Close
Magyarország valóban egy fesztiválország?

Magyarország valóban egy fesztiválország?

Ha igen, mitől az? Erről beszélgetett Fábián Barbara, a Highlights of Hungary podcast kérdezője Oszkó-Jakab Natáliával, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatójával, Horváth Renátóval, a BUSH társalapítójával, és Remete Tiborral, a Highlights of Hungary alapítójával.

A Művészetek Völgye 2020-ban ünnepli harmincéves évfordulóját, s mint első, itthoni “piacalapító” fesztivál mutatja be azt az evolúciót – benne akár leállásokkal is –, amivel mára már óriási versenyben küzd meg a fesztivállátogatóiért.

“Hirtelen el kellett kezdeni megküzdeni egy általad létrehozott piacon.” Három évtizede indult be az iparág egy-egy szereplővel, mára pedig több száz szereplőre duzzadt a felhozatal. A beszélgetés során szóba került, hogy kinek mit jelent a fesztivál fogalom. A paprikafesztivál, fesztivál-e, a csülök fölött ülve érezhetjük-e a fesztiválszabadságot? Kit kell kiszolgálnia a fesztiválkultúrának, hol vannak a súlypontok a magas kultúrát becsatornázó programok és a mennyiségi fesztiváloztatás piacán?

A zenei iparág működését is meghatározzák a fesztiválmechanizmusok, ám szóba került általánosan is, hogy ma milyen lábakon kell állnia egy zenésznek a kiadók, az internetes demokratizálódás és a klubkultúra tekintetében. A könnyűzene kategorizálása és a jogviszonyok keretrendszere szintén nagyban befolyásolja, milyen minőségi szintű keretrendszerek születnek a művészeti produktumok kapcsán. Mindeközben iparági szinten az a trend figyelhető meg, hogy a klubok helyzete egyre nehezebb abban a klímában, ahol az élményfaktort a fesztiválműfaj sokkal könnyebben tudja hozni, hiszen nem egy húzónévvel kell a látogatói körét behúznia egy estére, hanem egy szélesen merítő line-uppal.

Ezt a kettőséget ötvözi a Budapest Showcase Hub, amely egyszerre szól a szakmának és a nagyközönségnek, túlcsúszik a nyári fesztiváldömpingen, és klubszcénába helyezi az áhított fesztiválélményt. November 13. és 15. között immár negyedik alkalommal tölti majd meg a budapesti belvárost, kilenc népszerű klubban tizenöt ország harmincöt előadójával. A BUSH a legnagyobb kelet-európai könnyűzenére koncentráló showcase fesztivál, ahol a menedzserek, koncertszervezők és promóterek mellett a közönség is megismerheti a régió és Ausztria legfrissebb, legígéretesebb előadóit. Litván lo-fi punk, budapesti szexi szörfrock, román kozmikus indie gitárcsapások között bolyongani és elkapni a közeljövő meghatározó bandáit, olyan lesz, mint három napon át élőben szörfözgetni a Spotify heti kaland zenéi között.

Az kimondható, hogy a zeneipar az egyik legdinamikusabb és leginkább változó iparág, amelyben napról napra le kell követni a fogyasztói visszajelzéseket, és merni kell kísérletezni. A hazai fesztiválkultúra építése pedig egy közös cél, amelyben minden szereplő hozzáadott munkája számít abban, hogy ne csak “fesztiválországként”, de a nemzetközi zenei piacon szakmailag is megállhassa a helyét.

A podcastet ide kattintva lehet meghallgatni, az ötödik epizód errefelé található.

A Highlights of Hungary következő podcast adása november 12-én jelenik meg, stay tuned!

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom