Close
A természetes barlangokat utánozza ez a rendkívüli falmászó terem

A természetes barlangokat utánozza ez a rendkívüli falmászó terem

A norvég Snøhetta építészeti stúdió egy falmászó központot épített Norvégia egyik folyóparti kisvárosában, ahol szögletes fafalak segítségével idézik meg a természetes barlangok és sziklaképződmények érzetét.

A Skienben található Høyt Under Taket mászóközpont elemei fából készültek, kialakításuk során pedig arra törekedtek, hogy

minél inkább lemásolják a valódi sziklamászás élményét.

A tervezők szerint a barlangok egy különleges világba vezető portálok, melyek az évezredek során lakóhelyként, találkozóhelyként is funkcionáltak, valamint védelmet biztosítottak az elemek ellen.

A Høyt Under Taket ezerötszáz négyzetméteres és tizenöt méter magas mászóközpontjában a gyermekek és a felnőttek is megtalálják a számukra legjobb pályákat.

A mászóközpont külső homlokzatát egy hatalmas üvegablak határozza meg, amely a barlangok nyílását hivatott megidézni. A belső térben a falak és a mennyezet határai összemosódnak a különféle formájú, méretű és színű faelemeknek köszönhetően,

így hoznak létre különleges, barlang és alagútszerű formákat.

A falmászás mellett a Høyt Under Taket látogatóit a magasföldszinten kötéllétrák, lebegő ösvények is várják.

A Snøhetta szerint a fahasználat 30 százalékkal alacsonyabb ökológiai lábnyomot biztosít az épületnek, hagyományos építőanyagokból hozták volna létre. Ráadásul a szerkezet elemeinek többsége előregyártható, így csökken az anyagok szállításával és a helyszíni építkezéssel összefüggő szén-dioxid-kibocsátás is.

Norvégia egy elképesztő ország, amelynek háborítatlan szépségét nehéz felülmúlni. Ráadásul néha egészen különleges dolgok is megtörténnek ott. Ebben a cikkünkben például arról írtunk, hogy ott találták meg a világ legöregebb sílécét, itt pedig egy apró szigetet mutatunk be, amelyet egymilliárd forintért kínáltak eladásra.

(Forrás és fotók: Dezeen)

belsőéítészet | sziklamászás | falmászás | dizájn | építészet

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Így kaphatsz egy kis francia életérzést egy csodás villában a Balaton-felvidéken

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom