Close
Úszó „szigetvárost” épít az óceánszint emelkedése miatt a kedvelt luxusnyaralóhely

Úszó „szigetvárost” épít az óceánszint emelkedése miatt a kedvelt luxusnyaralóhely

A Maldív-szigetek közel nyolcvan százaléka lakhatatlanná válhat 2050-re a tengerszint emelkedése miatt a NASA és az US Geological Survey jelentései szerint. Egy új projekt azonban megváltoztatná mindezt.

A Dutch Docklands és a Maldív-szigetek kormánya egy úszó város koncepcióját dolgozta ki, amelybe több ezer úszó, vízparti lakóház mellett egy kétszáz hektáros lagúna is tartozik majd, de szállodák, éttermek, butikok és egy világszínvonalú kikötő is a része lesz.

A lebegő város mindössze tíz percre található majd a Maldív-szigetek fővárosától, Malétól.

A tervek egy színes várost mutatnak be, amely hűen tükrözi a hagyományos maldív építészetet.

A házakat pálmafákkal szegélyezett utcákba álmodták be, az egyes létesítményeket pedig hidakon, csatornákon keresztül és dokkokkal lehet majd elérni gyalogosan és kerékpáron.

A homokos strandok funkciója kettős lesz, hiszen amellett, hogy

remek kikapcsolódást kínálnak, stabilizálják és védik is majd a lagúnán belüli kulcsfontosságú épületeket.

A zónán kívül hatalmas korallzátonyok fognak otthont adni az úszó város szállodáinak, éttermeinek és üzleteinek.

Úgy tudni, az úszó város koncepciója minimális hatással van a korallzátonyokra, így nem károsítja az érzékeny ökoszisztémát.

A tervek szerint az úszó város megépítését még az idén elkezdhetik és a következő évtizedben szakaszosan készül majd el. A projekt teljes megvalósítását követően egy kórház, iskola és kormányzati épülettel is bővül majd a terület.

(Forrás: RobbReport, fotók: Waterstudio.NL/Dutch Docklands)

fenntarthatóság | maldív-szigetek | éghajlatváltozás

FOLYTASD EZZEL

A lombokat követve kanyarog ez a liliom alakú brazil ház

Ha így megy tovább, sokan fognak utcára kerülni: elképesztően drágultak az albérletárak

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom