Close
Ez a megújuló anyag forradalmasíthatja a farmergyártást

Ez a megújuló anyag forradalmasíthatja a farmergyártást

Tudtad, hogy egy új Levi’s farmer anyagában néhány régi ruhadarab is megtalálható, hiszen majdnem teljes már a körforgás a gyártónál? A Renewcell névre hallgató svéd startuppal együttműködve a világ legismertebb farmergyártójának is a karbonsemlegesség a célja. Olyan anyaggal dolgoznak, amely forradalmasíthatja a divatipart. 

Köztudott, hogy a gyapotnövény gondozása nehéz, sok erőforrást felemésztő folyamat. Becslések szerint egyetlen farmernadrág készítéséhez körülbelül kétezer-ötszáz liternyi vízre van szükség, ez pedig több mint az a víz, amit egy nadrág hordási ideje alatt a mosására használunk. Vagyis a mérleg rossz oldalra billen, az előállítás maga sokkal jobban megviseli a bolygót, mint a ruhadarab fenntartása.

Ha viszont az elhasznált, sokat hordott holmi bekerül a körforgásba, vagyis nem kell újabb pamutot feldolgozni, az már egy fontos és előremutató innováció.

A régebbi újrahasznosítási eljárások elavultak és annyira nem hatékonyak: a kis darabokra szecskázott régi anyagok az eljárás során sérülnek, gyengébb minőségű új ruha lesz belőlük, akár csorba eshet a márka renoméján is. A Renewcell másképp nyúl a régi pamutanyagokhoz: egybeolvasztja őket egy masszává, és így kreál új anyagot. Ezt az anyagot circulose-nak hívják. Ennek a fele újrahasznosított pamutból, a fele pedig cellulózrostból áll.

A Levi’s most minden erejével azon van, hogy egy-egy nadrágjukba még nagyobb százalékban tudják használni ezt az anyagot. Jelenleg 40%-os az új ruhák circulose-tartalma.

A cél természetesen az, hogy teljes egészében ebből a megújuló anyagból készüljenek a Levi’s ruhák.

Fontos, hogy a nadrágok hagyományosan más anyagból készülő részleteit is ebből az anyagból gyártsák, hogy egyszerűen, nagyobb válogatás nélkül, gyakorlatilag egyből bekerülhessenek a körforgásba.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Levi’s, Unsplash)

circulose | ruhaipar | levi's | farmer | újrahasznosítás

FOLYTASD EZZEL

A japán origamiművészet világát megidéző high-tech szemüvegkerettel jött ki a Tipton

Csodálatos, exkluzív kapszulakollekció ünnepli Frida Kahlo örökségét

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram