Close
Némileg meglepő, hogy melyik országban kell a legtöbbet fizetnünk egy csésze kávéért

Némileg meglepő, hogy melyik országban kell a legtöbbet fizetnünk egy csésze kávéért

Észak-Amerikától Ázsiáig, Európától Afrikáig nagyban különböznek az emberek reggelindító szokásai, de a legtöbbünknél egy metódus megfigyelhető: kávé segítségével rakjuk össze magunkat aznapra. A World Coffee Index nemrég közzétett 2021-es felmérése pedig választ ad egy sokunkat érdeklő égető kérdésre, hogy a világ egyes részein átlagban mennyibe kerül az ébredés utáni, vagy a délutáni felpörgető fekete.

Meglepő módon nem New York City nem mondhatja magáénak a legdrágább kávét, ezt a címet ugyanis Dél-Korea viseli, ahol egy csésze kávéért átlagban 7,77 dollárt (2300 forintot) kérnek el.

Ez elég soknak tűnik, de mivel a dél-koreaiak híresen nagy rajongói az italnak, ezért feltehetően hajlandóak is megfizetni az árat. További érdekesség, hogy Szöulban található a legtöbb Starbucks üzlet a világon.

Ami a híresen elkötelezett az amerikaiakat illeti, Washingtonban a legmagasabb az átlagár (négy dollár, azaz kb. 1200 forint), de a listáról természetesen nem maradt le Budapest sem: az összeállítás szerint a magyar fővárosban átlagosan 2,47-et (730 forintot) fizetünk egy csészéért.

Ha a világ legolcsóbb kávéját keressük, akkor Iránba kell repülőjegyet foglalnunk, ahol átlagosan mindössze 0,46 centbe (136 forintba) kerül egy kávé. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy az országban inkább a teát kedvelik. A kávé ára egyébként a kávébabot termelő országokban is rendkívül alacsonynak mondható: ugye Brazíliában termelik a legtöbbet, úgyhogy ott egy csészéért átlagban 1,90 dollárt (563 forintot) kérnek el.

A felmérésből az is kiderült, hogy az egy főre jutó kávéfogyasztást tekintve hol kortyolgatják el a legtöbbet.  Aki az olaszokra tippel, nagyon messze jár az igazságtól, ugyanis Luxemburg áll az első helyen, melyet Amszterdam és Helsinki követ – Olaszország csupán a 15. lett a rangsorban.

A Costa Coffee és a GKI Digital közös kutatásában több mint 2700 személyt kérdeztek meg mindennapi szokásaikról, közülük mintegy 2000-en tartják magukat rendszeres kávéfogyasztónak. Ebből a felmérésből derült ki, hogy Magyarországon melyik a legnépszerűbb kávé.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Getty Images)

ár | világon | lista | átlag | rangsor

FOLYTASD EZZEL

Három karácsonyi főétel, ami szinte magától elkészül

Tízből tíz ember helytelenül főzi a rizst – Ez a helyes trükkje

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram