Close
Artisztikus magasságokba emelték a kulináriát a Somló lábánál

Artisztikus magasságokba emelték a kulináriát a Somló lábánál

Több hónap háttérmunka után a napokban indul a somlói Kreinbacher Birtok új menüje és friss gasztronómiai koncepciója, amely egyben Langer Gábor executive chef bemutatkozása is. A séf nemzetközi szemlélettel érkezett a konyhára, és az ételsorban az elmúlt tizenkét év tapasztalatait integrálja – egy letisztult, az ízekre és arányokra építő, látványban is átgondolt menü született meg.

A Kreinbacher Birtok új séfje az ízélményt és a jól eltalált arányokat állítja középpontba a tálakon, míg az összetevők száma redukált. Az összkép kifinomult és kerüli a túlzásokat, mégis minden fogásban felfedezhető egy olyan részlet, ami jó eséllyel elgondolkodtatja a vendéget.

Quinoa saláta, sült répa, gyümölcsök, magvak

Ezt a modern, szinte minimál megközelítést a különböző konyhák, hozzávalók és technológiák fúziója teszi színessé. Langer Gábor ugyanis eddigi karrierállomásai során sokféle konyhát megismert, dolgozott egy komoly presztízsű, dublini ötcsillagos hotelben és fine dining éttermekben, a vidéki gasztronómia is közel áll hozzá. Somlóra érkezve eddigi tudásából és tapasztalataiból született meg az ételein markánsan érezhető stílus. Az étlap sokféle hatást tükröz, a magyar konyha érezhetően hangsúlyos, a fogások közérthetőek.

Rib-eye, sült brokkoli. pak choi, zöld bors

A koncepció része, hogy az új executive chef ételsorához pezsgő- és borpárokat ajánlanak a vendégeknek, a pezsgővel kísért reggeli szintén megújult. Az elmúlt hónapok munkája során frissült a konyhai csapat is. Mostanra Langer Gábor úgy látja,

„ideális a helyzet, hogy az évek óta itt dolgozó kollégák mellett új, nemzetközi tapasztalatokkal érkező csapattagokra építhetek, és már most büszke vagyok, hogy egy ilyen team könnyíti meg a munkámat”.

Rántott borjú, burgonya, uborka, snidling
Tanyasi csirkemell, lencsesaláta, shitake, tojás
Az ízek és látvány összhangja

A séf fontosnak tarja, hogy a finomra hangolt ízek és a látvány együtt adjanak élményt – Langer Gábor ételei az Error N’More kortárs fatüzes kerámiáiba tálalva, közösen alakítják az összképet. Szabó Ádám Csaba kerámiaművész a Kreinbacher Birtok indusztriális, egyszerre természetközeli világához alakította munkáit, ugyanakkor megjelenik az a letisztultság is, amely az építészetre és a konyhára is jellemző.

Balra: mangalicapofa, krumplistészta, édeskömény. Jobbra: marhatatár, salotta, paradicsom

A kétszeri égetéssel készült tálak textúrája, a formák szabálytalansága és a természet színei minden darabra jellemzőek, miközben mindegyikük egyedi. A minimális eltéréseket és véletlenszerű hatásokat a hő formálja, az egyik tálnál egy somlói szőlőtőkét használt fel a keramikus, és ennek felszálló hamuja olvadt bele a mázba. A karakteres tányérokon kifejezetten jól mutatnak a minimalista, akár néhány színre redukált fogások. A tálalásdizájntól távol áll a túldíszítettség, inkább a keleti vonalhoz és absztrakthoz közelít.

Kacsamáj, rebarbara, kalács
Borturizmus stílusosan

Jelenleg a legtöbb vendéget a Kreinbacher tradicionális pezsgői és borai hozzák el a somlói Birtokhoz, míg a stílusra érzékeny közönség számára vonzó a modern építészet és az enteriőr is. A cél, hogy a gasztronómia ugyanolyan erős hívószó legyen, mint a borturizmus és a dizájn. Talán még rendhagyónak hangzik egy á la carte ebéd vagy vacsora a Somló-hegy lábánál, de a Balaton-felvidék, az északi part és Veszprém közelsége mind emellett szól.

Balra: fogas, karfiol, citrom. Jobbra: hideg görögdinnye leves. mangalica sonka

A Kreinbacher népszerű birtoklátogatás és kóstolóprogramja hétvégente több időpontban elérhető (bejelentkezéssel), így a gasztronómiai túra akár egy teljes napra kínál elég élményt. Ha a bárban vagy a teraszon szeretnének későig kóstolni a vendégek, a forgalmas napokra érdemes több hétre előre szállást foglalni, vagy a hétköznapokat választani.

Citromtorta
Langer Gábor executive chefről

Langer Gábor meredek fordulattal váltott pénzügyi vonalról a főzésre (ezzel együtt a főiskolán a kereskedelmiről a vendéglátóipari szakra), majd a lendületes brightoni kezdés és a szakmai alapok után a következő évek a fejlődésről és tapasztalatszerzésről szóltak.

Dublinban a fine dining világában töltött intenzív hónapok után a komoly presztízsű Four Seasons konyháján járta végig a különböző pályákat, mindig újat tanulva. Ugyanitt sous chefként a szervezőkészség és a multikulturális csapattal való kommunikáció is beépült az erősségei közé, a rendszerszemléletét és a precizitást már korábban megalapozta az egyik hazai ötcsillagosnál.

A visszatérés és a Babel után a Jankovich Kúriánál érzett rá igazán a vidéki közegre, ezzel együtt a SVÉT minőséget és stílust közvetítő törekvését is magáénak érezte. A környék nyugalma és hangulata, a természet közelsége olyan azonosulási pontok, amelyeket Somlón is elsőre vonzónak talált.

Krémes sárgabarack, kukorica

(Fotók: Szendeff Lőrinc és Juhász Bogi)

FOLYTASD EZZEL
Brutális ételmérgezést okozhat egy új TikTok-őrület
Így tárold a banánodat, hogy ne barnuljon be
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom