Close
Marco Polo útját járja végig Velencétől Pekingig egy olasz nő

Marco Polo útját járja végig Velencétől Pekingig egy olasz nő

Marco Polo útját fogja végigjárni Velencétől Pekingig egy hetvenkét éves olasz nő, aki zarándoklatát a békéért tett túrának nevezi.

A 13. század egyik leghíresebb kereskedője, írója és utazója, Marco Polo 1271-ben indult nagybátyjával és apjával keletre, majd

Perzsián keresztül eljutott Kubiláj mongol nagykán és kínai császár pekingi (akkor taidùi) udvarába,

ahol 1275 és 1292 között magas állami hivatalokat viselt; végül 1295-ben tért vissza szülővárosába. 1298-ban a genovaiak fogságába esett, és az ott töltött egy év alatt rabtársának, a pisai Rustichellónak tollba mondta a kalandjait.

Vienna Cammarota

Vienna Cammarota kedden kelt útra a lagúnák városából, és 2025 decemberére tervezi a Pekingbe érkezését. Cammarota több mint harminc éve megszállott túrázó,

korábban gyalogosan bebarangolta Tibetet, Palesztinát, Izraelt, Patagóniát és Madagaszkárt is.

Ha minden a terv szerint alakul, az ősi selyemutat követve mintegy huszonkétezer kilométert fog megtenni gyalog Velencétől egészen Pekingig.

A dél-tiroli Säben-apátság Észak-Olaszország egyik gyöngyszeme

Legutóbb Olaszország déli régióinak középkori városait járta végig. Indulása előtt elmondta, hogy tisztában van útja nehézségeivel, a változó terepviszonyokkal és időjárási körülményekkel, amelyekkel Európában, Közel-Keleten és Ázsiában kell számolnia.

Velence

Hátizsákján kívül GoPro kamerát is visz magával, hogy felvegye utazását, továbbá egy olyan telefont, amelynek applikációjával orvosa a távolból is tudja ellenőrizni egészségi állapotát.

Vienna Cammarota a föld egyik legcsodásabb helyén, Patagóniában is megfordult

Cammarota tervezett útvonala Észak-Olaszországból Szlovénián keresztül Horvátország, Szerbia, Bulgária, Törökország, Grúzia, Irán, Türkmenisztán, Azerbajdzsán, Üzbegisztán, Kirgizisztán, Kazahsztán és Mongólia érintésével vezet Kínába. Mire megérkezik úticéljához, betölti a hetvenötödik évét.

A Szamarkandtól északnyugatra fekvő híres üzgebisztáni nekropolisz, a Sáh-i Zinda

Vienna Cammarota szeretné, ha útja során a helybeliek látnák vendégül, hogy közvetlen kapcsolatba kerülhessen az emberekkel,

és ők meséljenek neki azokról az országokról, ahol éppen jár. Ezen kívül a családja is csatlakozik majd hozzá, ha egy helyen több napot is eltölt.

Az azerbadzsáni Khinalug

Cammarotát a kulturális örökség megőrzésére alakult Archeoclub Italia nagykövete, a mostani kalandjára pedig

Johann Wolfgang von Goethe 1786–88-as olaszországi utazása és Marco Polo útja inspirálta.

A Kína előtti utolsó állomás, Mongólia

Az utazás Goethe számos művének fontos motívuma, gondoljunk csak a Wilhelm Meister-regényekre, továbbá egy jellegzetes úti viszontagságról számol be A napló című költemény. Goethe Lipcsében, Strassburgban és Frankfurtban is tanult, mellette beutazta Svájcot, valamint az akkor még nem egységes Németország különböző régióit, azonban

az 1786 és 1788 közti itáliai utazás volt a költő legfontosabb úti kalandja volt, amely befolyásolta egész hátralevő életét.

Ez a kaland igazából egy szökés volt: a weimari államügyek elszívták kreatív energiáit, és az 1780-as évek közepén rádöbbent arra, hogy évek óta nem írt semmi lényegeset; emellett mindig is érzett egy mély vonzalmat Itália iránt. Goethe szeretett volna megismerkedni testközelből a reneszánsz emlékeivel, valamint hasonlóan fontosnak érezhette az antikvitással való szembesülést.

Bologna

Így 1786 szeptemberében Karlsbadból nem tért vissza Weimarba, hanem München és a Brenner-hágó érintésével Itáliába indult, ahol Verona, Vicenza, Padova, Velence, Bologna és Firenze után megérkezett novemberben Rómába, ahol februárig tartózkodott.

Róma

Ezután következett Nápoly, majd Szicília – Palermo, Agrigento és Catania –, majd ismét visszatért az Örök Városba, ahol 1788 áprilisáig tartózkodott. Itáliai utazása közben újra ellepték a kreatív energiák, megtalálta alkotói önbizalmát, verseket, prózákat, továbbá naplóbejegyzéseket írt, amelyeknek az átdolgozott, megszerkesztett változatát Itáliai utazás címen jelentette meg. Így hát nem csoda, hogy Goethe híres utazása nagy hatással volt Vienna Cammarotára, aki saját ars poeticáját is megosztotta a nagyérdeművel:

„Goethe után Marco Polo is lenyűgözött. Szeretem a történelmet, a kultúrát és a régészetet, és azért kelek útra, hogy lássak és meséljek, de főként azért, hogy hallgassak.”

És ha már Marco Polo:

(Forrás: The Guardian, Elischer-féle Goethe-gyűjtemény)

marco polo | goetheJohann Wolfgang von Goethe | nagy sztori | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Februártól egy gonddal kevesebbjük lesz a Spanyolországba utazóknak

Ha nem akarnak késni, csak kevesebb jegyet adhatnak el ezeken a vonatokon

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram