Close
Felfedeztük a tél italát, ami úgy borít be, mint egy Nagy Zöld Hullám

Felfedeztük a tél italát, ami úgy borít be, mint egy Nagy Zöld Hullám

A Zhao Zhou-ban már van matcha, és mint mindent, ezt is felsőfokon művelik. Energetizál, felmelegít, felfrissít: mondjuk, mit kell tudni erről a porított zöld teáról.

Ülünk a pultban, nézzük a Lánchidat

A Zhao Zhou egyike azoknak a helyeknek Budapesten, amelyek szintézisben vannak a világ metropoliszaival, olyan városokban is megállná a helyét, mint Berlin, New York vagy Tokió. De szerencsénkre ott van a Clark Ádám téren, be lehet ülni a kirakatba, és egy tea mellett nézhetjük Európa egyik legszebb kilátását a Lánchíddal, a Parlament kupolájával, a Dunán úszó hajókkal. Működik úgy is, mint egyszerű shop, ahová az ember bemegy, vesz száz gramm oolongot, puert, vagy éppen matchát.

Sokkal szerencsésebb, ha maradunk kicsit, és egy csésze Wuyi-hegyi tea mellett élvezzük a már fentebb említett panorámát és a hangulatot. (Személyes tapasztalatból mondom, hogy egy csésze forró kyobancha képes megmenteni egy egyébként teljesen elcseszett napot is, és ennél többet két deci áztatott tealevéltől nem is várhat el az ember.) De a legjobb beülni a pultba, és beszélgetni kicsit a tulajdonossal, Tálos Gáborral, aki a teafajtákról úgy tud mesélni, mintha közeli ismerősei, vagy a legmeghittebb barátai lennének.

Csak tiszta forrásból

Tálos Gábor Ázsia iránti érdeklődése a nyolcvanas évek végére nyúlik vissza, 1988-tól öt évet tanult Pekingben, huszonévesen pedig bejárta Tibetet és Indiát is. A nyelv és terepismeret jól jön olyankor, amikor új teák után kutatva felfedezőutakra indul a dél-kínai Jünnanba, a Wuyi-hegy környékére, Tajvanra vagy Nepálba. Ez a kurátori erőfeszítés az, ami sok teaháztól megkülönbözteti a Zhao Zhou-t:

nem egy közvetett kereskedőtől, hanem egyenesen a forrásból szerzik be a mintákat, majd hosszas tesztelés után rendelnek a szerintük legjobbakból.

Teával a holisztikus jóért

Talán ez is hozzátesz a Zhao Zhou kozmopolita, ugyanakkor nagyon is budapesti hangulatához. A vevőkör egyszerű teafanokból, érdekességek után vágyó gourmandokból áll, de rendszeresen megfordulnak itt nagykövetek, kreatívok, és az újhullámos kávézók baristái is szívesen tesztelnek itt új ízeket. Szabad szemmel is látható: komoly közösségépítés folyik itt, amelynek platformjai a havonta megrendezett teasuli, a teaműhelyek vagy a Zhao Zhou reggelik, amelyek tematikus brunchok rendszerint organikus finomságokkal és sok remek teával.

Év elején indították be a H2 névre hallgató előjegyzésüket, amit azoknak ajánljanak, akik szeretik a jó teákat, szeretnék szélesíteni a tudásukat, nyitottak a különlegességekre, bíznak a Zhao Zhou-minőségben, és szeretnének minden hónapban új, néha csak nekik választott teákat kipróbálni. A H2 azoknak is izgalmas kaland, akik nem akarnak mindig maguk dönteni, és szeretik, ha meglepik őket. Összességében azt mondhatjuk, hogy a Zhao Zhou-ban perfekcionisták, maximalisták, szenvedélyesen imádják a teát, és ezt az élményt szeretnék másokkal is megosztani.

“Amikor bejön ide valaki, akkor rendszerint gyorsan akar valamit. De ez nem az a hely, ami gyors. De ha az ember hagy egy kis időt, ha egy kicsit megnyugszik, akkor bejut a dolog, és ha ilyen történik, az nekem nagyon jó érzés.”

Tálos Gábor

Bal oldalon Tálos Gábor, középen a tibeti Tsering Gyamtso, jobbra a Kínában élő jógi és társalapító, Galambos Péter, aki izgalmas teákat kutat fel a Zhao Zhou-nak

És akkor beborított a Nagy Zöld Hullám

Tálos Gáborék 2017 elején kezdtek komolyabban foglalkozni a matcha teákkal, de csak nyáron került ki a polcokra. A matcha legfontosabb paramétere talán az, hogy a hagyományos metódustól eltérően a tealeveleket nem áztatják, majd kiveszik a teából, hanem a fogyasztó a porrá őrölt tealeveleket is megissza. Ha egy mondatban kellene megragadni ennek a fajtának a lényegét, az az lenne, hogy ezt a zöld teát árnyékolva termesztik, ezért a levelek lágyak maradnak, és közben magasabb lesz a klorofiltartalmuk. A matcha íze más teákkal összevetve markáns, erős, és semmihez sem hasonlítható.

A matcha olyan, mintha élne: egy cseppfolyósított, virágzó teabokrot vagy rétet iszik az ember, ami a belsejében zöldell tovább.

Ahogy minden teafajta, a matcha is egy külön műfaj, saját univerzum. Miközben kortyolom a magam adagját, Tálos Gábor egy amerikai sráccal cserél eszmét a matchakészítés rejtelmeiről. Kiderül, hogy az életmód-tanácsadóként dolgozó amerikai szerint a porított zöld teát úgy kell készíteni, hogy úgy keverjük a habot, hogy közben nem érünk a csésze aljához.

(Majdnem) mindent a matcháról

Mivel a copyright jogokat már a középkorban is sajátosan értelmezték a Távol-keleten, sok japán entitáshoz hasonlóan a matcha is egy kínai hagyományon alapszik. A középkori Kínában a teákat porított formában fogyasztották, ez a szokás került át egy buddhista szerzetes, Eisai jóvoltából Japánba a tizenkettedik század elején.

A piacon általában kétféle matcha található: a konyhai és a szertartási matcha, és ez igen nagy különbség. Ég és föld. A szertartási matcha kategória további két alkategóriára osztható: az Ushu-cha (薄茶), vagyis híg tea, és a Koi-cha (濃茶), azaz sűrű tea, amit kétszeres teamennyiséggel készítenek. Matcha szertartásokon mind a két módon szokás készíteni a teát: az Usu-cha a ráhangolódás szertartás csúcspontját jelentő Koi-chára. Míg az előbbit általában személyre szabottan készítik, az utóbbit, lévén egy igen nagy becsben tartott ital, általában három-négy ember osztja meg egy közös chawanból.

Egy kis érdekesség még, hogy a matcha az egyetlen olyan tea, melynek fogyasztásakor a teljes levelet megisszuk. Ennek köszönhetően a szokásosnál is több zöldet viszünk be a szervezetünkbe, ami egyebek mellett az antioxidánsszintet is jelentősen növeli.

Nem a cseppfolyósított Hulk, de szinte

A matcha energetizál, felmelegít, felfrissít, inspirál, szóval nálunk egyértelműen ez a télből hátralévő két hónap itala. Érdemes besétálni a Zhao Zhou-ba, kérni egyet, kiülni az ablakba, nézni a Lánchidat meg a Dunát, és élvezni, ahogy mindent elönt a Nagy Zöld Hullám.

(Fotók: Hartyányi Norbert, Zhao Zhou, Somoskői Gábor)

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom