Kiderült, hová utaznak legszívesebben a környezettudatos turisták

Elkészült az Euromonitor International éves Fenntartható utazási indexe.

Az összesítéshez kilencvenkilenc országot vizsgáltak, és ötvenhat mutatóval mérték a teljestményüket hét témakörban, a környezeti, társadalmi, gazdasági körülmények, a kockázatok, a turisztikai kereslet, a közlekedés és a szállások terén.

Ezek alapján a világ legfenntarthatóbb városa, ahogyan tavaly, úgy idén is Melbourne lett, mely 2040-re szeretné elérni a nettó nulla kibocsátást, ez a cél pedig zöld kezdeményezések egész hullámát indította el: növényekkel borították az utcákat, felújították az épületeket, és az események szervezésénél is fontos szempont a szén-dioxid-semlegesség. Spanyolország szintén jól teljesített két várossal, Madriddal és Sevillával a dobogón.

Sevilla

A legkörnyezetbarátabb városi úti célok listája:

 1. Melbourne
 2. Madrid
 3. Sevilla
 4. Stockholm
 5. Tallinn
 6. Toronto
 7. Palma de Mallorca
 8. Las Vegas
 9. Lisszabon
 10. München

A fenntartható turizmus iránti keresletet tekintve Ausztrália, Izland és Új-Zéland áll az első három helyen.

Ausztráliában és Új-Zélandon jellemzőek a hosszabb tartózkodások, Új-Zéland pedig a regeneratív turizmus úttörője.

Dunedin. Új-Zéland

Ami az egyes országokat illeti, ebben a versenyben Európa tarolt, az első tizenhét országot a kontinensen találjuk, de a top húszban is tizenkilenc európai ország szerepel. A sort csak Uruguay töri meg a tizennyolcadik helyen, amely először került be a top húszba, 2021 óta tizenöt helyet javítva. Az első három helyet Svédország, Finnország és Ausztria foglalja el, míg az ötödik helyen található Észtország a legnagyobb javító, öt hellyel került feljebb tavaly óta.

A legfenntarthatóbb célországok:

 1. Svédország
 2. Finnország
 3. Ausztria
 4. Észtország
 5. Norvégia
 6. Szlovákia
 7. Szlovénia
 8. Izland
 9. Lettország
 10. Svájc
 11. Franciaország
 12. Litvánia
 13. Dánia
 14. Csehország
 15. Németország
 16. Portugália
 17. Horvátország
 18. Uruguay
 19. Románia
 20. Lengyelország

Ha fenntarthatóságról van szó, Bécs is jó példát mutat, és a Fekete-erdőben is honol egy középkori alapítású város, ami a fenntarthatóság egyik ékköve.

(Forrás: Euronews, Euromonitor, Schengen Visa Info, kép: Getty Images, Unsplash)

 

ország | város | lista | környezetbarát | Euromonitor International

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom