Close
Lehet még eladó házat találni elfogadható áron Pest megyében?

Lehet még eladó házat találni elfogadható áron Pest megyében?

A világjárvány globális szintű gazdasági problémákat eredményezett, az eladó házak Pest megyében viszont sok esetben még mindig tartják értéküket. Ez egyrészről az ingatlanpiaci fellendülésnek köszönhető, másrészről pedig a kormány intézkedéseinek. A kettő nem tárgyalható külön-külön, így itt mi is együtt fogjuk őket vizsgálni. Meghozta a várt eredményeket a kormány programja? Olyan helyeken indult be az építkezés, ahol tényleg kellett? Értéktartóak lesznek ezek az ingatlanok? Érdemes most vásárolni családi házat? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben.

A Pest megyei ingatlanok helyzete az év elején

A tavalyi év végén bejelentett családsegítő intézkedések mellett az újépítésű lakások is jelentős ÁFA kedvezményt kaptak. Ezek kombinációja a korábbi évekhez hasonlóan növelte a befektetői kedvet, valamint jobb helyzetbe juttatta azokat is, akik idén szeretnének lakást vásárolni. Az év végi tendenciák alapján a vásárlókedv a tavalyi negyedik negyedévben közel 3%-ot csökkent. Ez valószínűleg annak volt köszönhető, hogy idén januártól lépett életbe az új ingatlanok vásárlására is felhasználható ÁFA kedvezmény. Ezt természetesen a CSOK is kiegészíti. Nem túl meglepő tehát, hogy azok, akik eladó ingatlanokat kerestek inkább kivárták azt a pár hónapot amíg jobb feltételekkel tudtak vásárolni. Az ingatlan keresők között népszerűek az új építésű ingatlanok is de viszonylag magas a kereslet az eladó családi házak iránt is.

Ingatlanok és befektetők a 2021-es év elején

Az újépítésű ingatlanok ÁFA kedvezménye már 2016-tól be volt vezetve, azonban ez csak ideiglenesen (3 évre) lett meghatározva. A tavalyi év kezdetével tehát ez az értékesítési kedvezmény lejárt, így az építő kedv is visszaesett. Az újfent 27%-os ÁFA mellett már sokkal kevesebb családi ház épült, mint 2019-ben. Az építkezési kedv közel a korábbi felére csökkent tavaly tavasszal és ez egészen az új intézkedések bejelentéséig így is maradt. Az 5%-os ÁFA idén Januártól  egészen 2026-ig vehető igénybe, de csak olyan ingatlanokra érvényes, amelyek 2023 előtt szereznek építési engedélyt. Ez a környezet kifejezetten jó hatással van az építési kedvre, ami pozitívan érinti az építkezési vállalkozókat és kivitelezőket, valamint a befektetőket is.

Eladó házak Pest megyében, Budapesten kívül

Sajnos a kormány intézkedései nem feltétlenül hozták meg a kívánt eredményt az elmaradottabb térségekben. Itt nem csak a vidéki falvakat értjük, hanem a Pest megyében található kisebb községeket, vagy kisvárosokat, falvakat is. Habár a Budapesten és az agglomerációjában élők építési kedve a megjósoltak szerint emelkedett, a kisebb falvak és városokban ez a tendencia nem figyelhető meg. A pest megyei ingatlanok árai a főváros kivételével vagy stagnáltak, vagy csak elenyésző mértékben növekedtek, ami azt mutatja, hogy a kormány intézkedései nem mindenhol érték el kívánt hatásukat. Az intézkedések rövid távon számottevő eredményeket tudnak elérni, ám az elmaradott térségekben nem növelik meg az építkezési kedvet. Sok esetben még a kívánt hatás ellentétét is kiválthatják, hiszen vannak, akik inkább elköltöznek, hiszen kedvezményes áron tudnak olcsó házakhoz jutni, akár Pest megyében, akár a fővárosban.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Különleges kapcsolók és dugaljak nyomában

Hogyan alakulnak a glettelés árak?

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram