Bisztókban, felsőbb kategóriás vendéglátóhelyeken gyakran fordul elő, hogy a szokásos szénsavasüdítő-kínálat helyett vízzel és házi szörpökkel, limonádékkal kínálják a vendégeket. A házi szörpöket persze nem kell mindig szó szerint érteni, hogy a séf édesanyja végzi a munkálatokat a szamócával, bodzával, hanem természetesen profikra bízzák a gyümölcsitalok készítését. Például a Mayer családra, akik már öt éve látják el a hazai vendéglátóhelyeket ízes, zamatos szörpjeikkel.
Aki a ’90-es években volt gyerek, a szörpfőzés szó hallatán meglehet, hogy a Gumimacikra asszociál, akik nagy műgonddal, közösen főzték a gumibogyószörpöt. A gyártásnak van egy romantikus vonulata, a gyümölcsszedéssel és a cukor édességével, de nem szabad elfelejteni, hogy komoly kísérletezések, minőségellenőrzések, tökéletesítések előzik meg egy-egy üveg szörp elkészültét.
A budakeszi Mayer család elsőként saját felhasználásra látott neki a szörpkészítésnek, hiszen nem találtak olyan gyümölcsszörpöt, amihez nem adtak tartósítószert, és valóban természetes alapanyagokból készült, színezék és állománynövelők nélkül.
Megfőzték, rengeteget dolgoztak, tökéletesítették, mára pedig elismert, keresett márkává váltak.
Olyan helyeken találkozhatunk termékpalettájukkal, mint a fővárosi Borkonyha, az Olimpia, a Fiaker Budapest, a Két Szerecsen, a Trattoria Pomo D’Oro, a Zeller Bistro, a Dobka Bisztró, a Mitzi, vagy a köveskáli Mi a kő, a tatai Platán.
A klasszikus málna, eper, meggy, bodza mellett olyan izgalmasabb ízekkel is készülnek, mint például a gyömbér (ami épp annyira csípi meg a nyelvet, amennyire egy gyömbér tea), a mangó, a levendula, a fahéjas szilva, vagy az egres.
A legújabb és legmenőbb változatuk a csilis málna, amit a GaBko Chili közreműködésével alkottak meg.
Először fesztiválokon mutatkozott be, de olyan kedvelt lett, hogy felvették az állandó portfólióba.
A pikánson kicsit túlmutat, mert van ereje rendesen, tehát aki rajong a csiliért, az biztosan egyből ráérez a tüzes szörpre. Izgalmas, ahogy az édes-savanykás nyári málna keveredik a csilivel. Ők maguk is ajánlják forrócsoki ízesítésére, ami az őszi-téli hónapokban igazán szív-és testmelengető választás.
Most, a kellemes időben viszont még mindig remek lehet szódával felhúzva, esetleg még pár levél bazsalikommal, jéggel, limonádénak.
A Mayer prémium szörpök portfóliójába tartoznak még a különböző szirupok (például fahéj, kókusz, pörkölt mogyoró), melyek kávés-tejes italokhoz is jól passzolhatnak. Nekünk mégis a márka ice tea koncentrátumai tetszettek a legjobban. Dús zöld illetve fekete teafőzetet képzeljünk el, melyhet elég csak jéghideg vizet és jégkockát adni és már el is készült a legzamatosabb ice tea. Olyan, amit meg sem közelítenek a bolti verziók. Kényelmes megoldás, hiszen klassz dolog otthon saját jeges teát inni, de nem mindig van idő és kedv a lehűtéssel bajlódni.
Mi is imádjuk a mocktaileket, bármelyik Mayer szörpöt és szirupot örömmel mérjük az alkoholmentes koktélokba.
Ez is érdekelhet:
nagy sztori | üdítő | ital | szörp | mayer szörpIstenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten
Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!