Close
Artisztikus magasságokba emelték a kulináriát a Somló lábánál

Artisztikus magasságokba emelték a kulináriát a Somló lábánál

Több hónap háttérmunka után a napokban indul a somlói Kreinbacher Birtok új menüje és friss gasztronómiai koncepciója, amely egyben Langer Gábor executive chef bemutatkozása is. A séf nemzetközi szemlélettel érkezett a konyhára, és az ételsorban az elmúlt tizenkét év tapasztalatait integrálja – egy letisztult, az ízekre és arányokra építő, látványban is átgondolt menü született meg.

A Kreinbacher Birtok új séfje az ízélményt és a jól eltalált arányokat állítja középpontba a tálakon, míg az összetevők száma redukált. Az összkép kifinomult és kerüli a túlzásokat, mégis minden fogásban felfedezhető egy olyan részlet, ami jó eséllyel elgondolkodtatja a vendéget.

Quinoa saláta, sült répa, gyümölcsök, magvak

Ezt a modern, szinte minimál megközelítést a különböző konyhák, hozzávalók és technológiák fúziója teszi színessé. Langer Gábor ugyanis eddigi karrierállomásai során sokféle konyhát megismert, dolgozott egy komoly presztízsű, dublini ötcsillagos hotelben és fine dining éttermekben, a vidéki gasztronómia is közel áll hozzá. Somlóra érkezve eddigi tudásából és tapasztalataiból született meg az ételein markánsan érezhető stílus. Az étlap sokféle hatást tükröz, a magyar konyha érezhetően hangsúlyos, a fogások közérthetőek.

Rib-eye, sült brokkoli. pak choi, zöld bors

A koncepció része, hogy az új executive chef ételsorához pezsgő- és borpárokat ajánlanak a vendégeknek, a pezsgővel kísért reggeli szintén megújult. Az elmúlt hónapok munkája során frissült a konyhai csapat is. Mostanra Langer Gábor úgy látja,

„ideális a helyzet, hogy az évek óta itt dolgozó kollégák mellett új, nemzetközi tapasztalatokkal érkező csapattagokra építhetek, és már most büszke vagyok, hogy egy ilyen team könnyíti meg a munkámat”.

Rántott borjú, burgonya, uborka, snidling
Tanyasi csirkemell, lencsesaláta, shitake, tojás

Az ízek és látvány összhangja

A séf fontosnak tarja, hogy a finomra hangolt ízek és a látvány együtt adjanak élményt – Langer Gábor ételei az Error N’More kortárs fatüzes kerámiáiba tálalva, közösen alakítják az összképet. Szabó Ádám Csaba kerámiaművész a Kreinbacher Birtok indusztriális, egyszerre természetközeli világához alakította munkáit, ugyanakkor megjelenik az a letisztultság is, amely az építészetre és a konyhára is jellemző.

Balra: mangalicapofa, krumplistészta, édeskömény. Jobbra: marhatatár, salotta, paradicsom

A kétszeri égetéssel készült tálak textúrája, a formák szabálytalansága és a természet színei minden darabra jellemzőek, miközben mindegyikük egyedi. A minimális eltéréseket és véletlenszerű hatásokat a hő formálja, az egyik tálnál egy somlói szőlőtőkét használt fel a keramikus, és ennek felszálló hamuja olvadt bele a mázba. A karakteres tányérokon kifejezetten jól mutatnak a minimalista, akár néhány színre redukált fogások. A tálalásdizájntól távol áll a túldíszítettség, inkább a keleti vonalhoz és absztrakthoz közelít.

Kacsamáj, rebarbara, kalács

Borturizmus stílusosan

Jelenleg a legtöbb vendéget a Kreinbacher tradicionális pezsgői és borai hozzák el a somlói Birtokhoz, míg a stílusra érzékeny közönség számára vonzó a modern építészet és az enteriőr is. A cél, hogy a gasztronómia ugyanolyan erős hívószó legyen, mint a borturizmus és a dizájn. Talán még rendhagyónak hangzik egy á la carte ebéd vagy vacsora a Somló-hegy lábánál, de a Balaton-felvidék, az északi part és Veszprém közelsége mind emellett szól.

Balra: fogas, karfiol, citrom. Jobbra: hideg görögdinnye leves. mangalica sonka

A Kreinbacher népszerű birtoklátogatás és kóstolóprogramja hétvégente több időpontban elérhető (bejelentkezéssel), így a gasztronómiai túra akár egy teljes napra kínál elég élményt. Ha a bárban vagy a teraszon szeretnének későig kóstolni a vendégek, a forgalmas napokra érdemes több hétre előre szállást foglalni, vagy a hétköznapokat választani.

Citromtorta

Langer Gábor executive chefről

Langer Gábor meredek fordulattal váltott pénzügyi vonalról a főzésre (ezzel együtt a főiskolán a kereskedelmiről a vendéglátóipari szakra), majd a lendületes brightoni kezdés és a szakmai alapok után a következő évek a fejlődésről és tapasztalatszerzésről szóltak.

Dublinban a fine dining világában töltött intenzív hónapok után a komoly presztízsű Four Seasons konyháján járta végig a különböző pályákat, mindig újat tanulva. Ugyanitt sous chefként a szervezőkészség és a multikulturális csapattal való kommunikáció is beépült az erősségei közé, a rendszerszemléletét és a precizitást már korábban megalapozta az egyik hazai ötcsillagosnál.

A visszatérés és a Babel után a Jankovich Kúriánál érzett rá igazán a vidéki közegre, ezzel együtt a SVÉT minőséget és stílust közvetítő törekvését is magáénak érezte. A környék nyugalma és hangulata, a természet közelsége olyan azonosulási pontok, amelyeket Somlón is elsőre vonzónak talált.

Krémes sárgabarack, kukorica

(Fotók: Szendeff Lőrinc és Juhász Bogi)

szállás | Somló | Kreinbacher Birtok | langer gabor | étterem

FOLYTASD EZZEL

Tízből tíz ember helytelenül főzi a rizst – Ez a helyes trükkje

Hét karácsonyi süteményt is készíthetsz egyetlen tésztából

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram