Close
Világhírű koreográfusok groteszk darabjával nyit a Magyar Nemzeti Balett

Világhírű koreográfusok groteszk darabjával nyit a Magyar Nemzeti Balett

Sol León és Paul Lightfoot Sad Case című alkotása mellett Alexander Ekman Cacti és Lukács András Örvény című egyfelvonásosai láthatók a Magyar Nemzeti Balett Új(ra) lendületben című modern balettestjén, amit az együttes 2021. szeptember 17-én mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.

Egyszerre szórakoztató, absztrakt, szenvedélyes, felszabadult, és mégis a végletekig kidolgozott, precíz mozdulatokból építkezik Sol León és Paul Lightfoot 1998-ban bemutatott, majd 2014-ben átdolgozott darabja, a Sad Case. A mexikói mambóra készült koreográfia a szó szoros értelmében termékeny időszakban, Sol León már igencsak előrehaladott várandóssága idején született meg, ami egészen új, inspiráló erővel hatott az alkotópárosra.

Az előadásban részt vevő három férfi és két női karakter markánsan eltérő karaktereket testesít meg, akik egymástól független mozdulataikat sokszor mégis összhangban mutatják be, miközben előadják az emberi test korlátait feszegető, olykor tárgyakat, máskor állatias gesztusokat is megformáló koreográfiát.

A világ egyik vezető kortárs táncműhelyének számító Holland Táncszínház együttesében az 1980-as évek végén talált egymásra a madridi Nemzeti Balettakadémiáról érkező Sol León, és a londoni Királyi Balettiskola egykori növendéke, Paul Lightfoot. Az egymást inspiráló alkotópáros az elmúlt több mint három évtizedben csaknem hatvan darabot készített anyatársulatuk számára, amelynek 2002-től házi koreográfusai, 2012-től pedig művészeti vezetői voltak 2020 augusztusáig. Sol León és Paul Lightfoot, akik most először dolgoznak a Magyar Nemzeti Balett művészeivel, személyesen tanították be koreográfiájukat az együttesnek Menghan Lou balettmester segítségével. A darabot kettős szereposztásban Starostina Kristina, Takamori Miyu, Balázsi Gergő Ármin, Rónai András és Taravillo Mahillo Carlos, valamint Furuhashi-Huber Inès, Lee Yourim, Palumbo Valerio, Kiyota Motomi és Sardella Francesco mutatják be.

Az est első kétharmadában a Magyar Nemzeti Balett modern repertoárjának két hasonlóan izgalmas produkciója tér vissza, köztük a nemzetközileg elismert koreográfus, Alexander Ekman egyik híres darabja, a Cacti, amelyben az alkotó (ön)ironikus módon emlékezik meg a kortárs táncműveknek a nézők számára olykor félreérthető vagy értelmezhetetlen jellegéről. Szintén látható az esten Lukács András, a Magyar Nemzeti Balett és a Bécsi Állami Operaház korábbi vezető táncosának és alkotójának, a Győri Balett művészeti vezetőjének 2011-es munkája, az Örvény, amelyet Stephen Daldry Az órák című filmje és Philip Glass ehhez komponált muzsikája ihletett.

Az Új(ra) lendületben, a Magyar Nemzeti Balett modern estje az évadban hat alkalommal, 2021. szeptember 17-én 20 órától, 18-án és 19-én 11 és 19 órától, valamint 22-én 20 órától látható a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.

program | paul lightfoot | előadás | eiffel | est

FOLYTASD EZZEL

Rendhagyó kártyapartin mutatta be teljes programját a harmadik Liszt Ünnep

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram