Close
Mágikus erők lepték el a kőszegi várat

Mágikus erők lepték el a kőszegi várat

Mágikus vonások címmel nyílt kiállítás Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész képeiből a kőszegi Jurisics Vár Lovagtermében.

A tárlaton a tavaly elhunyt festőművész többek között Federico García Lorca és François Villon költeményeihez készített grafikai sorozatai láthatók, amelyeken keresztül a festészet és az irodalom összhangja elevenedik meg. A kőszegi tárlaton megfigyelhető a Szentandrássy Istvánra jellemző képekben való gondolkodás, valamint

a művészetek iránti különös fogékonyság, például az irodalom és a képzőművészet összefonódása.

Federico García Lorca

Federico García Lorca és François Villon költeményeihez készített festmények örvénylő, részletgazdag képeiben felismerhetők Miguel de Cervantes Don Quijote című regényének hősei, William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékának eseményei, Gabriel García Márquez Száz év magányának mágikus realizmusa, valamint az Ószövetség emblematikus alakjai is.

Szentandrássy István

Szentandrássy István gazdag festészeti és grafikusi munkássága, figurateremtő képzelete, merész színfantáziája, kifejezőereje révén a roma kortárs festészet egyik legmeghatározóbb alakja. Nemcsak a festészetnek, a színeknek, de a szavaknak is mestere volt, művein keresztül megfogalmazta saját balladáját: árvaságát, betegségét, de mindemellett a sok fájdalom mellett az élni akarását is, büszkeségét származására, közös kultúránkra. A kőszegi kiállítás augusztus 2-ig tekinthető meg, utána a hagyaték több magyarországi városban is bemutatkozik.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

Miguel de Cervantes | Szentivánéji Álom | Ószövetség | Szentandrássy István | Kőszegi vár

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ingyen elérhető a magyarok egyik legkedvesebb filmje

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram