Close
Ezek a legjobb éttermek a magyarok kedvenc szomszédos országában

Ezek a legjobb éttermek a magyarok kedvenc szomszédos országában

Szlovénia kis ország, ám ha gasztronómiáról van szó, az ízek és lehetőségek tárháza nem ismer határokat.

A Gault&Millau Szlovénia ismét felkutatta az ország legjobbjai helyeit és díjazta azon szakembereket, akik kimagasló színvonalon és egyedi  látásmóddal várják a gasztro élményeket keresőket. A 2023-as Gault&Millau kiadványba száznyolcvan étterem, száz POP hely, kilencvenhárom pincészet és huszonöt helyi farm helyet kapott; a nyertesek listája pedig új kategóriával, a legjobb tradicionális ízek készítőivel bővült.

Szlovénia mindig is elkötelezett volt a hagyományokat illetően, különösen, ha gasztronómiáról van szó. Ám idén két feltörekvő tehetség, Matej Tomažič és Ivica Evačić történelmet írt, hiszen ugyanabban a kategóriában megosztott első helyezést értek el. Küldetésük, hogy Szlovénia karszt és mediterrán régiójának kulináris örökségét megőrizzék, amelyhez elengedhetetlenek a helyi mezőgazdaságból származó alapanyagok és élelmiszerek. Ezt a törekvésüket díjazta a Gault&Millau Szlovénia a legjobb tradicionális ízek kategória díjjal:

– Szeretnénk gratulálni minden szlovén vendéglőnek, pincérnek és sommeliernek, akik évről évre megőrzik éttermük minőségét és kiválóságát. Ám amikor két személy ennyire lelkesedik hagyományok szeretetért, mint ahogy azt Matej Tomažič és Ivica Evačić esetében láttuk, akkor nem választani kell közöttük, hanem mindkettőjüket meg kell jutalmazni – fogalmazott Mira Šemić, a Gault&Millau Szlovénia igazgatója.

Ahogy a korábbi években, úgy a Gault&Millau díjátadó esemény fő partnere 2023-ban is a Szlovén Turisztikai Hivatal volt, amelynek vezetője, MSc. Maja Pak így nyilatkozott:  – Rendkívüli büszkeséggel tölt el bennünket az, hogy Szlovénia kis mérete ellenére igazi gasztronómiai nagyhatalomnak számít. Ebben elengedhetetlen szerepe van az olyan nívós étteremajánlóknak, mint a Gault&Millau. Az új kiadvánnyal szeretnénk meghívni az országunkba a gasztronómia szerelmeseit, és bátorítani őket arra, hogy Szlovénia fenntartható, Green Cuisine címkéivel ellátott éttermei mellett keressék fel a Gostilna Slovenije címkéseket is, amelyet az autentikus, helyi kínálatot jelölik.

Szlovénia legjobb éttermei 2023-ban:

  • Hiša Franko, Selo pri Kobaridu, 18/20 pont
  • Gostilna Pri Lojzetu, Vipava, 17.5/20 pont
  • Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17.5/20 pont
  • Ošterija Debeluh, 17.5/20, Brežice pont
  • Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17/20 pont
  • JB Restaurant, Ljubljana, 17/20 pont
  • Mak, Maribor, 17/20 pont
  • Pavus, Laško, 17/20 pont
  • Restavracija Milka, Kranjska Gora, 17/20 pont
  • Strelec, Ljubljana, 17/20 pont

Az év chef díja nyertese: Janez Bratovž, JB Restaurant, Ljubljana
A jövő chef díja nyertese: Rok Martinčič, Gostilna Jež, Radeče
Hagyományos ízek chef díjat kapott: Matej Tomažič, Majerija, Vipava Valley, és Ivica Evačić, Hotel Marina Restaurant, Izola
Fiatal tehetség díjat kapott: Kristian Zule, Stara gostilna, Piran
Legjobb cukrász: Naser Gashi, La Ganache, Ljubljana
Legjobb POP hely: eVino Bar, Ljubljana
Legjobb sommelier: Miralem Junuzović, Bistro Štorija, Postojna

(Forrás: I Love Slovenia)

éttermek | szlovénia | legjobb | Gault&Millau

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram