Close
Már kuriózumokat kínáló sörkertje is van Buda kedvenc titkos helyének

Már kuriózumokat kínáló sörkertje is van Buda kedvenc titkos helyének

A kerthelyiségek rajongóiként minden évben rettenetesen várjuk a tavaszi-nyári szezont, most pedig talán mondani sem kell, mekkora igényünk volt egy kötetlen hangulatú, iszogatós-beszélgetős estére, miközben árnyékot adó, tekintélyes fák vigyáznak ránk és átvesszük a hely lüktető energiáját.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt tértünk be legutóbb – hivatalból – a Majomhoz. A napokban újfent tettünk egy kora nyári sétát a Városmajor zöldjében, hogy utána ismét belessünk a lombok között megbújó titkos kertbe.

Tavaly nagyjából ilyenkor azt írtuk, hogy a kerthelyiség nem kisebb küldetéssel indult el, minthogy minden este izgalmas zenei és kultúrprogramokkal pörgesse fel az utóbbi időben kissé álmoskásan szendergő Budát. Az elmúlt években a kulturális, gasztronómiai és zenei események többnyire Pesten valósultak meg, éppen ezért jelentős lokális igény mutatkozott rá, hogy történjen végre valami a Városmajorban.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy Buda felrázásával a közösségi élet meghatározó színtere lett az örökségvédelmi épületet körbeölelő szemrevaló udvar.

Az ötletgazdák nemcsak jókor voltak jó helyen, hanem olyasvalamibe tenyereltek bele, ami a vártnál sokkal nagyobbat szólt.

A Városmajorba bedobott kő egyből hullámokat keltett, melyek aztán idén nyáron új teret, és több mint húszféle sört sodortak partra, továbbá közösségi programsorozat és egy igazi mexikói streetfood truck is feltűnt még a fák alatt.

A Majomhoz abból a szempontból szerencsésen vészelte át a járvány okozta megpróbáltatásokat, hogy szezonális helyként a morózusabb őszi idő közeledtével amúgy is becsukták volna a kertkaput a tulajdonosok. Az újranyitás alkalmával viszont a légköri viszonyok okoztak nekik fejvakarást, hiszen a májusi időjárás mondjuk a francia Riviéra éltető napsugarainak megidézése helyett Anglia legrosszabb formáját hozta el.

Remélhetőleg a június és a nyár hátralévő fele nem tartogat ehhez hasonló kellemetlen meglepéseket senkinek sem, annál is inkább, mert megnyitották Buda titkos kertjének hátsó részét, amelynek köszönhetően nemcsak megduplázták az udvar befogadóképességét, de a szortiment több mint húszféle sörfajtával is kiegészült. Egészen pontosan hat különböző sör lesz csapon, dupla ennyi üveges formában is kikérhető, a sörszakértőknek és -kedvelőknek pedig igazi extrának ígérkezik a külön sörtankon csapolt friss, pasztörizálatlan Pilsner Urquell. A Szimpla kert után Budán egyedül itt lehet megkóstolni a réztartályokban, egyenesen Csehországból érkező, előre nem hőkezelt Pilsnert. A dolog különlegessége, hogy ha meglékelik ezt a bizonyos sörtankot,

akkor onnantól kezdve nincs visszaút, az egészet meg kell inni, amiben nagy erőkkel számítanak a közönség segítségére.

Az italokat tekintve egyébként ráerősítettek a ginre és a tonicra, de ha valaki kikacsintana a külföldi trendekre és kipróbálna valami egészen szokatlant, akkor a tequila tonicra mutasson rá. Eddig még nem tapasztalt és igen különös ízekkel fog megismerkedni. Az étlapot Olaszország helyett ezúttal újdonságként Mexikó dominálja, köszönhetően a La Cabina truck-jának. A Tereza kistestvére tradicionális mexikói ételeket rejt némi streetfood csavarral; burritóval, nachos tállal vagy tacóval lehet lefektetni az este alapjait.

Szerintünk dicséretes módon oldották meg a hatalmas terület elrendezését, mert teltház alkalmával sem fészkelődtünk kényelmetlenül; nem éreztük úgy, hogy a másik szájában ülve akarva akaratlanul is részesei vagyunk egy nem kívánt beszélgetésnek. Az impozáns udvar semmi esetre sem akart Madách tér 2.0 lenni – már ami a zsúfoltságot illeti.

Ez pedig különösen jól jön majd a közelgő labdarúgó Európa-bajnokság idejére, hiszen a magyar válogatott meccsein vélhetően többszörös túljelentkezés lesz a helyekért. Élő koncertek, tematikus események és vásárok szerepelnek még a naptárban, illetve szeretnék bepótolni a mögöttünk hagyott gyötrelmes esztendő során elmaradt bulikat, azaz jön a szilveszter, a nőnap, a Valentin-nap, és ehhez hasonló izgalmak. Furcsán hangzanak így nyár elején-közepén – bár azt már tavaly óta tudjuk, hogy a nem is annyira titkos kertben a lazaság és a kötetlenség is állandó vendégnek számít.

(Fotók: Kiss Bálint / Socially)

FOLYTASD EZZEL
Ezeket az ételeket és italokat a puszta véletlennek köszönhetjük
Három jegeskávé, amit otthon is elkészíthetsz
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom