Szerencsére az az anyag, amit küldtek, remek volt, nagyon inspiráló és könnyű volt vele dolgoznom. Az egészet a járvány alatt befejeztük, és érdekes, de én egészen addig nem is találkoztam az albumon szereplő zenészekkel, Cory Fonville-lel és DJ Harrisonnal, amíg a lemez meg nem lett keverve. Addig csak e-maileztünk, sms-eztünk és telefonon beszéltünk. Ez elég fura volt, de azért zenészek körében nem teljesen szokatlan ez a gyakorlat.

– Chicagóban nőtt fel, ott is él, most, amikor beszélünk is éppen ott van. Mennyire része a DNS-ének a város? Nagyon más zenész lenne, ha másik városban nő fel?

– Ez a város kulcsfontosságú a zenémben, Minden, amit a szvingelésről, az énekésről tudok, azt itt szívtam magamba. Itt tanultam meg finomítani a színpadi tudatomat. Rengeteg inspiráló zenésszel dolgozhattam itt együtt és tanulhattam tőlük, olyanoktól, mint Eddie Johnson, Don Freeman vagy Willie Pickens.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy chicagói zenésznek mondhatom magam.

– Hogy néz ki egy tökéletes nap Chicagóban?

– Nos, először is elviszem a gyerekeimet iskolába. Aztán dolgozni kezdek valami zenén. És egy tökéletes nap Chicagóban azt is jelenti, hogy este a városban van fellépésem, és a családom el tud jönni, én pedig azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek a világon.

– Háromszor is járt Budapesten, utóbbi alkalommal, 2013-ban a Müpában lépett fel, ahová július ötödikén visszatér. Biztos vagyok benne, hogy rengeteget utazik és koncertek tucatjait adja minden évben, de kíváncsi vagyok, hogy vannak-e emlékei a városról?

– Jó régen volt, de arra emlékszem, hogy a város gyönyörű és a koncerten is csodás volt a közönség. Sajnos soha nem töltünk elég időt egy városban a turnékon, megérkezünk, jön a koncert és már vége is. Nagyon várom, hogy újra Budapesten legyek, várom a találkozást és a közönséggel, és azt is, hogy kicsit megtáncoltassuk őket.

– A Superblue társalkotója és társproducere Charlie Hunter gitáros, akivel nagyon régóta ismerik egymást. Milyen volt együttműködni vele?

– Charlie-val csodás együtt dolgozni, bízom benne, és mindig remek ötletei vannak. Minden ötletét, amivel előáll, elfogadom, és én próbálok alkalmazkodni hozzá.

Charlie Hunter

– Június 19-én kezdődött a turnéja Az Egyesült Államokban, és kevesebb, mint egy hónap alatt tizenhét koncertet fog adni. Hogyan lehet felkészülni egy ilyen intenzív időszakra?

– Nem szokatlan, hogy ennyi fellépés van ilyen rövid idő alatt. Ez a munkánk. Az ember persze igyekszik felkészülni, próbál jó formában lenni a turné elején.

Az eleje kicsit döcögős, de aztán kezdesz belejönni, felveszed a ritmust.

Szerencsére a társaim nagyon jók, rengeteg terhet levesznek a vállamról azzal, hogy remek zenészek.

– Jelenleg a Superblue albummal turnéznak, de meg kell kérdeznem, hogy vannak-e már tervei egy következő lemezre?

– Igen, a Superblue 2 lemez jelentős része szinte már készen van! Tegnap pont stúdióban voltam, ahol egy új dal szövegein dolgoztam, szóval mindenki legyen résen, mert hamarosan jön a Superblue második része!

Ha érdekel ez a különleges előadó és a július ötödiki koncertje, akkor itt tudsz lecsapni jegyekre.

chicago | jazz | koncert | superblue | kurt elling

FOLYTASD EZZEL

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

35 év szünet után visszatér sokunk kedvence: ha te is imádtad, csapj le rá, nagyon gyorsan el fogják kapkodni a különleges Tintin-kiadást

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram