Close
Nagy teljesítményű távcső épül Sülysápon az égbolt szerelmeseinek

Nagy teljesítményű távcső épül Sülysápon az égbolt szerelmeseinek

A Pest megyei Sülysápon a helyi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület projektvezetésével, valamint a Magyar Asztrofotósok Egyesületének támogatásával épül meg Magyarország első, nagy teljesítményű, asztrofotós célokat kiszolgáló csillagászati távcsöve.

A fél méter átmérőjű tükörrel rendelkező távcső 1966-ban épült, és a Piszkéstetői Obszervatóriumban működött 2018-ig. A távcsövet Kiss László, a Csillagászati Intézet főigazgatója együttműködési szerződés keretében adta át a sülysápi amatőrcsillagászoknak további felhasználás céljából. Az eszközt a

felújítása után robotizált vezérléssel csillagászati felvételek készítésére fogják használni.

A távcső mozgató mechanikájának a felszerelése

A távcső a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló Sülysáp külterületén, a várost régen Úrival összekötő közút (Régi Úri út) mellett található, egy jól megközelíthető, viszonylag fényszennyezésmentes helyen.

A távcsőtest emelésének az előkészítése

A csillagvizsgáló kupolája egy Meade 14 inch LX200 ACF – Advanced Coma Free system with AutoStar II, Schmidt-Cassegrain típusú távcsövet takar, a kupola mozgatását és a kupolarés nyitását elektromotorok biztosítják. Az obszervatórium ezzel a műszerrel Magyarország nagyobb távcsővel rendelkező bemutató csillagvizsgálói közé tartozik.

A felszerelt távcsőtest
A távcső főtükörtartójának a felszerelése
Ez is érdekelhet:

(Forrás: National Geographic, MTI, Fotók: Komka Péter/MTI)

FOLYTASD EZZEL
Szenzációsnak számító felfedezés Magyarországon: az Antarktiszon megfigyelt életközösségeket azonosítottak a Mecsekben
Drónos házhoz szállítást tesztel a Pizza Hut
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom