Close
A történelemből az óceánba sétálhatnak át az esbjergiek

A történelemből az óceánba sétálhatnak át az esbjergiek

Azt talán túlzás lenne állítani, hogy észrevétlenül olvad a környezetébe ez könnyűszerkezetű híd a dániai Esbjergben, de tény, nagyon passzol oda.

Merthogy a kétszáznyolcvan méter hosszú átkelő, vagy inkább sétány, a város korábban némileg elszigetelt területén, az ipartelepekkel teli kikötőben áll az elmúlt nyár óta.

Elég csak a színét és az anyagát megnézni, és máris látszik, hogy a rézburkolatú, karcsú acéloszlopokkal megtámogatott híd ehhez hasonló indusztriális közegben érvényesül igazán.

Persze nem csupán morózus gyárkéményeket és masszív téglaépületeket írhatunk fel a látnivalók közé a kikötő környékén, mert meredek domboldalak, parkok és egy történelmi víztorony is a látkép része.

Dánia legnagyobb kikötőjét köti össze a városközponttal a megjelenésében egyszerű, ám elegáns Landgangen, melyet elsősorban azért húztak fel, hogy közelebb hozza az óceánt Esbjerg lakóihoz.

Lényegében egy centralizáló platformként működik, ami három, igen különböző elemet egyesít:

beszéli az erdő nyelvét, megfesti az iparvidékek rozsdás világát, és megidézi a helyi történelmet.

A COBE építészeti által tervezett Landgangen híd szerkezetének egy része leválasztható, hogy lehetővé tegye a nagyobb elemek szállítását a kikötő területén. Fő küldetése azonban a kapcsolatteremtés az esbjergiek és az óceán között.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Coastarc.com)

kikötő | vörös | ipari | Dánia | park

FOLYTASD EZZEL

A világ egyik legrangosabb építészeti fődíját nyerte el a Magyar Zene Háza

Megtaláltuk az üzletet, ahol életed kanapéját tervezheted meg megengedhető áron

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram