Close
Van egy lappföldi hely, ahol olyan kevés vendéget tudnak fogadni, hogy máshol takarítóból több van

Van egy lappföldi hely, ahol olyan kevés vendéget tudnak fogadni, hogy máshol takarítóból több van

A lappföldi atyafiak földjén, Észak-Svédországban található a Sapmi Természetvédelmi Tábor. Full extrás ellátás nincs, de sarki fényből annál több akad.

“A Skandináv-félsziget legészakibb részén, mely már messze a Jeges-tengerbe nyúlik bele, lakik egy ősrégi népfaj: a lapp. Bennünket, magyarokat főleg azért érdekelhet ez a faj, mert szintén a finn-ugor nyelvcsaládhoz tartozik. Távoli atyafiságban vagyunk tehát.”

Így írt 1931-ben Dr. Varga Lajos Lappföldről a Magyar Földrajzi Társaság folyóiratában, A földgömb-ben. Közel száz évvel később a lapokkal való atyafiságban már kevésbé vagyunk biztosak, de Lappföld továbbra is létezik, és érdemes a figyelmünkre.

Miért? Azért, mert gyönyörű vidék.

Lappföld Skandinávia északi részét foglalja el, és négy ország határain is átnyúlik: Svédország, Norvégia, Finnország és még Oroszország is a magának mondhat egy darabot ebből a hatalmas területből. A Sapmi Természetvédelmi Tábor Észak-Svédországban található, és egy olyan hely, ahol alaposan belekóstolhatunk a Lappföld-feelingbe.

“Ez a különös népfaj egyike Európa legősibb lakóinak. Sokak megállapítása szerint legalább 2500 esztendeje laknak Skandináviában. Egykor ők lakták az egész óriási félszigetet. Később északra szorították őket a normanok és a finnek. Kétségtelen, hogy a finn nép a mai hazájába való költözködésekor a IV-V. században Kr. u. már ott találta a lappokat.”

Dr. Varga Lajos, 1931

A Laponia világörökségi területnek számító régióban (lásd a jelet a fenti térképen) a tábor működtetői szerint belekóstolhatunk az őslakosok életformájába, amit azzal kezdhetünk, hogy a szállás nem egy skandináv modern dizájnnal felszerelt butikhotelben van, hanem egy lavvuban, azaz sátorban. A kényelemről azért nem kell lemondani: vigvamokra hajazó ingatlanokban van fűtés (fatüzelésű kályhák), duplaágy, a bútorok pedig a helyi folklórt idézik.

“A Lappföld északon úgy borítja be Skandináviát, mint valami óriási sportsapka. A Kóla-félszigetnél, a Fehér-tenger mellett kezdődik s a csodálatosan szép Lofot-szigeleknél végződik ez a föld. Ám a sapka a mérhetetlen idők folyamán elszakadozott.”

Dr. Varga Lajos, 1931

A tábort egy régi állattenyésztő család tagja, Lennart Pittja vezeti, aminek a kisujjában van a helyi lapp életforma, mindent tud a természetről, népszokásokról, ráadásul akkor sem jön zavarba, ha túrákat kell vezetnie, hogy megmutassa, merre legeltetik a rénszarvasokat a helyiek már évszázadok óta. Az autentikus élményre annyira odafigyelnek, hogy az ebédmenün csak olyan fogások szerepelnek, amelyek helyi alapanyagokból készültek.

És hogy mennyire kisléptékű a Sapmi Természetvédelmi Tábor befogadóképessége?

Lennart Pittja mindössze öt sátort épített, amelyekben összesen tíz ember fér el.

“Vastag, szikrázó hókristályokból alkotott hólepel takarja be a Lappföldet. De teljes sötétség csak hóviharok idején van. Ha a felhők eltakarodnak, a Hold mellett a csillagok milliói világítanak. A sötétség eloszlatásában közreműködik a Lappföld téli csodája is: az északi fény, az aurora borealis titokzatos jelensége, amelyről keserűen panaszolta nekem egy norvég filmrendező, hogy semmiképpen sem lehet lefotografálni.”

Dr. Varga Lajos, 1931

A tulajdonos húsz éve dolgozik a turizmusban, előző projektjével, a Vägvisaren-samiska upplevelserre, azaz Lappföldi úttörőkkel rengeteg tett a svéd-lappföldi turizmus fejlesztéséért. Lennart Pittja a kis léptékű turizmus elkötelezett híve, és az a célja, hogy azok a kevesek, akiket fogadni tudnak, minél többet megtudjanak a vidékről. Így az itt eltöltött túra nem egy szimpla nyaralásra, hanem egy egészen más szintet képviselő kaland- és élménytúrára hasonlít, amely során az utazó nem felületesen, hanem mélységében ismerheti meg a célállomást.

A mi kultúránk a természet. Próbáld ki, milyen velünk egy sítúra! Barangoljunk a környéket hótaposóval a lábunkon! Csodás lehetőség, hogy felfedezzük az északi fényt.

Lennart Pittja

Szállásfoglalás itt.

sapmi természetvédelmi terület | lennart pittja | skandinávia | svédország | lappföld

FOLYTASD EZZEL

Mától újra lehet síelni Magyarország egyik kedvenc síarénájában

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram