Close
Ez a megújuló anyag forradalmasíthatja a farmergyártást

Ez a megújuló anyag forradalmasíthatja a farmergyártást

Tudtad, hogy egy új Levi’s farmer anyagában néhány régi ruhadarab is megtalálható, hiszen majdnem teljes már a körforgás a gyártónál? A Renewcell névre hallgató svéd startuppal együttműködve a világ legismertebb farmergyártójának is a karbonsemlegesség a célja. Olyan anyaggal dolgoznak, amely forradalmasíthatja a divatipart. 

Köztudott, hogy a gyapotnövény gondozása nehéz, sok erőforrást felemésztő folyamat. Becslések szerint egyetlen farmernadrág készítéséhez körülbelül kétezer-ötszáz liternyi vízre van szükség, ez pedig több mint az a víz, amit egy nadrág hordási ideje alatt a mosására használunk. Vagyis a mérleg rossz oldalra billen, az előállítás maga sokkal jobban megviseli a bolygót, mint a ruhadarab fenntartása.

Ha viszont az elhasznált, sokat hordott holmi bekerül a körforgásba, vagyis nem kell újabb pamutot feldolgozni, az már egy fontos és előremutató innováció.

A régebbi újrahasznosítási eljárások elavultak és annyira nem hatékonyak: a kis darabokra szecskázott régi anyagok az eljárás során sérülnek, gyengébb minőségű új ruha lesz belőlük, akár csorba eshet a márka renoméján is. A Renewcell másképp nyúl a régi pamutanyagokhoz: egybeolvasztja őket egy masszává, és így kreál új anyagot. Ezt az anyagot circulose-nak hívják. Ennek a fele újrahasznosított pamutból, a fele pedig cellulózrostból áll.

A Levi’s most minden erejével azon van, hogy egy-egy nadrágjukba még nagyobb százalékban tudják használni ezt az anyagot. Jelenleg 40%-os az új ruhák circulose-tartalma.

A cél természetesen az, hogy teljes egészében ebből a megújuló anyagból készüljenek a Levi’s ruhák.

Fontos, hogy a nadrágok hagyományosan más anyagból készülő részleteit is ebből az anyagból gyártsák, hogy egyszerűen, nagyobb válogatás nélkül, gyakorlatilag egyből bekerülhessenek a körforgásba.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Levi’s, Unsplash)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom