Close
Ez az alig ismert bűbájos kis város lesz öt év múlva Európa kulturális fővárosa

Ez az alig ismert bűbájos kis város lesz öt év múlva Európa kulturális fővárosa

Az Európai Bizottság illetékes testülete három lettországi város pályázatainak értékelését követően Liepaját javasolta Európa egyik kulturális fővárosa címére 2027-ben – közölte a brüsszeli testület.

Liepaja két másik lettországi várossal Daugavpils és Valmiera városaival szállt versenybe a címért.

Az uniós bizottsági közlemény Mariya Gabrielt, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosát idézte, aki elmondta: Liepaja lesz Lettország második városa, mely az ország fővárosa, Riga (2014) után viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. Kiemelte, a cím megszerzése egyedülálló lehetőség egy város és környéke, valamint polgárai számára, hogy bemutassák kulturális örökségük gazdag sokféleségét. Szavai szerint az Ukrajna elleni orosz háború összefüggésében Európa kulturális fővárosai egyre fontosabbá válnak. Kiemelik a népek közötti egység és az általunk ápolt értékek, azaz a béke, a szolidaritás, a szólásszabadság védelmének és egymás tiszteletének fontosságát – tette hozzá az uniós biztos.

A bizottsági tájékoztatás szerint 2027-ben két város viselheti majd az Európa Kulturális Fővárosa címet, egy Lettországban és egy pedig Portugáliában. Utóbbit decemberben választják ki.

Az Európa Kulturális Fővárosa címek adományozását Melina Mercouri görög kulturális miniszter kezdeményezte 1985-ben. A városokat olyan kulturális programpályázat alapján választják ki, amely erős európai dimenziót foglal magában, segíti a lakosság bevonását a város és az adott régió kulturális életébe, valamint hozzájárul a város és környezete hosszú távú fejlődéséhez.

Idén a luxembourgi Esch-sur-Alzette, a litvániai Kaunas, valamint a szerbiai Újvidék viseli a címet. Magyar város – Pécs – eddig egyszer, 2010-ben tehette ezt meg.

Magyarország jövőre Görögországgal és Romániával közösen adja majd Európa kulturális fővárosait. A címet 2023-ban Veszprém, Eléfszina és Temesvár viselheti majd.

2024-ben az észtországi Tartu, az ausztriai Bad Ischl és a norvégiai Bodo, 2025-ben a németországi Chemnitz és a szlovéniai Nova Gorica, 2026-ban pedig a finnországi Oulu és a szlovákiai Trencsén lesznek Európa kulturális fővárosai.

Tengerparti fekvése és nyugodt légköre miatt Liepaja a nyári hónapokban a helyiek kedvence, a nemzetközi turizmus ellenben még nem igazán fedezte fel magának.

Bár évről évre egyre többen látogatnak el Rigába, csak nagyon kevesen merészkednek a fővároson túlra.

Lettország harmadik legnagyobb városába közel sem érkezik annyi külföldi turista, mint amennyit megérdemelne. A Balti-tenger partján, a litván határtól mintegy hatvan kilométerre északra fekvő Liepaja bájos hely, érdekes történelemmel, valamint számos csodás szecessziós épülettel büszkélkedhet, jó pár hangulatos parkot és szabadtéri piacot tudhat magáénak, nem beszélve a balti államok egyik legjobb strandjáról.

A kalandos szörfözéstől kezdve a romantikus tengerparti piknikig az egész napot el lehet tölteni a parton, a városban pedig aztán jókat beszélgetni a Rózsa téren a mindig nyitott és kedves helyiekkel.

(Forrás: MTI, theworldwasherefirst.com, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Nem hiszed el, mennyit fog valaki egyetlen Bob Dylan-dalért fizetni
Valami egészen kivételes dologban gyönyörködhetünk az égen május utolsó napján
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom