Close
Kiderült, hány medve miatt kellett csendőröket hívni tavaly a Hargitán: a számtól egészen elkerekedik a szemed

Kiderült, hány medve miatt kellett csendőröket hívni tavaly a Hargitán: a számtól egészen elkerekedik a szemed

A felére csökkent a riasztások száma tavalyelőtthöz képest, de még így is elég komoly a 2022-es medvepara-adat.

Csaknem felére csökkent tavaly a medvék lakott területen való megjelenése miatt kiadott riasztások száma Hargita megyében – számolt be a csendőrség adataira hivatkozva az Agerpres román hírügynökség.

A tavalyi év mérlege szerint 2022-ben jóval kevesebb alkalommal riasztották őket medveveszély miatt, mint egy évvel korábban:

tavaly 311 hívás érkezett a 112-es sürgősségi hívószámra amiatt, hogy medvét észleltek lakott területen, míg egy évvel korábban 503 segélyhívást kaptak.

Gheorghe Suciu szóvivő szerint a csökkenés leginkább Tusnádfürdőn érezhető, ahonnan eddig a legtöbb riasztás érkezett. Míg 2021-ben 150 esetben kellett beavatkozni, tavaly csupán 27 alkalommal riasztották őket. A medvék által második leglátogatottabb település Borszék, innen húsz hívás érkezett. A szóvivő elmondta: egyetlen esetben sem kellett fegyvert használni a nagyvadak elűzéséhez, többnyire fény- és hanghatásokkal zavarták őket vissza az erdőbe (a csendőrök szükség esetén vaktöltényt is bevethetnek).

A nagyvadak mellett a medvelesők jelentenek gondot a csendőrség számára, akik a RO-ALERT rendszeren értesülnek a medve jelenlétéről és kijönnek a helyszínre fényképezni, filmezni, ezért a medvék elűzése mellett az ő biztonságukra is vigyázniuk kell.  A riasztások száma annak köszönhetően csökkent, hogy tavaly megjelent a sürgősségi kormányrendelet, mely lehetővé tette a helyi hatóságok azonnali beavatkozását. A jogszabálynak tulajdonítja a tusnádfürdői medvék számának csökkenését Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter is, aki Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy az elmúlt két évben egyetlen barna medvét sem lőttek ki itt, de tizenhatot áthelyeztek.

Emlékeztetett, hogy Romániában egy Európában egyedülálló projekt zajlik a medveállomány felmérésére, melynek végén fenntartható vadgazdálkodási stratégiát dolgoznak ki.

Így az emberi élet és az anyagi javak biztonságban lesznek, és a medveállomány sem hal ki.

Románia egyes hegyvidéki megyéiben, elsősorban Székelyföldön évek óta fokozott veszélyt jelentenek a medvék, amelyek bejárnak a településekre. A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma és az optimális egyedszám amúgy szerintük négyezer lenne.

(Fotók: Getty)

riasztás | 2022 | medve | hargita | románia

FOLYTASD EZZEL

Melyik a legbiztonságosabb hely a repülőn? Ez a kutatás elárulja

Újabb állomásokkal bővül az európai hálókocsis hálózat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram