Close
Tökéletes énekhangok csendülnek fel hamarosan a Müpában

Tökéletes énekhangok csendülnek fel hamarosan a Müpában

Szép hangok, varázslatos dallamok, fordulatos cselekmény, izgalmas sorsok – ez a 19. század elején virágzott bel canto opera világa. A műfaj megkerülhetetlennek számít, mondhatni  bizonyos értelemben az opera alfáját és ómegáját jelenti. Dekraláltan a szép éneklésről szól, azaz tökéletes énektechnikát igényel. A Müpa november 18-ai és 20-ai előadásával kapcsolatban megszólaltattuk a Lucrezia Borgia egyik főszereplőjét, Bretz Gábort.

A repertoár három nagy szerzője közül Rossininek manapság elsősorban vígoperáit kedvelik, Bellini és Donizetti azonban a korábbi opera seria, a komoly opera leszármazottjaként kialakult műfaj számos remekét alkotta meg, köztük történelmi tárgyú darabok vonulatát. Ritkán csíphető el ez a különleges előadás, melyet nemzetközi sztárszereposztásban hallhat a Müpa közönsége.

Ha arról esik szó, Victor Hugo mely drámáival ihletett opera írására zeneszerzőket, a Rigoletto és az Ernani Verdijét említjük. Holott a nagy francia költő és író 1833-ban keletkezett színműve, a Lucrèce Borgia szolgált alapul a bel canto korszak nagy alkotója, Donizetti számára, hogy megírja Lucrezia Borgia című operáját, melyet ugyanabban az esztendőben mutattak be a milanói Scalában, amelyben maga az Hugo-dráma is közönség elé került.

A titkokkal és meglepetésekkel bőségesen megtűzdelt cselekmény prológusban és két felvonásban bontakozik ki. A címszereplő spanyol szoprán, Yolanda Auyanet számára az olasz nyelvű repertoár nemcsak Rossinit, Bellinit, Donizettit jelenti, de Mozartot és Verdit, Puccinit és Leoncavallót is.

Yolanda Auyanet
Yolanda Auyanet

A velencei nemesifjú, Gennaro szerepében pódiumra lépő román tenor, Stefan Pop, Plácido Domingo 2010-es Operalia versenyének nyertese viszont vérbeli bel canto-specialista. Mellettük a főbb szerepekben a jelentős nemzetközi sikereket arató magyar basszust, Bretz Gábort, és az olasz mezzoszopránt, Cecilia Molinarit hallhatjuk. Az est karmestere, Edita Gruberova állandó kísérője, a bel canto-repertoár specialistájaként ismert Andrij Jurkevics a Müpa visszatérő vendége.

„Az én szerepem időbeliségben a darab közepére koncentrálódik. Az elején és a végén van egy-egy villanásnyi jelenetem, de az ária, a duett és a tercett a darab közepén érkezik.

Korrepetítorral átvettük az anyagot, és meghallgattam az elérhető felvételek egy részét, hogy lássam, a nagy elődök hogyan formálták meg a szerepet – ezt egyébként mindig megteszem”

– mondta a Roadsternek Bretz Gábor azzal kapcsolatban, hogyan készült az Anger Ferenc által rendezett előadásra.

Pályafutása során találkozott már bel canto operával, úgyhogy a stílus számára ismert. A Ferrara hercegét megformáló művész elárulta, hogy próbák alkalmával a karmester és az olasz korrepetítor az olaszosságot próbálja kidomborítani, azaz arra törekszenek, hogy a szövegbeliség és a recitativók minél inkább az olasz beszédhez hasonlítsanak, valamint figyelnek rá, hol legyenek és hol ne legyenek hajlítások.

Bretz Gábornak egyébként sűrű napjai vannak mostanában, a közelmúltban például Franciaországban járt. „Szerencsére egy ideje újra közönség előtt léphetek fel. Szeptemberben Párizsban énekeltem, és amikor hazajöttem, az Operaházban is felléptem. A Liszt Ünnep keretében álltam színpadon Esztergomban is, úgyhogy mondhatni beindult és zajlik az élet, remélem, így is marad.

Mindig nagyon jó érzésekkel térek vissza a Müpába, a Wagner-napok, a Kékszakállú-produkciók, a korábbi bel cantó operák mind-mind csodás élményt jelentettek.

Az a jó, hogy minden évben több alkalommal is megtapasztalhatom az intézmény kiváló akusztikáját és atmoszféráját” – zárta a Liszt Ferenc-díjas operaénekes.

Az előadás a Müpa, a Pannon Filharmonikusok és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. koprodukciója, jegyet ide kattintva lehet vásárolni.

(Fotó: Emmer László, Miguel Barreto)

donzetti | bretz gábor | Lucrezia Borgia | müpa | opera

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram