Close
A történelemből az óceánba sétálhatnak át az esbjergiek

A történelemből az óceánba sétálhatnak át az esbjergiek

Azt talán túlzás lenne állítani, hogy észrevétlenül olvad a környezetébe ez könnyűszerkezetű híd a dániai Esbjergben, de tény, nagyon passzol oda.

Merthogy a kétszáznyolcvan méter hosszú átkelő, vagy inkább sétány, a város korábban némileg elszigetelt területén, az ipartelepekkel teli kikötőben áll az elmúlt nyár óta.

Elég csak a színét és az anyagát megnézni, és máris látszik, hogy a rézburkolatú, karcsú acéloszlopokkal megtámogatott híd ehhez hasonló indusztriális közegben érvényesül igazán.

Persze nem csupán morózus gyárkéményeket és masszív téglaépületeket írhatunk fel a látnivalók közé a kikötő környékén, mert meredek domboldalak, parkok és egy történelmi víztorony is a látkép része.

Dánia legnagyobb kikötőjét köti össze a városközponttal a megjelenésében egyszerű, ám elegáns Landgangen, melyet elsősorban azért húztak fel, hogy közelebb hozza az óceánt Esbjerg lakóihoz.

Lényegében egy centralizáló platformként működik, ami három, igen különböző elemet egyesít:

beszéli az erdő nyelvét, megfesti az iparvidékek rozsdás világát, és megidézi a helyi történelmet.

A COBE építészeti által tervezett Landgangen híd szerkezetének egy része leválasztható, hogy lehetővé tegye a nagyobb elemek szállítását a kikötő területén. Fő küldetése azonban a kapcsolatteremtés az esbjergiek és az óceán között.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Coastarc.com)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom