Magas művészet a konyhán – Minden, amit a fine dining-ról tudni akartál

A világ konyhái kultúránként rendkívül változatosak, azonban a modern gasztronómia csúcsa mindenhol a fine dining. De mit takar pontosan ez a kifejezés és miért olyan megosztó ez a gasztronómiai irányzat? Milyen szerepet kapnak a fine dining éttermek a budapesti gasztro térképen és mit jelent egy étteremnek a Michelin csillag?

Az étel, mint magaskultúra

A magasművészeteket mindig is az értelmiségi rétegek igényeit szolgáló irányzatoknak tartották. A magaskultúrába általában az olyan művészeti ágakat szokás sorolni, mint a képzőművészet, a színház vagy bizonyos zenei műfajok. De vajon lehet az étel is a magaskultúra része?

Bizony, lehet! A fine dining az a gasztronómiai irányzat, amely az étkezést a mindennapi szükségletek kielégítésére szolgáló tevékenységek közül a kulináris élmény szintjére emeli. A különleges, kifinomult, egyedi – és ebből kifolyólag drágább – fogások már ránézésre is művészi alkotásnak tűnnek, de a tányéron megkomponált mű csak kóstolás után nyeri el teljességét.

 

Hol helyezkedik el a fine dining Budapest gasztro térképén és mi a szerepe?

A fine dining Budapest gasztro térképére is megérkezett, azonban hazánkban nem volt nagy kultúrája – egészen néhány évvel ezelőttig, amikor az első magyar fine dining étterem megkapta az egyik legnagyobb nemzetközi gasztronómiai elismerésnek számító Michelin-csillagot. 

Azóta a „ michelin restaurant Budapest ” keresésre egyre több találatot kapunk, ugyanis ma már összesen 9db michelin-csillagos étterem található hazánkban, amelyek közül hét Budapesten működik. Az egyik legfrissebb ezek közül a SALT, amely 2021-ben nyerte el első Michelin-csillagát, 2022-ben pedig az etikus és fenntartható gasztronómiai törekvéseinket jutalmazták a csillag mellett Michelin Green Star-ral is.

Skandináv vérmérséklet, magyar tradíciók

A budapesti SALT a megjelenés és az eljárások tekintetében is a skandináv fine dining-ból meríthetett ihletet, miközben nagy figyelmet fordít a hagyományokra is. Az étterem koncepciójában fontos szerepet kap a tradicionális magyar konyha, valamint a sajátkezűleg gyűjtögetett, vagy hazai kistermelőktől beszerzett gyógynövények is.

A SALT azzal emelkedik ki a magyar michelin-csillagos éttermek köréből, hogy a hagyományos borok mellett természetes és natúrborok, valamint saját készítésű dzsúzok is szerepelnek az itallapon.

(Szponzorált tartalom)

 

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom