Kolosszális panoráma mellé nemes és tiszta ízek – Megnyitott az Aranybástya

Döntően hazai ízekkel és letaglózó látvánnyal költözik élet egy történelmi épületbe.

Az egykori nagy társasági életnek helyszínt adó, húsz év után ismét látogatható Lónyay-Hatvany villa, akárcsak megannyi neves épületünk, maga a történelem. Története egészen a török korig vezethető vissza: a hódoltság alatt a villa helyén egy sokszög alakú török védmű, az Aranybástya állt, amit Buda visszafoglalásakor végül magával temetett a vár 1686-os ostroma.

A 19. század második felében a romok helyére Lónyay Menyhért, az Andrássy-kormány pénzügyminiszterének, későbbi miniszterelnök megbízására maga Ybl Miklós tervezett 1870–72 között egy, a mai formájában is elhíresült klasszicista elemekkel tűzdelt neoreneszánsz épületet, melynek teraszáról impozáns örökpanoráma tárult az elterülő, éppen egyesülő fővárosra.

A budai Vár keleti lépcsőjén található villát ezt követően 1915-ben vásárolta meg báró Hatvany Ferenc műgyűjtő és festőművész, aki az 1920-as évek elejére az ekkor már világhírűnek számító, közel nyolcszáz műtárgyból álló műkincs-gyűjteményét is beköltöztette az épületbe. A gyűjtemény leghíresebb darabjai között Canon, Cézanne, Constable, Courbet, Daumier, Degas, Delacroix, Goya, El Greco, Ingres, Picasso, Pisarro, Manet, Monet, Renoir, Sisley, Valloton alkotásait találhattuk meg, amely előtt többek között személyesen Thomas Mann is tiszteletét tette 1937-ben.

A villa egy csapásra pezsgő kulturális szalonná és a budapesti élet megkerülhetetlen polgári találkozóhelyévé vált. Az épületet a háború során 1944 decemberében súlyos bombatalálat érte, így 1946-ban a magyar állam kezdeményezésére lebontották, helyére játszótér épült.

A villa rekonstrukciója huszonegy évvel ezelőtt, 2000-ben kezdődött a kalandos múltú épület emlékének méltó visszaállításaként. Ybl eredeti terveit megtartva, a külső korhű megjelenésért a BORD Építész Studió felel.

Pesti konyhából a Kárpát-medence őszinte ízeire fókuszálva

A hetvenhét év után ismét élénk társasági életnek helyszínt adó, most megnyíló Aranybástya étterem és kávéház nem titkolt szándéka az egyszerűségében nemes, tiszta ízek tálalása, amelyek összhangban vannak az épület szellemiségével.

Ahogy a ház séfje, Tóth Tamás fogalmaz: „Egyszerű alapanyagok, jó alapanyagok, egyszerűen elkészítve, mindezt 21. századi technikákkal. Az őszinte, jóízű konyhában hiszünk olyan ételekkel, amit a pesti konyhából is ismerhetünk: fellengzés nélküli fogásokkal, amelyek egykor a polgárok asztalára kerültek nap mint nap. Letisztult, de gazdag ízekkel, amit mindannyian ismerünk, és bármikor fel tudunk idézni a nagyszülői házból, legyen szó az ország bármelyik területéről. Olyan ízekkel a tányérunkon, amelyekre tudjuk, hogy számíthatunk és szép emlékeket idéznek fel, ezáltal lesz őszinte a hely.”

Az étterem a hazai ízek előtt tiszteleg, egyben a szezonalitásra is odafigyel. Örömkonyhája a Kárpát-medence minden tájáról érkező forrásokból építkezik, de ez nem jelenti azt, hogy ne hagyna helyet az étlapon olyan szokatlan fogásoknak, mint a ropogós szusi, aminek alapjáraton nem sok köze van a japán eredetihez, ám esetében nem is a reprodukció volt a cél, hanem csak egy jópofa geg az egész.

A lényeg persze a hazain van, Regél az erdő néven például magyar vadak legjobbjaiból kérhető szarvaskolbász és szalámi, vaddisznó pástétommal, erdei gombás zakuszkával, hagymalekvárral, és pirítóssal.

A masszívabb sertéspofapörkölt jó választás lehet a hidegebb napokra, mint ahogyan a vajban pirított pankomorzsás Aranybástya Borjú is kiváló opció egy ráérős, panorámában gyönyörködős ebédre.

Az étlap egyik legerősebb pillanata a grillezett tigrisrákfarokkal támogatott, sült karfiollal, sonkahagymával és zöldbabbal érkező Filet mignon – a marha leggyengébb, omlós és legpuhább részéből készülve igazi szájban olvadós steakként tündököl.

Nehezített pálya, úgyhogy a könnyebb falatokért az olívapesztóval, beluga lencsével, sültpaprika-mártással átölelt rostonsült tengeri süllő filét érdemes kikérni.

 

A desszert nyilván nem maradhat el, azért sem, mert igencsak erősek ebben a műfajban. Az Aranybástya csokoládétorta, málna sorbettel, robbanós cukor és praliné ropogóssal például képes kirángatni még a legszürkébb novemberből is.

(Fotó: Fortepan, Budapest Főváros Levéltára – Klösz-György, Keresztes Zsolt)

étterem | kárpát-medence | Ybl Miklós | budapest | magyaros

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom