Close
Magyarország valóban egy fesztiválország?

Magyarország valóban egy fesztiválország?

Ha igen, mitől az? Erről beszélgetett Fábián Barbara, a Highlights of Hungary podcast kérdezője Oszkó-Jakab Natáliával, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatójával, Horváth Renátóval, a BUSH társalapítójával, és Remete Tiborral, a Highlights of Hungary alapítójával.

A Művészetek Völgye 2020-ban ünnepli harmincéves évfordulóját, s mint első, itthoni “piacalapító” fesztivál mutatja be azt az evolúciót – benne akár leállásokkal is –, amivel mára már óriási versenyben küzd meg a fesztivállátogatóiért.

“Hirtelen el kellett kezdeni megküzdeni egy általad létrehozott piacon.” Három évtizede indult be az iparág egy-egy szereplővel, mára pedig több száz szereplőre duzzadt a felhozatal. A beszélgetés során szóba került, hogy kinek mit jelent a fesztivál fogalom. A paprikafesztivál, fesztivál-e, a csülök fölött ülve érezhetjük-e a fesztiválszabadságot? Kit kell kiszolgálnia a fesztiválkultúrának, hol vannak a súlypontok a magas kultúrát becsatornázó programok és a mennyiségi fesztiváloztatás piacán?

A zenei iparág működését is meghatározzák a fesztiválmechanizmusok, ám szóba került általánosan is, hogy ma milyen lábakon kell állnia egy zenésznek a kiadók, az internetes demokratizálódás és a klubkultúra tekintetében. A könnyűzene kategorizálása és a jogviszonyok keretrendszere szintén nagyban befolyásolja, milyen minőségi szintű keretrendszerek születnek a művészeti produktumok kapcsán. Mindeközben iparági szinten az a trend figyelhető meg, hogy a klubok helyzete egyre nehezebb abban a klímában, ahol az élményfaktort a fesztiválműfaj sokkal könnyebben tudja hozni, hiszen nem egy húzónévvel kell a látogatói körét behúznia egy estére, hanem egy szélesen merítő line-uppal.

Ezt a kettőséget ötvözi a Budapest Showcase Hub, amely egyszerre szól a szakmának és a nagyközönségnek, túlcsúszik a nyári fesztiváldömpingen, és klubszcénába helyezi az áhított fesztiválélményt. November 13. és 15. között immár negyedik alkalommal tölti majd meg a budapesti belvárost, kilenc népszerű klubban tizenöt ország harmincöt előadójával. A BUSH a legnagyobb kelet-európai könnyűzenére koncentráló showcase fesztivál, ahol a menedzserek, koncertszervezők és promóterek mellett a közönség is megismerheti a régió és Ausztria legfrissebb, legígéretesebb előadóit. Litván lo-fi punk, budapesti szexi szörfrock, román kozmikus indie gitárcsapások között bolyongani és elkapni a közeljövő meghatározó bandáit, olyan lesz, mint három napon át élőben szörfözgetni a Spotify heti kaland zenéi között.

Az kimondható, hogy a zeneipar az egyik legdinamikusabb és leginkább változó iparág, amelyben napról napra le kell követni a fogyasztói visszajelzéseket, és merni kell kísérletezni. A hazai fesztiválkultúra építése pedig egy közös cél, amelyben minden szereplő hozzáadott munkája számít abban, hogy ne csak “fesztiválországként”, de a nemzetközi zenei piacon szakmailag is megállhassa a helyét.

A podcastet ide kattintva lehet meghallgatni, az ötödik epizód errefelé található.

A Highlights of Hungary következő podcast adása november 12-én jelenik meg, stay tuned!

highlights of hungary | fábián barbara | magyarország | bush | podcast

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram