Close
Magas művészet a konyhán – Minden, amit a fine dining-ról tudni akartál

Magas művészet a konyhán – Minden, amit a fine dining-ról tudni akartál

A világ konyhái kultúránként rendkívül változatosak, azonban a modern gasztronómia csúcsa mindenhol a fine dining. De mit takar pontosan ez a kifejezés és miért olyan megosztó ez a gasztronómiai irányzat? Milyen szerepet kapnak a fine dining éttermek a budapesti gasztro térképen és mit jelent egy étteremnek a Michelin csillag?

Az étel, mint magaskultúra

A magasművészeteket mindig is az értelmiségi rétegek igényeit szolgáló irányzatoknak tartották. A magaskultúrába általában az olyan művészeti ágakat szokás sorolni, mint a képzőművészet, a színház vagy bizonyos zenei műfajok. De vajon lehet az étel is a magaskultúra része?

Bizony, lehet! A fine dining az a gasztronómiai irányzat, amely az étkezést a mindennapi szükségletek kielégítésére szolgáló tevékenységek közül a kulináris élmény szintjére emeli. A különleges, kifinomult, egyedi – és ebből kifolyólag drágább – fogások már ránézésre is művészi alkotásnak tűnnek, de a tányéron megkomponált mű csak kóstolás után nyeri el teljességét.

 

Hol helyezkedik el a fine dining Budapest gasztro térképén és mi a szerepe?

A fine dining Budapest gasztro térképére is megérkezett, azonban hazánkban nem volt nagy kultúrája – egészen néhány évvel ezelőttig, amikor az első magyar fine dining étterem megkapta az egyik legnagyobb nemzetközi gasztronómiai elismerésnek számító Michelin-csillagot. 

Azóta a „ michelin restaurant Budapest ” keresésre egyre több találatot kapunk, ugyanis ma már összesen 9db michelin-csillagos étterem található hazánkban, amelyek közül hét Budapesten működik. Az egyik legfrissebb ezek közül a SALT, amely 2021-ben nyerte el első Michelin-csillagát, 2022-ben pedig az etikus és fenntartható gasztronómiai törekvéseinket jutalmazták a csillag mellett Michelin Green Star-ral is.

Skandináv vérmérséklet, magyar tradíciók

A budapesti SALT a megjelenés és az eljárások tekintetében is a skandináv fine dining-ból meríthetett ihletet, miközben nagy figyelmet fordít a hagyományokra is. Az étterem koncepciójában fontos szerepet kap a tradicionális magyar konyha, valamint a sajátkezűleg gyűjtögetett, vagy hazai kistermelőktől beszerzett gyógynövények is.

A SALT azzal emelkedik ki a magyar michelin-csillagos éttermek köréből, hogy a hagyományos borok mellett természetes és natúrborok, valamint saját készítésű dzsúzok is szerepelnek az itallapon.

(Szponzorált tartalom)

 

pr

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram