Close
Az üveggömbbe zárt Tejútrendszer maga a megtestesült harmónia és a tökéletes dizájnelem

Az üveggömbbe zárt Tejútrendszer maga a megtestesült harmónia és a tökéletes dizájnelem

The Universe in a Sphere néven indult el az a kickstarteres projekt, amellyel a csillagászat szerelmeseit célozták meg. Egy kis üvegcsodáról van szó, amelyben az univerzumunk általunk ismert szelete, a Laniakea galaxis-szuperhalmaz látható, melynek ugyebár mi is a részesei vagyunk.

A Laniakea hawaii nyelven azt jelenti, hogy mérhetetlenül hatalmas égbolt, a 800 grammos üveggömbbe pedig ezt a felfoghatatlanul nagy birodalmat irtó részletgazdagan gyömöszölték be.

Az üveggömb 380 ezer lézerpontot tartalmaz, melyeknek mindegyike egy-egy galaxist jelöl, egy galaxisban pedig akár több milliárd csillag is lehet.

A projektet azóta továbbpörgették, és az óriási érdeklődés miatt két új üveggömböt is a piacra dobtak: az egyikben a Tejútrendszerünk, a másikban pedig a csillagképeink láthatók.

A Laniakea galaxis-szuperhalmaz, és imádott galaxisunk, a Tejútrendszer

A Tejútrendszerben nagyjából 300 milliárd csillag található, és amennyiben át szeretnénk szelni fénysebességgel, úgy 120 ezer évre volna szükségünk – persze szigorúan képzeletben, hiszen fénysebességet nyugalmi tömeggel rendelkező anyag elviekben sem érhet el. A Tejútrendszer pedig parányi része az 520 millió fényév széles Laniakea galaxis-szuperhalmaznak, így amennyiben az üvegtárgy „életnagyságú” lenne, úgy annak az északi pólusától a déliig a fény 815 millió év alatt jutna el, beleszámolva a fénylő galaxisfelhőt körülölelő üres tereket is.

Így végül is elmondhatjuk, hogy 815 millió fényévnyi mindenség van egy 8 centiméteres üveggömbbe zárva. Zseniális.

A Tejútrendszert bemutató különböző üvegtárgyak is csodásan festenek, főleg élénkebb színekben:

Tejútrendszerünk egy tömbbe zárva

És persze a projekt sikeressége miatt kisebb és nagyobb gömbök, falra akasztható képek, egyéb dizájntárgyak elkészítésébe is belefogtak, no és említsük meg azt

a különleges kártyapaklit is, amely a konstellációs üveggömbhöz érkezik, és amelyen csillagképeink animált változata látható különböző tudományos paraméterrel kiegészítve.

A konstellációs üveggömbben 5068 csillag és 88 csillagkép található:

És ha már az univerzumnál tartunk:

(Forrás: Kickstarter; a borítóképen a Tejútrendszer látható)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom