Ezért érdemes megnézni Budapest talán leglátványosabb múzeumának bemutatkozó tárlatát

Tavaly nyár végén nyílt meg a világ egyik első, kifejezetten a fényművészetre fókuszáló múzeuma, ahol Moholy-Nagy László és Victor Vasarely munkái mellett kortárs alkotók művei is helyet kaptak.

Reagálva a vártnál nagyobb közönségsikerre és a széles, jellemzően fiatalokból álló látogatói körre, a válogatás áprilistól némiképp átalakított formában, új munkákkal bővül, köztük Csörgő Attila, Benczúr Emese, Borsos Lőrinc vagy épp Komoróczky Tamás műveivel, amelyek augusztus 15-ig tekinthetők meg a Light Art Museumban. Ezt követően szeptembertől új kiállítás nyílik.

Napjaink egyik legizgalmasabb művészeti kezdeményezése valósult meg az egykori V. kerületi vásárcsarnok öntöttvas pillérei között. Ebben a különleges térben egy különleges irányzat, a fényművészet alkotásaival találkozhatnak a látogatók.

A Light Art Museum Budapest egy olyan tematikus gyűjteményt magába foglaló független kiállítótér, amely múzeumként határozza meg magát, és kizárólag a fénnyel kapcsolatos művek gyűjtésének, kutatásának és reprezentációjának szenteli tevékenységét.

A fénnyel működő, a fényt használó művekre általában úgy tekintenek, mint amelyek inkább kívülről kapcsolódnak a hagyományos művészettörténeti kánonhoz, vagy annak peremén foglalnak helyet, egyfajta kísérőjelenségek. A Light Art Museum Budapest ezzel szemben arra vállalkozik, hogy a fényművészet nem-lineáris rendszerének a felhasználásával a legváltozatosabb eszközökkel létrehozott, emblematikus munkákat egy múzeumi térben mutassa be. A

kezdeményezés küldetésének tekinti, hogy elősegítse a fény és az új technológiák felhasználásával dolgozó alkotások és alkotók megismerését.

A művészet, a tudomány és a technológia interakciójára épülő eredményeket, a fény kreatív használatával végzett kutatómunka legkülönbözőbb területeit a Light Art Museum úgy mutatja be, hogy közben megteremti egy változatos értelmezési mező lehetőségét. A múzeumban látható művek a képzelet és a valóság közti határterületekre irányítják rá a figyelmet, feltárva a fényhasználat esztétikai utópiáit és a médium művészeti lehetőségeinek leginnovatívabb formáit.

A helyszín, ahol a munkák megjelennek, jelképes, hiszen az ipari forradalomtól elválaszthatatlan elektromosság éppen akkor vált a mindennapok részévé, amikor a 19. század végén a mérnöképítészet megalkotta a termelést a fogyasztással összekötő, ipari-gazdasági rendeltetésű épületeit, köztük a Light Art Museumnak helyet adó Hold utcai vásárcsarnokot.

A radikálisan új múzeumi környezetet az épület átalakítása nélkül, eredeti adottságaihoz igazítva valósították meg, új funkciót adva a Czigler Győző tervei alapján épült térnek, megtartva a csarnok eredeti látványát és atmoszféráját.

Az intézmény bemutatkozó tárlata, amely 35 műalkotást, műegyüttest foglal magába, a Fény forradalma címet viseli. A következő, közel egy évig látható kiállítás 2023 szeptemberében nyílik, kurátorai Bencsik Barnabás, Szalai Bori és Kovács Dalma lesznek. Ezen a tárlaton jelentős nemzetközi alkotókat és műveket is megismerhet majd a közönség.

(Fotók: Réthey Prikkel Tamás)

kiállítás | fény | művek | új | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom