Mágikus erők lepték el a kőszegi várat

Mágikus vonások címmel nyílt kiállítás Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész képeiből a kőszegi Jurisics Vár Lovagtermében.

A tárlaton a tavaly elhunyt festőművész többek között Federico García Lorca és François Villon költeményeihez készített grafikai sorozatai láthatók, amelyeken keresztül a festészet és az irodalom összhangja elevenedik meg. A kőszegi tárlaton megfigyelhető a Szentandrássy Istvánra jellemző képekben való gondolkodás, valamint

a művészetek iránti különös fogékonyság, például az irodalom és a képzőművészet összefonódása.

Federico García Lorca

Federico García Lorca és François Villon költeményeihez készített festmények örvénylő, részletgazdag képeiben felismerhetők Miguel de Cervantes Don Quijote című regényének hősei, William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékának eseményei, Gabriel García Márquez Száz év magányának mágikus realizmusa, valamint az Ószövetség emblematikus alakjai is.

Szentandrássy István

Szentandrássy István gazdag festészeti és grafikusi munkássága, figurateremtő képzelete, merész színfantáziája, kifejezőereje révén a roma kortárs festészet egyik legmeghatározóbb alakja. Nemcsak a festészetnek, a színeknek, de a szavaknak is mestere volt, művein keresztül megfogalmazta saját balladáját: árvaságát, betegségét, de mindemellett a sok fájdalom mellett az élni akarását is, büszkeségét származására, közös kultúránkra. A kőszegi kiállítás augusztus 2-ig tekinthető meg, utána a hagyaték több magyarországi városban is bemutatkozik.

Ez is érdekelhet:

Idén is gyönyörködhetünk a szentendrei gyertyaúsztatásban

Hajóról rakják ki majd folyamatosan a különleges mécseseket.

(Forrás: MTI)

Miguel de Cervantes | Jurisics Vár | Száz év magány | Federico García Lorca | Szentandrássy István

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom