Close
Megtaláltuk a legjobb skót whiskyt, ötször is

Megtaláltuk a legjobb skót whiskyt, ötször is

Skócia az a whiskynek, ami Batmannek a denevérbarlang, Hugh Hefnernek a Playboy Mansion, Thornak Walhalla: a hely, ahol minden elkezdődött, és ahol minden befejeződik.

Ezzel az állítással csak és kizárólag néhány millió ír nem értene egyet, az igazi whisky eredetével kapcsolatban ugyanis a két nemzet tagjai erőteljesen ellentétes véleménnyel vannak.

Mivel azonban ez a cikk skót whiskykkel foglalkozik, így ötezer karakter erejéig a whiskyk szülőhazája Skócia lesz és pont.

Ha whiskykről szeretnénk minél többet megtudni, a Whiskynet, és főhadiszállásuk a Goodspirit Bar mindig jó célpont. szakértőjük, Magyar Balázs szívesen mutatta be öt olyan single malt italukat, amelyek szerintük kiválóan képviselik a skót nemzeti whiskykultúrát.

Glengoyne, 12 éves, 43%

Skócia hat whiskyrégióból áll, első versenyzőnk, a Glengoyle a felföldi whiskyk közé tartozik. A régióra jellemző, hogy lassú lepárlási technológiával dolgoznak, éppen a forráspont fölött tartják az alkoholt, így a párlat hosszan érintkezik a rézzel, ez hozza elő a puhább, selymesebb hangulatot.

A Macallanen kívül a Glengoyle használ egyedül Golden Promise árpafajtát, aminek az az oka, hogy nagyon alacsony a termésátlaga, egy tonna gabonából mindössze négy-öt száz liter whiskyt lehet készíteni.

Mondanunk sem kell, hogy ez a gyenge hozam sok gyártót elijeszt ettől az egyébként remek fajtától.

Citromhéj, tejkaramellás alma és leheletnyi kókusz – ezek a jegyek jellemzik a Glengoyne 12 évesét. A gondosan válogatott sherryhordókban történő érlelés, Skócia leglassabb lepárlási folyamata, valamint a tőzegmentes árpa egy egészen gazdag és jellegzetesen tiszta whiskyt eredményeznek.

Glenfarclas, 15 éves, 46%

“A skót whisky-iparban a Glenfarclast sokan a minőség szinonimájaként szokták emlegetni” – mondja Magyar Balázs. – Ez a brand nem játszik különböző típusú érlelésekkel és hordófajtákkal, “nagyon egysíkú a gondolkodásuk”, de ezt nagyon magas színvonalon űzik. Egyike azon kevés cégeknek, amelyek még mindig családi kézben vannak, 1836 óta a hatodik generáció viszi a bizniszt. Mekkora vállalkozásokról beszélünk? A Whiskynet főként butikmanufaktúrákra specializálta magát: ha valamelyik lepárló kétmillió palackot gyárt évente (ilyen a Glenfarclas), az már szinte nagy mennyiségnek tekinthető. Vannak brandek, amelyek mindössze évi 170 ezer palackot hoznak forgalomba (összehasonlításképpen: a Jameson 2013-ban 56,4 millió palackot dobott piacra).

A 15 éves skót finomság sherry- és bourbonhordókban érlelt whiskyk házasításával jött létre. Masszív, zömök és robusztus ital, testes hangulata van, és megvan benne az a kvalitás, ami a nem kifejezetten whisky conosseiur-ök esetében szerelem az első látásra-élménnyé teszi.

Érdemes alkalmanként pár csepp vizet cseppenteni a whiskynkbe, a skótok szerint ez kinyitja az aromákat.

Tomatin, 14 éves, 46%

Ez a 14 éves ital kiváló példa arra, milyen az, amikor jól sikerül egy ital finishelése. Ez az érlelés utolsó szakaszában történik, a tizennégy éves érlelés végén fél évre egy sherrys hordóba tették, emiatt kiérezhetők belőle a csokis és kávés aromák.

A főzde a 18. század elején kezdett működni, és egy időben évi 30 millió palackkal Skócia legnagyobb lepárlójának számított. Az ötvenes években elkezdtek nyitni a japán piac felé, ami akkor még nagyon úttörő gondolatnak számított, és végül ennek a szokatlan manővernek köszönhetik azt, hogy még ma is léteznek. 1984-ben csődbe mentek, két évvel később pedig éppen egy japán befektetőcsoport vásárolta fel, és tartotta életben a brandet. Ez a tizennégy éves ital többszörösen díjnyertes darab, és kiváló ár-érték arányú választás.

Mi határozza meg egy whisk(e)y ízét?

Nyilvánvalóan hatalmasat egyszerűsítünk, amikor azt mondjuk, hogy tárgyalt italunk ízét az árpa fajtája, a lepárlók formája és az érlelés során használt hordó határozza meg, de néha muszáj egyszerűsíteni. Természetesen vannak egyéb faktorok is: az Islay szigetén lévő füstös whiskyket tőzegen szárítják ki. Ha szárazgőzön történne a szárítás, akkor a Glengoyle-hoz hasonló virágos, füstmentes, gyümölcsös zamatú lenne az ital. Minél melegebb az idő, annál intenzívebb az érés, minél hűvösebb a klíma, az érés annál tovább tart, és mindez természetesen a whisky ízét is befolyásolja. Vegyünk egy példát? Vegyünk. A Highland Park lepárló esetében például az érés kiegyensúlyozottnak mondható, a hőmérséklet-ingadozás ugyanis három Celsius fokon belül van. Ha tengerparton van a lepárló, vagy egy rét mellett, az mind-mind visszaköszön az italban.

BenRiach, 10 éves, 43%

1898-ban nyílt meg, az első nagy whisky-boom derekán a skóciai Speyside-ban. Volt, hogy hosszú évtizedekig Csipkerózsika-álmát aludta, 2008-ban támadt fel újra, ennek köszönhetően nagyon fiatalos lendület jellemzi.

Az alapkaraktere virágos, gyümölcsös, ez minden italukban visszaköszön, ebben a tízévesben is.

Friss gyümölcsösség (zöld alma, aszalt barack, banán), valamint melengető tölgyes fűszeresség: ánizs, árpa, citromhéj és mézesség jellemzi, nem véletlenül számít a lepárló csúcstermékének.

Arran, 14 éves, 43%

Arran a skót szigetvilág legdélebbi részén helyezkedik el. A szigeten számtalan lepárló működött abban az időszakban, amikor a szeszgyártás illegálisnak számított, ennek oka pedig az volt, hogy földrajzilag nehéz volt megközelíteni, ezért az illegális üzemek viszonylagos nyugalomban dolgozhattak, vagy ha meg is jelent a hatóság, bőven volt idejük megtenni a szükséges lépéseket.

Később, amikor a whisky készítése legálissá vált, pontosan a földrajzi elszigeteltség volt az, ami tönkretette a helyi lepárlókat – egyszerűen nem érte meg a világ végén szeszt főzni. 1995-ben alapították újra az Arran lepárlót a sziget északi részén, hamarosan nyitni fog egy a déli végen is. Maga az ital citrusosabb, tölgyes, szárazabb hatású, van benne egy gyógynövényes, kicsit vad csavar.

Tulajdonképpen a whisky remek eszköz megismerni Skóciát, és szinte mindegy, hogy földrajzilag melyik régióval kezdünk, tévedni nagyot nem lehet.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Pálfi Balázs)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom