Close
A történelemből az óceánba sétálhatnak át az esbjergiek

A történelemből az óceánba sétálhatnak át az esbjergiek

Azt talán túlzás lenne állítani, hogy észrevétlenül olvad a környezetébe ez könnyűszerkezetű híd a dániai Esbjergben, de tény, nagyon passzol oda.

Merthogy a kétszáznyolcvan méter hosszú átkelő, vagy inkább sétány, a város korábban némileg elszigetelt területén, az ipartelepekkel teli kikötőben áll az elmúlt nyár óta.

Elég csak a színét és az anyagát megnézni, és máris látszik, hogy a rézburkolatú, karcsú acéloszlopokkal megtámogatott híd ehhez hasonló indusztriális közegben érvényesül igazán.

Persze nem csupán morózus gyárkéményeket és masszív téglaépületeket írhatunk fel a látnivalók közé a kikötő környékén, mert meredek domboldalak, parkok és egy történelmi víztorony is a látkép része.

Dánia legnagyobb kikötőjét köti össze a városközponttal a megjelenésében egyszerű, ám elegáns Landgangen, melyet elsősorban azért húztak fel, hogy közelebb hozza az óceánt Esbjerg lakóihoz.

Lényegében egy centralizáló platformként működik, ami három, igen különböző elemet egyesít:

beszéli az erdő nyelvét, megfesti az iparvidékek rozsdás világát, és megidézi a helyi történelmet.

A COBE építészeti által tervezett Landgangen híd szerkezetének egy része leválasztható, hogy lehetővé tegye a nagyobb elemek szállítását a kikötő területén. Fő küldetése azonban a kapcsolatteremtés az esbjergiek és az óceán között.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Coastarc.com)

Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom