Close
Több mint harmincezer digitalizált művészeti alkotás kerül időkapszulákban a Holdra

Több mint harmincezer digitalizált művészeti alkotás kerül időkapszulákban a Holdra

Samuel Peralta fizikus Lunar Codex projektje a világ százötvenhét országából több mint harmincezer művészeti alkotást repít a Holdra, hogy ott tárolja őket.

Összesen négy időkapszula megy, amelyek magazinokat, kiállításokat, albumokat, filmeket, videókat, podcastokat, regényeket, sőt verseket is tartalmaznak digitális formátumban. Az első, Orion Collection névre keresztelt gyűjtemény már a NASA Artemis 1 és a Space Launch System Orion űrszondán keresztül novemberben landolt is.

Hamarosan pedig további három küldetés során érkeznek meg az időkapszulák.

A Nova Collection várhatóan 2023 októbere és novembere között indul a Hold déli sarkába a SpaceX Falcon 9 / NASA CLPS-2 Mission Lander segítségével. A The Peregrine Collection – a harmadik időkapszula – 2023 novembere és decembere között érhet a Holdra a United Launch Alliance Vulcan Centaur / Astrobotic Peregrine Lander révén.

Az utolsó időkapszula, a The Polaris Collection a tervek szerint jövő novemberében indul a Nobile-kráterbe a SpaceX Falcon Heavy / Astrobotic Griffin Lander / NASA VIPER Rover segítségével.

A Lunar Codex digitalizációja során a NanoFiche nevű technológiát használják, melynek köszönhetően több százezer évig is megőrizhetővé válnak az archívumba került anyagok az utókor számára. A NASA is használt ehhez hasonló memóriakártyákat archiválási célokra az Orion űrszondáikon az Artemis 1 Holdra irányuló küldetése során 2022-ben.

A projekt célja az, hogy ember által létrehozott művészeti alkotásokat, irodalmi kincseket, zenét és filmeket telepítsenek a Holdra, hogy

amikor az emberek felnéznek az égre, a remény szimbólumaként jelenthessen meg.

Samuel Peralta úgy fogalmazott: mindig is álmodozott arról, hogy feljut a Holdra, ezt az álmát pedig megosztja azokkal a művészekkel, írókkal, költőkkel, zenészekkel és filmesekkel, akiknek szereti a munkáit. Meglátása szerint a Lunar Codex egy üzenet a jövőbe azoknak az utazóknak, akik valamikor megtalálják majd az időkapszulákat. Azt az üzenetet hirdeti, hogy a háborúk és a világjárványok ellenére az emberiség talált időt az álmodozásra és az alkotásra.

(Forrás: Desingboom, fotók: Astrobotic)

alkotás | lunar codex | hold | időkapszula | művészet

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram