Close
Mediterrán és reneszánsz jegyek keverednek ebben a mesés floridai villában

Mediterrán és reneszánsz jegyek keverednek ebben a mesés floridai villában

Az óceánparti ház gyönyörűen ötvözi a régi Európa építészetét a mediterrán stílussal, a végeredmény pedig egy minden részletében meglepő és nagyon eredeti ház.

Az alabamai Jeffrey Dungan építészstúdió álmodta meg ezt a kívülről hófehér betonházat a floridai Panhandle-ben (mely régiót konkrétan a serpenyő fogójára emlékeztető alakjáról neveztek el így). A rezidencia ezenbelül is a Santa Rosa Beach fehérhomokos, tiszta vízű partjainál épült, valamint egy óceánparti dűnéknél keletkezett tó (Draper Lake) és egy természetvédelmi terület közvetlen szomszédságában. Szóval a helyszín nagyon különleges – az építészek szerint a világon csupán négy másik helyen, Madagaszkáron, Új-Zélandon, Ausztráliában és Oregonban van ilyen természeti együttálás –, és a ház ehhez mérten vállalja is a versenyt a roppant eredeti megoldásokban.

A ház megépítésekor fontos szempont volt, hogy ellenálljon a nagyon változékony időjárásnak: a helyben öntött betonépület szilárd bástyaként áll a régióban előforduló hurrikánokkal és homokviharokkal szemben. Fehér külsejével pedig ékkőként ragyog ki a környezetéből.

Az L alakú, háromemeletes ház leginkább nyári vízparti rezidenciaként szolgál: nappali, étkező, két en-suite hálószoba és fedett kültéri társalgórész, garázsok és kültéri zuhanyzó áll a tulajdonosok rendelkezésére. A tulajdonosok pedig imádnak utazni és szerették volna, hogy a rájuk jellemző bohém életérzés és európaiság megjelenjen a házban is, nem véletlenek a reneszánsz piano nobile részletek, melyek mediterrán megoldásokkal keverednek nagyon stílusosan.

Az építészstúdió kifejezetten törekedett arra, hogy ezek az elemek izgalmasan jelenjenek meg a házban, mivel

„mindig igyekszem némi történetiséget csempészni az általam tervezett terekbe, viszont a legutolsó dolog, amit szeretnék, hogy az összhatás avitt, historicizáló legyen. Az ilyen terek kiszívják az emberből az életet. Ezért mindig organikus és élő helyeket tervezek.”

Mi a magunk részéről el tudnánk itt egy nyáron át hallgatni az óceán zúgását valamilyen reneszánsz mű és egy mediterrán koktél társaságában.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: William Abranowicz)

nyaraló | piano nobile | dizájn | Florida | usa

FOLYTASD EZZEL

Ezerszeres az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább balatoni nyaralók közt

Luxusszállóként nyitott újra a legendás, magyar származású építész brutalista irodaháza

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom