Close
A világ tíz legszokatlanabb húsvéti hagyománya

A világ tíz legszokatlanabb húsvéti hagyománya

A világ legnagyobb omlettje mellé a locsolkodást is beválogatta az egyik ismert nemzetközi utazási magazin, a Wanderlust a világ legszokatlanabb húsvéti szokásai közé.

1. Húsvéti bilby – Ausztrália

A bilby a húsvéti nyuszi ausztrál változata, amelynek populációja egyre fogy, így húsvétkor a csokoládéból megformázott állatokkal hívják fel a figyelmet a kihalás szélén lévő állatfajra.

2. A világ legnagyobb húsvéti omlettje – Franciaország

Minden évben húsvét hétfőn Haux lakói több mint négyezerötszáz tojást törnek bele egy hatalmas serpenyőbe, hogy elkészítsék a világ legnagyobb húsvéti omlettjét. A reggelit több mint ezer ember fogyasztja el közösen a város főterén.

3. Locsolkodás – Magyarország

A Wanderlust az összeállításában felhívja a figyelmet, hogy a locsolkodás autentikusan egy vödörnyi vízzel történik Magyarországon, a hagyományunk gyökerei pedig a régi időkbe nyúlik vissza, amikor is a víz az egészség és a termékenység megőrzésének szimbóluma is volt.

4. Húsvéti boszorkányok – Finnország

A Halloween korán érkezik Finnországba. Húsvétkor a gyerekek boszorkánynak öltöznek, és seprűnyélen lovagolnak az utcákon, hogy édességre vadásszanak.

5. Dohányfák – Pápua Új-Guinea

A színes tojásdíszek helyett Pápua Új-Guineában szivarokkal és dohánnyal díszítik fel a fákat már jóval húsvét előtt, hogy aztán az ünnepekkor el is füstöljék azokat.

6. Keresztre feszítés – Fülöp-szigetek

A legdrámaibb húsvéti hagyomány minden kétséget kizáróan a Fülöp-szigetekhez kapcsolódik, ahol a katolikusok egy csoportja keresztre feszíti saját magát, így kívánnak megtisztulni a világ bűneitől.

7. Vörös tojás – Görögország

A húsvétkor világszerte színes, díszes tojásokat festenek, Görögországban azonban csak piros tojásokkal találkozhatunk, amelyek Krisztus vérét szimbolizálva hirdetik a feltámadást, a megújulást, a halál felett aratott győzelmet.

8. Passió helyett krimik – Norvégia

Norvégiában húsvétkor a televíziós csatornák különböző krimiket sugároznak, évről évre új filmeket dobnak a piacra, amelyeket rendre húsvétra időzítenek. A norvégok ilyenkor elvonulnak a világ zajai elől és izgalmas filmeket néznek, vagy detektív könyveket olvasnak.

9. A nagy húsvéti nyuszi vadászat – Új-Zéland

Míg a világban számos helyen a kertben elrejtett tojásokra vadásznak, addig Új-Zélandon a nyuszik kerülnek a célkeresztbe. Több mint ötszáz vadász verseng ilyenkor egy trófeáért és az ahhoz kapcsolódó busás pénzdíjért.

10. Ostorcsattogtatás – Csehország és Szlovákia

Húsvét hétfőn Csehországban és Szlovákiában a férfiak és fiúk szalagokkal feldíszített ostorokkal járják az utcákat, hogy megcsapkodják velük a lányokat, akiknek így kívánnak jó egészséget és szépségük megőrzését.

(Forrás: Wanderlust, fotók: Getty)

népszokás | nagy sztori | szokás | húsvét | hagyomány

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ennél jobb hírt aligha kaphattunk, akár hatnapos hosszú hétvége is várhat ránk jövőre

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram