Close
Pápák és hercegnők is utaztak rajta, de 74 év után most vége az Alitaliának

Pápák és hercegnők is utaztak rajta, de 74 év után most vége az Alitaliának

Sírva búcsúztak az olasz légiutaskísérők.

Olaszország nemzeti légitársasága hetvennégy év után elbúcsúzik: az Alitalia utolsó gépe csütörtök délután szállt fel Szardíniából Rómába. A légitársaság utolsó járatán a stewardess könnyeivel küszködve így köszöntötte az utasokat:

“Signore e signori, köszönjük, hogy 74 évig velünk repültek. Ma száll fel utoljára az Alitalia.”

A régen uralkodó és magasztos Alitalia történelme során olyan utasokat szállított, mint a Dolce Vita film színészgárdája, számos pápát szent útjukon, politikusokat, hollywoodi hírességeket, elesett katonákat vissza a hazájukba, győztes focicsapatokat – most viszont vége a nagy repülésnek.

Nem mindenki siratja azonban az idén teljesen tönkrement légitársaságot, ugyanis sokan több évtizede bírálják, hogy az Alitalia túlságosan magasan tartotta az árait – és még emelt is húsz százalékot a legnépszerűbb célállomásainak árain, azaz a New Yorkba, Milánóba és Párizsba tartó járatain.

Mindezek, valamint a fapados légitársaságok és az egyre gyorsabb – és olcsóbb – olasz sebesvonatok miatt a légitársaság az elmúlt tíz évben nyolcmillió utast vesztett el.

Az Alitalia pénteki, hivatalos megszűnésével a légitársaság egyes útjait a nem túl elegánsan hangzó Italia Transporto Aereo (ITA) veszi át, valamint az Alitalia tízezer dolgozója közül 2800-at, száztíz gépükből pedig ötvenkettőt. A becslések szerint 2025-re válhat profitábilissá az ITA – addig kiderül az is, hogy ők is olyan tökéletes tésztákat és kávékat szolgálnak-e majd fel járataikon, mint az elődjük.

Arrivederci, Alitalia!

(Forrás: Thedailybeast, fotó: Getty Images)

hollywood | légitársaság | milánó | Alitalia | olasz

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram