Close
Nagy teljesítményű távcső épül Sülysápon az égbolt szerelmeseinek

Nagy teljesítményű távcső épül Sülysápon az égbolt szerelmeseinek

A Pest megyei Sülysápon a helyi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület projektvezetésével, valamint a Magyar Asztrofotósok Egyesületének támogatásával épül meg Magyarország első, nagy teljesítményű, asztrofotós célokat kiszolgáló csillagászati távcsöve.

A fél méter átmérőjű tükörrel rendelkező távcső 1966-ban épült, és a Piszkéstetői Obszervatóriumban működött 2018-ig. A távcsövet Kiss László, a Csillagászati Intézet főigazgatója együttműködési szerződés keretében adta át a sülysápi amatőrcsillagászoknak további felhasználás céljából. Az eszközt a

felújítása után robotizált vezérléssel csillagászati felvételek készítésére fogják használni.

A távcső mozgató mechanikájának a felszerelése

A távcső a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló Sülysáp külterületén, a várost régen Úrival összekötő közút (Régi Úri út) mellett található, egy jól megközelíthető, viszonylag fényszennyezésmentes helyen.

A távcsőtest emelésének az előkészítése

A csillagvizsgáló kupolája egy Meade 14 inch LX200 ACF – Advanced Coma Free system with AutoStar II, Schmidt-Cassegrain típusú távcsövet takar, a kupola mozgatását és a kupolarés nyitását elektromotorok biztosítják. Az obszervatórium ezzel a műszerrel Magyarország nagyobb távcsővel rendelkező bemutató csillagvizsgálói közé tartozik.

A felszerelt távcsőtest
A távcső főtükörtartójának a felszerelése

Ez is érdekelhet:

(Forrás: National Geographic, MTI, Fotók: Komka Péter/MTI)

távcső | csillagászat | Sülysáp | Kiss László

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A hangzás tudománya: érkezik a Dyson légtisztítós, aktív zajszűréssel ellátott hi-fi fejhallgatója

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram