Close
Megfelelő laprugóval a tökéletes vezetésért

Megfelelő laprugóval a tökéletes vezetésért

Egy jármű rendeltetésszerű működéséhez rengeteg alkatrésznek kell megfelelően ellátnia a feladatát. Legyen szó az autó mozgatásáról vagy az úton tartásáért felelős rendszerekről, esetleg maga a vezetési élményt és kényelmet segítő elemekről, mindegyiknek a lehető legnagyobb minőséget kell képviselni. Ott vannak például a haszonjárművekben található laprugók is.

Miért van szükség egyáltalán rugókra a különböző járművekben?

A legutóbbi példánál maradva, a haszongépjárművekben is nagy szükség van különböző rugókra, például a már említett laprugókra. Egy ilyen gépnek nagy terhet kell megmozgatni, pláne munka közben, így egyáltalán nem mindegy milyen lengési tulajdonságokkal rendelkezik. Szerencsére ma már több fajta laprugó, rugóköteg érhető el a piacon, elég megnézni a Weber Autotechnik laprugóinak kínálatát, ahol láthatjuk is, hogy méretben, formában, kialakításban és gyártónként eltérő eszközzel találkozhatunk.

Ezek a rugók, avagy laprugók hatalmas szerepet játszanak a gépjármű és pótkocsi menet stabilitásában. Kitűnően alkalmazhatóak ezen a területen, ugyanis nemcsak terhet viselik, hanem kereszt- és hosszirányú erőt is egyaránt képesek felvenni.

Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis hogyan képesek minderre? A haszonjármű futóműve a folyamatos munkavégzés során be- és kirugózik, mindeközben a laprugónak mind az íveltsége, mind a két vége közötti távolság is változik. A laprugó kialakítása általában úgy van megoldva, hogy a főlapjának az egyik szeme egy fix és stabil bekötött fém vagy gumiperselyen átkötött csapszeg által csatlakozik a komplett alvázhoz, a másik vége pedig képes elmozdulni egy lengő kengyel vagy ívelt támaszték révén. De vannak olyan laprugók is /ezek minden esetben hátsó tengely laprugói/ melyek szem nélkül készülnek.

Laprugó és laprugó között is rengeteg különbség van

Ahogy azt már az előzőekben említettük, egy laprugó sok mindenben mutathat eltérést társaihoz képest, és ez így van rendjén. Járművenként változik, hogy mekkora a tömege, maga a költsége és milyen könnyen vagy éppen nehezen lehet karbantartani. Egy laprugó feladata az, hogy a jármű teljes dinamikájára hatással legyen, és ezt az előbbi tulajdonságok nagyban meghatározzák.

A jármű mérete, használati módja mind befolyásolja, hogy milyen laprugóra van végül is szükség. A klasszikus trapéz laprugókat ma már általában felváltotta a parabolikus laprugó, mely 30-50%-os súlycsökkenés mellett azonos terhet képes viselni, mint a hagyományos trapéz rugók. A “műanyag” kompozit laprugók is egyre több gépjárműben megjelentek, de a fejlesztés egy ideje semmi újat nem hozott. A kompozit laprugók terjedése megtorpant.

Miért érdemes laprugót használni?

Sokan gondolják, hogy a laprugó egy egyszerű termék, holott hatalmas tudásbázis áll a gyártás és a fejlesztés mögött. Meglepő lehet egyeseknek az összehasonlítás, de egy jó laprugót gyártani olyan feladat, mint egy jó csokoládét. Egy laprugó gyártása során pontosan megvan határozva minden munkafolyamathoz a megfelelő hőmérséklet akár edzésről, akár a forró rugóköteg lehűtéséről gondoskodó olaj hőmérsékletéről van szó. Ha ezeket betartják, csak akkor készül jó minőségű laprugó. A laprugó előnye a megbízható üzem, a nagy terhelhetőség és a csekély karbantartási igény. Hátránya pedig egyedül a súlya.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Félcipő a stílusos férfinak – trendek 2023-ra

Szemészeti vizsgálat kisokos egy népszerű szemészettől

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram