Close
Ezek a világ legjobb útlevelei idén – Hatalmas meglepetés a rangsor élén

Ezek a világ legjobb útlevelei idén – Hatalmas meglepetés a rangsor élén

Egy közel-keleti ország harmincöt helyet javított a ranglistán, és így rögtön a világ legjobb útlevelét biztosítja.

Az útlevelek megkönnyítik utazásunkat, de sok esetben bürokratikus procedúrák is kapcsolódnak hozzá. Egyes úti okmányok lehetővé teszik, hogy mindenféle ellenőrzés nélkül utazzunk és védelmet is biztosítanak, míg másokhoz még vízumigényléseket is be kell nyújtanunk, ha utazás előtt állunk. A gazdasági helyzet és a geopolitikai aktualitások hatására az egyes országok útlevelének ereje is megváltozik.

A brit útlevél például sokat veszített nemzetközi erejéből a Brexitet követően.

A Nomad Capitalist közel kétszáz ország útlevelét vizsgálta meg, hogy aztán felállítsa a rangsorát. Az eredmény igazán meglepő lett, az Egyesült Arab Emirátusok átlal kiadott útlevél ugyanis

harmincöt helyet lépett előre, ezzel a ranglista élére került.

Az okok között kiemelkedik az ország „vállalkozásbarát” légköre, kedvező adórendszere és az általa biztosított utazási szabadság is.

Íme, a világ tíz legerősebb útlevelének friss rangsora:

  1. Egyesült Arab Emírségek
  2. Luxemburg
  3. Svájc
  4. Írország
  5. Portugália
  6. Németország
  7. Cseh Köztársaság
  8. Új Zéland
  9. Svédország
  10. Finnország

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty)

utazás | egyesült arab emirátusok | útlevél

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram