Close
Az üveggömbbe zárt Tejútrendszer maga a megtestesült harmónia és a tökéletes dizájnelem

Az üveggömbbe zárt Tejútrendszer maga a megtestesült harmónia és a tökéletes dizájnelem

The Universe in a Sphere néven indult el az a kickstarteres projekt, amellyel a csillagászat szerelmeseit célozták meg. Egy kis üvegcsodáról van szó, amelyben az univerzumunk általunk ismert szelete, a Laniakea galaxis-szuperhalmaz látható, melynek ugyebár mi is a részesei vagyunk.

A Laniakea hawaii nyelven azt jelenti, hogy mérhetetlenül hatalmas égbolt, a 800 grammos üveggömbbe pedig ezt a felfoghatatlanul nagy birodalmat irtó részletgazdagan gyömöszölték be.

Az üveggömb 380 ezer lézerpontot tartalmaz, melyeknek mindegyike egy-egy galaxist jelöl, egy galaxisban pedig akár több milliárd csillag is lehet.

A projektet azóta továbbpörgették, és az óriási érdeklődés miatt két új üveggömböt is a piacra dobtak: az egyikben a Tejútrendszerünk, a másikban pedig a csillagképeink láthatók.

A Laniakea galaxis-szuperhalmaz, és imádott galaxisunk, a Tejútrendszer

A Tejútrendszerben nagyjából 300 milliárd csillag található, és amennyiben át szeretnénk szelni fénysebességgel, úgy 120 ezer évre volna szükségünk – persze szigorúan képzeletben, hiszen fénysebességet nyugalmi tömeggel rendelkező anyag elviekben sem érhet el. A Tejútrendszer pedig parányi része az 520 millió fényév széles Laniakea galaxis-szuperhalmaznak, így amennyiben az üvegtárgy „életnagyságú” lenne, úgy annak az északi pólusától a déliig a fény 815 millió év alatt jutna el, beleszámolva a fénylő galaxisfelhőt körülölelő üres tereket is.

Így végül is elmondhatjuk, hogy 815 millió fényévnyi mindenség van egy 8 centiméteres üveggömbbe zárva. Zseniális.

A Tejútrendszert bemutató különböző üvegtárgyak is csodásan festenek, főleg élénkebb színekben:

És persze a projekt sikeressége miatt kisebb és nagyobb gömbök, falra akasztható képek, egyéb dizájntárgyak elkészítésébe is belefogtak, no és említsük meg azt

a különleges kártyapaklit is, amely a konstellációs üveggömbhöz érkezik, és amelyen csillagképeink animált változata látható különböző tudományos paraméterrel kiegészítve.

A konstellációs üveggömbben 5068 csillag és 88 csillagkép található:

És ha már az univerzumnál tartunk:

(Forrás: Kickstarter; a borítóképen a Tejútrendszer látható)

tejútrendszer | üveggömb | The Universe in a Sphere | csillagképek | univerzum

FOLYTASD EZZEL

Ukrán kérésre a technológiai milliárdos is beszáll a háborúba

Ezzel a magyar alkalmazással bármikor lemehetsz alfába

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram