Felfedeztük a tél italát, ami úgy borít be, mint egy Nagy Zöld Hullám

A Zhao Zhou-ban már van matcha, és mint mindent, ezt is felsőfokon művelik. Energetizál, felmelegít, felfrissít: mondjuk, mit kell tudni erről a porított zöld teáról.

Ülünk a pultban, nézzük a Lánchidat

A Zhao Zhou egyike azoknak a helyeknek Budapesten, amelyek szintézisben vannak a világ metropoliszaival, olyan városokban is megállná a helyét, mint Berlin, New York vagy Tokió. De szerencsénkre ott van a Clark Ádám téren, be lehet ülni a kirakatba, és egy tea mellett nézhetjük Európa egyik legszebb kilátását a Lánchíddal, a Parlament kupolájával, a Dunán úszó hajókkal. Működik úgy is, mint egyszerű shop, ahová az ember bemegy, vesz száz gramm oolongot, puert, vagy éppen matchát.

Sokkal szerencsésebb, ha maradunk kicsit, és egy csésze Wuyi-hegyi tea mellett élvezzük a már fentebb említett panorámát és a hangulatot. (Személyes tapasztalatból mondom, hogy egy csésze forró kyobancha képes megmenteni egy egyébként teljesen elcseszett napot is, és ennél többet két deci áztatott tealevéltől nem is várhat el az ember.) De a legjobb beülni a pultba, és beszélgetni kicsit a tulajdonossal, Tálos Gáborral, aki a teafajtákról úgy tud mesélni, mintha közeli ismerősei, vagy a legmeghittebb barátai lennének.

Csak tiszta forrásból

Tálos Gábor Ázsia iránti érdeklődése a nyolcvanas évek végére nyúlik vissza, 1988-tól öt évet tanult Pekingben, huszonévesen pedig bejárta Tibetet és Indiát is. A nyelv és terepismeret jól jön olyankor, amikor új teák után kutatva felfedezőutakra indul a dél-kínai Jünnanba, a Wuyi-hegy környékére, Tajvanra vagy Nepálba. Ez a kurátori erőfeszítés az, ami sok teaháztól megkülönbözteti a Zhao Zhou-t:

nem egy közvetett kereskedőtől, hanem egyenesen a forrásból szerzik be a mintákat, majd hosszas tesztelés után rendelnek a szerintük legjobbakból.

Teával a holisztikus jóért

Talán ez is hozzátesz a Zhao Zhou kozmopolita, ugyanakkor nagyon is budapesti hangulatához. A vevőkör egyszerű teafanokból, érdekességek után vágyó gourmandokból áll, de rendszeresen megfordulnak itt nagykövetek, kreatívok, és az újhullámos kávézók baristái is szívesen tesztelnek itt új ízeket. Szabad szemmel is látható: komoly közösségépítés folyik itt, amelynek platformjai a havonta megrendezett teasuli, a teaműhelyek vagy a Zhao Zhou reggelik, amelyek tematikus brunchok rendszerint organikus finomságokkal és sok remek teával.

Év elején indították be a H2 névre hallgató előjegyzésüket, amit azoknak ajánljanak, akik szeretik a jó teákat, szeretnék szélesíteni a tudásukat, nyitottak a különlegességekre, bíznak a Zhao Zhou-minőségben, és szeretnének minden hónapban új, néha csak nekik választott teákat kipróbálni. A H2 azoknak is izgalmas kaland, akik nem akarnak mindig maguk dönteni, és szeretik, ha meglepik őket. Összességében azt mondhatjuk, hogy a Zhao Zhou-ban perfekcionisták, maximalisták, szenvedélyesen imádják a teát, és ezt az élményt szeretnék másokkal is megosztani.

"Amikor bejön ide valaki, akkor rendszerint gyorsan akar valamit. De ez nem az a hely, ami gyors. De ha az ember hagy egy kis időt, ha egy kicsit megnyugszik, akkor bejut a dolog, és ha ilyen történik, az nekem nagyon jó érzés."

Tálos Gábor

Bal oldalon Tálos Gábor, középen a tibeti Tsering Gyamtso, jobbra a Kínában élő jógi és társalapító, Galambos Péter, aki izgalmas teákat kutat fel a Zhao Zhou-nak

És akkor beborított a Nagy Zöld Hullám

Tálos Gáborék 2017 elején kezdtek komolyabban foglalkozni a matcha teákkal, de csak nyáron került ki a polcokra. A matcha legfontosabb paramétere talán az, hogy a hagyományos metódustól eltérően a tealeveleket nem áztatják, majd kiveszik a teából, hanem a fogyasztó a porrá őrölt tealeveleket is megissza. Ha egy mondatban kellene megragadni ennek a fajtának a lényegét, az az lenne, hogy ezt a zöld teát árnyékolva termesztik, ezért a levelek lágyak maradnak, és közben magasabb lesz a klorofiltartalmuk. A matcha íze más teákkal összevetve markáns, erős, és semmihez sem hasonlítható.

A matcha olyan, mintha élne: egy cseppfolyósított, virágzó teabokrot vagy rétet iszik az ember, ami a belsejében zöldell tovább.

Ahogy minden teafajta, a matcha is egy külön műfaj, saját univerzum. Miközben kortyolom a magam adagját, Tálos Gábor egy amerikai sráccal cserél eszmét a matchakészítés rejtelmeiről. Kiderül, hogy az életmód-tanácsadóként dolgozó amerikai szerint a porított zöld teát úgy kell készíteni, hogy úgy keverjük a habot, hogy közben nem érünk a csésze aljához.

(Majdnem) mindent a matcháról

Mivel a copyright jogokat már a középkorban is sajátosan értelmezték a Távol-keleten, sok japán entitáshoz hasonlóan a matcha is egy kínai hagyományon alapszik. A középkori Kínában a teákat porított formában fogyasztották, ez a szokás került át egy buddhista szerzetes, Eisai jóvoltából Japánba a tizenkettedik század elején.

A piacon általában kétféle matcha található: a konyhai és a szertartási matcha, és ez igen nagy különbség. Ég és föld. A szertartási matcha kategória további két alkategóriára osztható: az Ushu-cha (薄茶), vagyis híg tea, és a Koi-cha (濃茶), azaz sűrű tea, amit kétszeres teamennyiséggel készítenek. Matcha szertartásokon mind a két módon szokás készíteni a teát: az Usu-cha a ráhangolódás szertartás csúcspontját jelentő Koi-chára. Míg az előbbit általában személyre szabottan készítik, az utóbbit, lévén egy igen nagy becsben tartott ital, általában három-négy ember osztja meg egy közös chawanból.

Egy kis érdekesség még, hogy a matcha az egyetlen olyan tea, melynek fogyasztásakor a teljes levelet megisszuk. Ennek köszönhetően a szokásosnál is több zöldet viszünk be a szervezetünkbe, ami egyebek mellett az antioxidánsszintet is jelentősen növeli.

Nem a cseppfolyósított Hulk, de szinte

A matcha energetizál, felmelegít, felfrissít, inspirál, szóval nálunk egyértelműen ez a télből hátralévő két hónap itala. Érdemes besétálni a Zhao Zhou-ba, kérni egyet, kiülni az ablakba, nézni a Lánchidat meg a Dunát, és élvezni, ahogy mindent elönt a Nagy Zöld Hullám.

(Fotók: Hartyányi Norbert, Zhao Zhou, Somoskői Gábor)

tálos gábor | zöld tea | budapest | tea | zhao zhou

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom