Close
Az üveggömbbe zárt Tejútrendszer maga a megtestesült harmónia és a tökéletes dizájnelem

Az üveggömbbe zárt Tejútrendszer maga a megtestesült harmónia és a tökéletes dizájnelem

The Universe in a Sphere néven indult el az a kickstarteres projekt, amellyel a csillagászat szerelmeseit célozták meg. Egy kis üvegcsodáról van szó, amelyben az univerzumunk általunk ismert szelete, a Laniakea galaxis-szuperhalmaz látható, melynek ugyebár mi is a részesei vagyunk.

A Laniakea hawaii nyelven azt jelenti, hogy mérhetetlenül hatalmas égbolt, a 800 grammos üveggömbbe pedig ezt a felfoghatatlanul nagy birodalmat irtó részletgazdagan gyömöszölték be.

Az üveggömb 380 ezer lézerpontot tartalmaz, melyeknek mindegyike egy-egy galaxist jelöl, egy galaxisban pedig akár több milliárd csillag is lehet.

A projektet azóta továbbpörgették, és az óriási érdeklődés miatt két új üveggömböt is a piacra dobtak: az egyikben a Tejútrendszerünk, a másikban pedig a csillagképeink láthatók.

A Laniakea galaxis-szuperhalmaz, és imádott galaxisunk, a Tejútrendszer

A Tejútrendszerben nagyjából 300 milliárd csillag található, és amennyiben át szeretnénk szelni fénysebességgel, úgy 120 ezer évre volna szükségünk – persze szigorúan képzeletben, hiszen fénysebességet nyugalmi tömeggel rendelkező anyag elviekben sem érhet el. A Tejútrendszer pedig parányi része az 520 millió fényév széles Laniakea galaxis-szuperhalmaznak, így amennyiben az üvegtárgy „életnagyságú” lenne, úgy annak az északi pólusától a déliig a fény 815 millió év alatt jutna el, beleszámolva a fénylő galaxisfelhőt körülölelő üres tereket is.

Így végül is elmondhatjuk, hogy 815 millió fényévnyi mindenség van egy 8 centiméteres üveggömbbe zárva. Zseniális.

A Tejútrendszert bemutató különböző üvegtárgyak is csodásan festenek, főleg élénkebb színekben:

Tejútrendszerünk egy tömbbe zárva

És persze a projekt sikeressége miatt kisebb és nagyobb gömbök, falra akasztható képek, egyéb dizájntárgyak elkészítésébe is belefogtak, no és említsük meg azt

a különleges kártyapaklit is, amely a konstellációs üveggömbhöz érkezik, és amelyen csillagképeink animált változata látható különböző tudományos paraméterrel kiegészítve.

A konstellációs üveggömbben 5068 csillag és 88 csillagkép található:

És ha már az univerzumnál tartunk:

(Forrás: Kickstarter; a borítóképen a Tejútrendszer látható)

FOLYTASD EZZEL
A kávéfüggők legjobb barátja ez a hordozható kávéfőző
A Louis Vuitton új, vezeték nélküli hangszórója luxusszintre emeli a zenehallgatást
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom