Close
Lehet még eladó házat találni elfogadható áron Pest megyében?

Lehet még eladó házat találni elfogadható áron Pest megyében?

A világjárvány globális szintű gazdasági problémákat eredményezett, az eladó házak Pest megyében viszont sok esetben még mindig tartják értéküket. Ez egyrészről az ingatlanpiaci fellendülésnek köszönhető, másrészről pedig a kormány intézkedéseinek. A kettő nem tárgyalható külön-külön, így itt mi is együtt fogjuk őket vizsgálni. Meghozta a várt eredményeket a kormány programja? Olyan helyeken indult be az építkezés, ahol tényleg kellett? Értéktartóak lesznek ezek az ingatlanok? Érdemes most vásárolni családi házat? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben.

A Pest megyei ingatlanok helyzete az év elején

A tavalyi év végén bejelentett családsegítő intézkedések mellett az újépítésű lakások is jelentős ÁFA kedvezményt kaptak. Ezek kombinációja a korábbi évekhez hasonlóan növelte a befektetői kedvet, valamint jobb helyzetbe juttatta azokat is, akik idén szeretnének lakást vásárolni. Az év végi tendenciák alapján a vásárlókedv a tavalyi negyedik negyedévben közel 3%-ot csökkent. Ez valószínűleg annak volt köszönhető, hogy idén januártól lépett életbe az új ingatlanok vásárlására is felhasználható ÁFA kedvezmény. Ezt természetesen a CSOK is kiegészíti. Nem túl meglepő tehát, hogy azok, akik eladó ingatlanokat kerestek inkább kivárták azt a pár hónapot amíg jobb feltételekkel tudtak vásárolni. Az ingatlan keresők között népszerűek az új építésű ingatlanok is de viszonylag magas a kereslet az eladó családi házak iránt is.

Ingatlanok és befektetők a 2021-es év elején

Az újépítésű ingatlanok ÁFA kedvezménye már 2016-tól be volt vezetve, azonban ez csak ideiglenesen (3 évre) lett meghatározva. A tavalyi év kezdetével tehát ez az értékesítési kedvezmény lejárt, így az építő kedv is visszaesett. Az újfent 27%-os ÁFA mellett már sokkal kevesebb családi ház épült, mint 2019-ben. Az építkezési kedv közel a korábbi felére csökkent tavaly tavasszal és ez egészen az új intézkedések bejelentéséig így is maradt. Az 5%-os ÁFA idén Januártól  egészen 2026-ig vehető igénybe, de csak olyan ingatlanokra érvényes, amelyek 2023 előtt szereznek építési engedélyt. Ez a környezet kifejezetten jó hatással van az építési kedvre, ami pozitívan érinti az építkezési vállalkozókat és kivitelezőket, valamint a befektetőket is.

Eladó házak Pest megyében, Budapesten kívül

Sajnos a kormány intézkedései nem feltétlenül hozták meg a kívánt eredményt az elmaradottabb térségekben. Itt nem csak a vidéki falvakat értjük, hanem a Pest megyében található kisebb községeket, vagy kisvárosokat, falvakat is. Habár a Budapesten és az agglomerációjában élők építési kedve a megjósoltak szerint emelkedett, a kisebb falvak és városokban ez a tendencia nem figyelhető meg. A pest megyei ingatlanok árai a főváros kivételével vagy stagnáltak, vagy csak elenyésző mértékben növekedtek, ami azt mutatja, hogy a kormány intézkedései nem mindenhol érték el kívánt hatásukat. Az intézkedések rövid távon számottevő eredményeket tudnak elérni, ám az elmaradott térségekben nem növelik meg az építkezési kedvet. Sok esetben még a kívánt hatás ellentétét is kiválthatják, hiszen vannak, akik inkább elköltöznek, hiszen kedvezményes áron tudnak olcsó házakhoz jutni, akár Pest megyében, akár a fővárosban.

(Szponzorált tartalom)

FOLYTASD EZZEL
Úristen, ezeket a tengerparti esküvőket látnod kell!
Kötelező biztosítás útmutató kezdőknek
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom