Magyarország valóban egy fesztiválország?

Ha igen, mitől az? Erről beszélgetett Fábián Barbara, a Highlights of Hungary podcast kérdezője Oszkó-Jakab Natáliával, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatójával, Horváth Renátóval, a BUSH társalapítójával, és Remete Tiborral, a Highlights of Hungary alapítójával.

A Művészetek Völgye 2020-ban ünnepli harmincéves évfordulóját, s mint első, itthoni "piacalapító" fesztivál mutatja be azt az evolúciót – benne akár leállásokkal is –, amivel mára már óriási versenyben küzd meg a fesztivállátogatóiért.

"Hirtelen el kellett kezdeni megküzdeni egy általad létrehozott piacon." Három évtizede indult be az iparág egy-egy szereplővel, mára pedig több száz szereplőre duzzadt a felhozatal. A beszélgetés során szóba került, hogy kinek mit jelent a fesztivál fogalom. A paprikafesztivál, fesztivál-e, a csülök fölött ülve érezhetjük-e a fesztiválszabadságot? Kit kell kiszolgálnia a fesztiválkultúrának, hol vannak a súlypontok a magas kultúrát becsatornázó programok és a mennyiségi fesztiváloztatás piacán?

A zenei iparág működését is meghatározzák a fesztiválmechanizmusok, ám szóba került általánosan is, hogy ma milyen lábakon kell állnia egy zenésznek a kiadók, az internetes demokratizálódás és a klubkultúra tekintetében. A könnyűzene kategorizálása és a jogviszonyok keretrendszere szintén nagyban befolyásolja, milyen minőségi szintű keretrendszerek születnek a művészeti produktumok kapcsán. Mindeközben iparági szinten az a trend figyelhető meg, hogy a klubok helyzete egyre nehezebb abban a klímában, ahol az élményfaktort a fesztiválműfaj sokkal könnyebben tudja hozni, hiszen nem egy húzónévvel kell a látogatói körét behúznia egy estére, hanem egy szélesen merítő line-uppal.

Ezt a kettőséget ötvözi a Budapest Showcase Hub, amely egyszerre szól a szakmának és a nagyközönségnek, túlcsúszik a nyári fesztiváldömpingen, és klubszcénába helyezi az áhított fesztiválélményt. November 13. és 15. között immár negyedik alkalommal tölti majd meg a budapesti belvárost, kilenc népszerű klubban tizenöt ország harmincöt előadójával. A BUSH a legnagyobb kelet-európai könnyűzenére koncentráló showcase fesztivál, ahol a menedzserek, koncertszervezők és promóterek mellett a közönség is megismerheti a régió és Ausztria legfrissebb, legígéretesebb előadóit. Litván lo-fi punk, budapesti szexi szörfrock, román kozmikus indie gitárcsapások között bolyongani és elkapni a közeljövő meghatározó bandáit, olyan lesz, mint három napon át élőben szörfözgetni a Spotify heti kaland zenéi között.

Az kimondható, hogy a zeneipar az egyik legdinamikusabb és leginkább változó iparág, amelyben napról napra le kell követni a fogyasztói visszajelzéseket, és merni kell kísérletezni. A hazai fesztiválkultúra építése pedig egy közös cél, amelyben minden szereplő hozzáadott munkája számít abban, hogy ne csak "fesztiválországként", de a nemzetközi zenei piacon szakmailag is megállhassa a helyét.

A podcastet ide kattintva lehet meghallgatni, az ötödik epizód errefelé található.

A Highlights of Hungary következő podcast adása november 12-én jelenik meg, stay tuned!

fesztivál | oszkó-jakab natália | fábián barbara | magyarország | podcast

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom