Close
Nagy teljesítményű távcső épül Sülysápon az égbolt szerelmeseinek

Nagy teljesítményű távcső épül Sülysápon az égbolt szerelmeseinek

A Pest megyei Sülysápon a helyi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület projektvezetésével, valamint a Magyar Asztrofotósok Egyesületének támogatásával épül meg Magyarország első, nagy teljesítményű, asztrofotós célokat kiszolgáló csillagászati távcsöve.

A fél méter átmérőjű tükörrel rendelkező távcső 1966-ban épült, és a Piszkéstetői Obszervatóriumban működött 2018-ig. A távcsövet Kiss László, a Csillagászati Intézet főigazgatója együttműködési szerződés keretében adta át a sülysápi amatőrcsillagászoknak további felhasználás céljából. Az eszközt a

felújítása után robotizált vezérléssel csillagászati felvételek készítésére fogják használni.

A távcső mozgató mechanikájának a felszerelése

A távcső a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló Sülysáp külterületén, a várost régen Úrival összekötő közút (Régi Úri út) mellett található, egy jól megközelíthető, viszonylag fényszennyezésmentes helyen.

A távcsőtest emelésének az előkészítése

A csillagvizsgáló kupolája egy Meade 14 inch LX200 ACF – Advanced Coma Free system with AutoStar II, Schmidt-Cassegrain típusú távcsövet takar, a kupola mozgatását és a kupolarés nyitását elektromotorok biztosítják. Az obszervatórium ezzel a műszerrel Magyarország nagyobb távcsővel rendelkező bemutató csillagvizsgálói közé tartozik.

A felszerelt távcsőtest
A távcső főtükörtartójának a felszerelése

Ez is érdekelhet:

(Forrás: National Geographic, MTI, Fotók: Komka Péter/MTI)

csillagászat | távcső | Kiss László | Sülysáp

FOLYTASD EZZEL

Ukrán kérésre a technológiai milliárdos is beszáll a háborúba

Ezzel a magyar alkalmazással bármikor lemehetsz alfába

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ha imádod a legminőségibb dizájnt, ez a hazai lakberendező cég lesz a mennyországod
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom