A természetes barlangokat utánozza ez a rendkívüli falmászó terem

A norvég Snøhetta építészeti stúdió egy falmászó központot épített Norvégia egyik folyóparti kisvárosában, ahol szögletes fafalak segítségével idézik meg a természetes barlangok és sziklaképződmények érzetét.

A Skienben található Høyt Under Taket mászóközpont elemei fából készültek, kialakításuk során pedig arra törekedtek, hogy

minél inkább lemásolják a valódi sziklamászás élményét.

A tervezők szerint a barlangok egy különleges világba vezető portálok, melyek az évezredek során lakóhelyként, találkozóhelyként is funkcionáltak, valamint védelmet biztosítottak az elemek ellen.

A Høyt Under Taket ezerötszáz négyzetméteres és tizenöt méter magas mászóközpontjában a gyermekek és a felnőttek is megtalálják a számukra legjobb pályákat.

A mászóközpont külső homlokzatát egy hatalmas üvegablak határozza meg, amely a barlangok nyílását hivatott megidézni. A belső térben a falak és a mennyezet határai összemosódnak a különféle formájú, méretű és színű faelemeknek köszönhetően,

így hoznak létre különleges, barlang és alagútszerű formákat.

A falmászás mellett a Høyt Under Taket látogatóit a magasföldszinten kötéllétrák, lebegő ösvények is várják.

A Snøhetta szerint a fahasználat 30 százalékkal alacsonyabb ökológiai lábnyomot biztosít az épületnek, hagyományos építőanyagokból hozták volna létre. Ráadásul a szerkezet elemeinek többsége előregyártható, így csökken az anyagok szállításával és a helyszíni építkezéssel összefüggő szén-dioxid-kibocsátás is.

Norvégia egy elképesztő ország, amelynek háborítatlan szépségét nehéz felülmúlni. Ráadásul néha egészen különleges dolgok is megtörténnek ott. Ebben a cikkünkben például arról írtunk, hogy ott találták meg a világ legöregebb sílécét, itt pedig egy apró szigetet mutatunk be, amelyet egymilliárd forintért kínáltak eladásra.

(Forrás és fotók: Dezeen)

falmászás | központ | design | dizájn | norvégia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom