Close
Kiderült, hová utaznak legszívesebben a környezettudatos turisták

Kiderült, hová utaznak legszívesebben a környezettudatos turisták

Elkészült az Euromonitor International éves Fenntartható utazási indexe.

Az összesítéshez kilencvenkilenc országot vizsgáltak, és ötvenhat mutatóval mérték a teljestményüket hét témakörban, a környezeti, társadalmi, gazdasági körülmények, a kockázatok, a turisztikai kereslet, a közlekedés és a szállások terén.

Ezek alapján a világ legfenntarthatóbb városa, ahogyan tavaly, úgy idén is Melbourne lett, mely 2040-re szeretné elérni a nettó nulla kibocsátást, ez a cél pedig zöld kezdeményezések egész hullámát indította el: növényekkel borították az utcákat, felújították az épületeket, és az események szervezésénél is fontos szempont a szén-dioxid-semlegesség. Spanyolország szintén jól teljesített két várossal, Madriddal és Sevillával a dobogón.

Sevilla

A legkörnyezetbarátabb városi úti célok listája:

 1. Melbourne
 2. Madrid
 3. Sevilla
 4. Stockholm
 5. Tallinn
 6. Toronto
 7. Palma de Mallorca
 8. Las Vegas
 9. Lisszabon
 10. München

A fenntartható turizmus iránti keresletet tekintve Ausztrália, Izland és Új-Zéland áll az első három helyen.

Ausztráliában és Új-Zélandon jellemzőek a hosszabb tartózkodások, Új-Zéland pedig a regeneratív turizmus úttörője.

Dunedin. Új-Zéland

Ami az egyes országokat illeti, ebben a versenyben Európa tarolt, az első tizenhét országot a kontinensen találjuk, de a top húszban is tizenkilenc európai ország szerepel. A sort csak Uruguay töri meg a tizennyolcadik helyen, amely először került be a top húszba, 2021 óta tizenöt helyet javítva. Az első három helyet Svédország, Finnország és Ausztria foglalja el, míg az ötödik helyen található Észtország a legnagyobb javító, öt hellyel került feljebb tavaly óta.

A legfenntarthatóbb célországok:

 1. Svédország
 2. Finnország
 3. Ausztria
 4. Észtország
 5. Norvégia
 6. Szlovákia
 7. Szlovénia
 8. Izland
 9. Lettország
 10. Svájc
 11. Franciaország
 12. Litvánia
 13. Dánia
 14. Csehország
 15. Németország
 16. Portugália
 17. Horvátország
 18. Uruguay
 19. Románia
 20. Lengyelország

Ha fenntarthatóságról van szó, Bécs is jó példát mutat, és a Fekete-erdőben is honol egy középkori alapítású város, ami a fenntarthatóság egyik ékköve.

(Forrás: Euronews, Euromonitor, Schengen Visa Info, kép: Getty Images, Unsplash)

 

környezetbarát | Euromonitor International | úti cél | város | környezettudatos

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram