Lakáskiadás okosan – Hosszú- vagy rövid távú bérbeadás?

Az ingatlan kiadás egy olyan bevételi forrás, amely számos embernek jelent óriási segítséget a mindennapokban. Azonban az ingatlankezelés bonyolultabb, mint elsőre gondolnánk, ezért mielőtt belevágunk, érdemes minél több forrásból tájékozódni. Cikkünkben a hosszú- és rövidtávú bérbeadás fontos kérdéseit firtatjuk – lakáskiadás okosan.

Hosszú- és rövidtávú bérbeadás – Mi a különbség?

Ahhoz, hogy könnyebben eldönthessük, hogy mihez kezdjünk az ingatlanunkkal, először nem árt tisztában lenni a hosszú és a rövidtávú bérbeadás közötti különbségekkel.

A hosszú távú ingatlan kiadás egy régóta bevált, elterjedt módja az üresen álló ingatlan hasznosításának. Egy albérlet otthonként funkcionál, amelyben az albérlő hosszú ideig, akár évekig lakik. Sokan azért választják ezt az utat, mert az ingatlankezelés - ingatlanhasznosítás e formája huzamos ideig jelent kiszámítható bevételi forrást.

A rövid távú bérbeadás céljára kialakított ingatlanok elsősorban a turizmusra építenek. Átmeneti szállásként szolgálnak látogatóik számára, akik csupán 1-2 napig vagy maximum néhány hétig tartózkodnak az ingatlanban.

A rövid távú lakáskiadás előnyei és hátrányai

Ahogy beszivárgott az airbnb Budapest ingatlanpiacára, már nem csak a befektetők, hanem a magánszemélyek számára is egyszerűvé vált a rövid távú lakáskiadás. A kiadó apartmanok száma robbanásszerűen megugrott a fővárosban. A rövid távú ingatlan kiadás legnagyobb előnye, hogy éves szinten több bevételhez lehet jutni vele, mint a hosszútávú bérbeadással.

Az ilyen típusú ingatlankezelés hátránya azonban, hogy a bevétel kiszámíthatatlan időpontokban folyik be, nem garantált, hogy éves szinten egyenletesen oszlik el. Sokakat az is visszatart ettől a megoldástól, hogy a sűrű váltások miatt gyakran, akár néhány naponta foglalkozni kell az ingatlannal.

 

A hosszú távú ingatlan kiadás előnyei és hátrányai

Ahhoz, hogy hosszú távra bérbe adjuk a kihasználatlan – vagy éppen befektetési célra vásárolt – ingatlant, sok esetben még berendezési tárgyakra sincs szükség, hiszen egyes bérlők szeretik maguk belakni a tereket. Mivel a hosszú távú ingatlan kiadás bérleti szerződése általában legalább 1 évre szól, minimális energia befektetéssel juthatunk kiszámítható bevételhez.

A hosszú távú ingatlan kiadás hátránya, hogy alacsonyabb éves bevételre számíthatunk, így a befektetésünk hosszabb idő alatt térül meg.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom