Close
Az egyszerűségével okoz örömöt – A Marischka étteremben jártunk

Az egyszerűségével okoz örömöt – A Marischka étteremben jártunk

A várnegyedből érkezve zegzugos lépcsőkön át lehet eljutni a Vérmező új loft étterem-bárjába, amely hiánypótló helye a környéknek: nemcsak jól ismert ízeket, hanem extravagáns környezetet is ad.

Az első benyitás után nem gondolnánk, hogy előző életében egészen más jellegű rendeltetéssel működött, mert a tekintetet rögtön elkapják a magasban pihenő zöldek, a márványszerű asztalok és a tekintélyesnek ható pult.

 

Később kiderül, a nagy belmagasság és a látszógépészet oka az indusztriálban keresendő, annak idején ugyanis egy hatalmas ipari tér otthonaként szolgált az épület.

Az enteriőr megálmodóinak eszük ágában sem volt elrejteni az erre utaló bizonyítékokat, inkább csak elfedték az alapvető indusztriális hangulatot.

Sikerült, merthogy a robosztus, sötétre fújt gépészetet jóval színesebb, természetközelibb dolgokkal öltöztették fel.

Az éttermet magába ölelő épület egy abszolút felső kategóriás luxusapartman. A Marischkánál pedig igyekeznek a házhoz igazodva annak színvonalát hozni, miközben az utca embere számára vonzó, hívogató alternatívában gondolkodnak, amit egyszerűséggel és az extravagáns belső tér kettősségével próbálják meg elérni.

Az egyszerűség az étlapon jelentkezik, mert ha megnézzük tradicionális fogások uralta, szinte már a menza irányába kacsintgató menüt, máris megfejthetővé válik a képlet. “Rendkívül szépek és finomak az ételek, sikerült jól eltalálni a tálalást. A nagy elméletek helyett ez volt a célunk” – ezek már Bokor János ügyvezető válaszai arra a kérdésre, miért itt, a Vérmező szomszédságában próbáljuk ki a jól ismert klasszikusokat, amiket ezer másik étteremben is elénk tudnak rakni.

A ház által biztosított jellegzetes környezettel és – egy kis oximoronként – a feltűnés nélküliséggel próbálnak kitűnni, nem beszélve a Budapest egyik legelegánsabb luxusszállodájából érkező Purger Attila séf bevetéséről, aki afféle saját játszóteret kapott a konyhában.

“Utóbbi eredményeit a napi ajánlaton mutatjuk meg: kísérletezős, modern fogásokkal kedveskedünk. Azért szeretek vele dolgozni, mert az első pillanattól kezdve egyértelmű volt számára, hogy érti, amire gondolok. Attól, hogy valami egyszerű, még nagyon sok örömöt okozhat a vendégnek. Az volt a kérésem, hogy próbáljunk meg egyszerű ételeket nagyon-nagyon jól elkészíteni. Merthogy egyáltalán nem mondható alapvetésnek, hogy ez mindig sikerül. Ebben kiváló partnernek bizonyult, így nálunk a krumplileves az krumplileves, nem kell tovább gondolni semmit. Azt akartam elkerülni, hogy öncélúak legyenek ezek a kombinációk. Az étlapon a sorrendiséget megtartva, az egyszerűtől indulva a modern és bonyolultabb fogásokig, úgy érzem, sikerült megtalálni a harmóniát” – mondja a Marischka étterem és bár ügyvezetője.

A harmónia a klasszikusokban is ott rejtőzik; a legnépszerűbb fogásként számon tartott hagymás rostélyosban a kiváló minőségű hús például remekül működik együtt a pikáns, fűszeres, mustáros szósszal, amiben megmártózik, és amihez természetesen sok-sok hagymát társítanak, aztán a gazdagon illusztrált gulyáslevesben is, aminek omlós húsa mellett a hagymaszórása érdemel extra figyelmet. Nem mondható menzaklasszikusnak, sokkal inkább a különlegességek közé kerülhetne fel a kacsamell, amelyet – hogy egy kis rendhagyóság azért beleférjen – céklával és észveszejtően lágy paszternák krémmel tálalnak és ugyancsak a modernebb irányt mutatja a csokoládétorta, ami egyszerű, sűrű, tömör, kakaós és grillázsos költemény, amihez istenien passzol a hű(s) társként érkező ribizlis öntet. Remek lezárás lehetne, csakhogy itt még nem ér véget a történet.

Mint a neve és a bevezetőben említett pultja elárulja, a hely nem csupán étteremként járul hozzá a környék felpezsdítéséhez: estefelé a kellemes félhomály és a signature koktélok és kézműves sörök veszik át észrevétlenül az irányítást.

(Fotók: Bálint Tamás és Major Ákos)

FOLYTASD EZZEL
Hat ok, amiért kezdj el már ma gyömbér teát inni
Ebben az évben végre megtartják Magyarország legizgalmasabb gasztrofesztiválját
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom