Close
Ezért fontos, milyen illat van a lakásodban

Ezért fontos, milyen illat van a lakásodban

Illatok. Elrepíthetnek egy teljesen más világba, ami ebben az utazásmentessé változott világ szürke hétköznapjaiban lélekgyógyítóként hathat. Sokan illatok és ízek alapján raktározunk el emlékeket, így hát egy óvatlan pillanatban egy csepp levendula, narancs, fenyő vagy vanília olyan emlékeket idézhet fel, melyekre talán nem is számítunk.

Persze nem csupán érzelmi szempontból képesek megérinteni, hanem esszenciális elemként vannak jelen a mindennapjainkban (gondoljunk csak az általuk „közölt” információkra). Első hallásra meglepőnek tűnhet, de például egy ízben nyolcvan százalékban az illatot érezzük.

Valamilyen formában az illatok mindenütt felbukkannak az életünkben. Talán kevésbé tartjuk fontosnak a szaglást a többi érzékünkhöz képest, pedig legalább olyan alapvető szerepet kap: konkrétan az illatok érzékelése a legelső kapcsolódási pont, amivel megtapasztaljuk a környezetünket. Adott esetben életmentő lehet, egyes kutatások szerint még a párválasztásban is szerepet játszhat.

Az orrunknak hála egy pillanat alatt megváltozhat a kedélyállapotunk, hiszen gombnyomásra aktiválhatjuk vele az érzelmeinket, legyen az egy virágos illatfelhő érintése egy tavaszi napon, a levágott fűé egy kellemes nyárestén, vagy akár a frissen mosott ruháé egy ráérős szombat délután. És akkor még nem beszéltünk a különféle aromákról, amelyek közvetlen befolyással vannak a hangulatunkra, attól függően, hogy nyugtató, élénkítő vagy éppen kiegyenlítő illattal teremtenénk harmóniát a nappaliban vagy a hálószobában.

Egy jól megválasztott illat mindjárt döntő fontosságú az otthon esetében, mert belépéskor az első dolgok egyike, amit tudat alatt is észlelünk, az nem a lakás összképe, hanem az illata. Nyilvánvalóan hangsúlyosak a szép, ízléses, kényelmes bútorok, a különböző kiegészítők és lakásdekorációs elemek, a természetes és a mesterséges fény által megteremtett fényviszonyok is, de ahhoz, hogy igazán otthonosan érezzük magunkat és zavartalanul pihenhessünk, nélkülözhetetlenek a kifinomult illatok. Megteremtik a tökéleteshez közelítő atmoszférát, a nyugalom, a béke és a kényelem érzetét, és nem utolsósorban közömbösíthetik, vagy teljes egészében eltüntethetik a kellemetlen szagokat.

A lakásillat megválasztása tehát kulcsfontosságú a mai modern lakberendezésben. Más-más illatot igényel a nappali (relaxáló), a háló- (erotizáló), a gyermek- (édeskés) vagy a dolgozószoba (karakteres). Az viszont már egyéni választás kérdése, ki milyen módszerrel alkotja meg a számára optimális körülményeket, a lényeg, hogy egyedi illatot varázsoljon a négy fal közé. A tudományos vonalon haladva dönthet az aroma- vagy illóolaj-diffúzor mellett, az egyszerűbb variánst választva illatgyertyákkal, virágokkal, vagy pálcás illatosítókkal teremthet harmóniát.

Vagy éppen lakásparfümmel.

Nem sokban különböznek a nyakunkra vagy a csuklónkra fújt hagyományos parfümöktől, ugyanúgy szakértő parfümőrök által, természetes alapanyagokból készített, hívogató illatokról van szó.

A Maison Berger története

Az 1898-ban alapított párizsi Maison Berger mára világszerte ismertté vált a katalitikus lámpáiról. A névadó Maurice Berger gyógyszertári laboráns eredetileg a kórházi levegő tisztítására szánta az első lámpáját, amely hatalmas siker lett és széles körben elterjedt. Híres dizájnerek tervezték újra, aztán a művészvilág ismert alakjai – Coco Chanel, Picasso, Colette és Jean Cocteau – karolták fel, és valódi stílusikon lett belőle. Letisztultsága, szenvedélye, kiváló minősége és nem utolsósorban illatai révén világszerte népszerűvé vált a katalitikus lámpa.

A speciális termék a láng nélkül égés elve mentén működik. Mindössze harminc perce van szüksége, hogy mindenféle kellemetlen dolgot eltávolítson a levegőből, hogy aztán kellemes illatesszenciákkal terítse be a helyiséget. Nemcsak könnyedén és gyorsan használható, hanem biztonságos is: nyugodtan felügyelet nélkül lehet hagyni, mert nem gyullad ki tőle semmi.

A márka a hagyomány és a modernitás ötvözésével egyedülállónak számít a lakásillatok világában. A zászlóshajónak tekinthető, levegőtisztító hatású Lampe Berger funkcionális és vonzó kiegészítő, amely nemcsak finom illattal tölti meg a lakást, hanem elegáns és modern eleme is az otthonnak – éppen ezért nagyszerű ajándékötlet karácsonyra is. Adunk is néhány tippet, melyek mindegyike jól mutat a fa alatt, és aztán a lakásban is.

Cercle Plum Lamp+ 250 ml Exquisite Sparkle Gift Set

Már a látványa sem hétköznapi a Rozenn Mainguené dizájner által megálmodott üvegnek, melynek formája fittyet hány a geometria alapvetéseire. Az egyedi kialakítású, szemrevaló szett azt az érzetet kelti, mintha az alakja folyamatosan változna. Gyümölcsös illatával harmóniát teremt a lakásban, különleges színével pedig megszépíti az olykor élettelen tél mindennapjait. A limitált kiadású üvegbe az ünnep illatának esszenciáját rejtették.

Jonathan Adler Muse Porcelain Imperial Green Tea Candle

Jonathan Adler elegáns világába léphetsz be ezzel az egyszerre költői és modern, merész és friss, váza ihlette porcelán illatgyertyával. Száz százalékban növényi alapanyagokból készült viasz segíti a lehető legtisztább égést, a pamutkanóc pedig tökéletesen igazodik a gyertyához. A letisztult és kifinomult formájú gyertya akár ötven órán át képes táplálni illatfelhővel a lakást, ahová citromhéj, tealevél és szantálfa illata költözik össze.

Jonathan Adler Muse Porcelain Lamp Gift Set

Az egyedülálló darab csókot ad a lakásnak. Az amerikai tervező és a Maison Berger Paris kollaborációjából született dekoratív váza provokatív és kihívó formájával, élénk és merész dizájnjával egyből magára irányítja a figyelmet. Friss illata zöldteával és szantálfával lengeti be a helyiséget, és egy olyan világba vezet, ahol a szabadság, az őszinteség és a nyitottság a legfontosabb értékek.

Maison Berger Paris Anti Odour Kitchen parfüm

Egyszerűen megoldható és kellemes végeredményt hozó módja a helyiség illatosításának ez az aromadiffúzor. Utóbbiban egy töltetet helyeztek el, amely a belehelyezett pálcikáknak köszönhetően fokozatosan párolog a levegőbe, hogy aztán a mandarin, a bazsalikom, a rózsa, a levendula, és a borostyán megidézésével frissességgel és meghittséggel lepje el a lakást. Minél több pálcikát teszünk a tégelybe, annál intenzívebb illatesszenciára számíthatunk.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Maison Berger.

lámpa | szponzorált tartalom | maison berger | illat | lakás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a közel hatvanmilliós órával villog Lionel Messi Katarban

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram